Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Android David, wydaje się, wie więcej niż ujawnia członkom załogi: w pierwszej scenie badania piramidy pokazana jest ściana pokryta mnóstwem sumeryjskich napisów, Holloway pyta się Davida czy potrafi to odczytać, na co ten odpowiada - może? Android otwierając kolejne wrota tym samym udowadnia, że rozumie ten język, ciekawe, że w dalszej części filmu nikt nie pyta się robota co było napisane na tej ścianie w piramidzie. W innej scenie hologramy SJ uruchamiają hologramową mapę wszechswiata i mówią cos do siebie przy czym obecny jet David. Przy budzeniu SJ David zagadkowo informuje Shaw iż aby coś stworzyć trzeba coś zniszczyć (cel podróży na ziemię). Czy robot chowa pewne informacje w tajemnicy dla Weylanda? Czy może David "pracuje" nie tylko dla Weylanda? Czy może kolejna dziura w fabule?

stalowoki

Dla mnie też było bardzo zastanawiające, że David chodzi wciska te guziki/obsługuje statek w sposób wskazujący na fakt, iż wie co robi tym samym rozumie co tam pisze a reszta chodzi bez cienia zainteresowania/pytania co tam było napisane/co zrobił itp.

ocenił(a) film na 6
stalowoki

No też miałem takie wrażenie że on już za dużo wie i już na samym początku rozkminił ich język np:
SPOILER
Wyciąga sobie jajko z niespodzianko ( edycja ze smoło w środku ) i mówi że wielkie żeczy mają skromne początki , a nastepnie robi z tego drina i niesie koledze żeby się napił .
Wie że tak samo jak on stworzony jest dlatego " bo jest taka możliwość " czyli ma służyć człowiekowi pomoco w osiągnieciu celu tak samo człowiek dla inżyniera jest tylko krokiem do stworzenia czegoś wielkiego , ale szefowi czyli temu dziadkowi o tym nie mówi tylko coś dalej knuje łajza plastikowa .

ocenił(a) film na 10
stalowoki

SPOILER Na statku jest scena kiedy uczy się języka podobnego w wymowie do języka SJ więc jeśli nie było to przypadkowe to może faktycznie coś wiedział zanim wsiadł na Prometeusza

ocenił(a) film na 6
tracilords

Ja nawet przeszukiwałem internet pod kątem tłumaczenia jego słów bo skoro uczył się na statku "jakiegoś" języka znanego na ziemi to być może jakiś językoznawca (profesor) przetłumaczył te jego słowa co wypowiedział do SJ-a - chociażby na angielski. Niestety nic nie znalazłem...I tu 2 wyjścia, 1) bardziej prawdopodobne - ten język nie istnieje i został stworzony na potrzeby filmu, 2) żaden z językoznawców nie wypowiadał się na ten temat.--->3 opcja jest awaryjna - wypowiadał się ale nie ma o tym nic w internecie (choć to w naszych czasach mało prawdopodobne, zwłaszcza jeśli chodzi o tak nurtującą dużą ilość ludzi,kwestię. Prędzej czy później ktoś ze świata nauki wypowie się na ten temat - tak jak było choćby przy serialu LOST gdzie jacyś profesorowie od starożytnych mitologii i wierzeń analizowali poszczególne symbole przewijające się w serialu).

ocenił(a) film na 10
Kax79

mówią że w filmie dużo odniesień z biblii może powiedział coś podobnego do tego co Dawid powiedział Goliatowi ""Ty idziesz na mnie z mieczem, dzidą i zakrzywionym nożem, ja zaś idę na ciebie w imię Pana Zastępów, Boga wojsk izraelskich, którym urągałeś. 46 Dziś właśnie odda cię Pan w moją rękę, pokonam cię i utnę ci głowę. (...)

Równie dobrze mógł powiedzieć do niego coś zupełnie innego

ocenił(a) film na 10
tracilords

SPOILER swoją drogą to dlaczego urwał mu akurat głowę a nie rzucił o ścianę jak zrobił z resztą?

użytkownik usunięty
tracilords

Przecież SJ położył mu łapę na głowie a potem David zrobił grymas zadowolenia jakby namaścił go sam stwórca jego stwórców a potem SJ urwał mu głowę. Jakby mnie obudziły ze smacznego snu jakieś natrętne małe ludziki których miałem potraktować wcześniej bronią niologiczną to też bym się wkurzył. Oczywiści inni nie mogli tak zginąć bo ten film to bajka a nie krwawy realistyczny horror sci-fi tak jak obiecywał wczesniej Scott.

użytkownik usunięty

"biologiczną"