Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190188
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Mam kilka pytan dla tych którzy oglądali i zrozumieli kilka kwestii więcej niż ja...

1. Czemu urny w jednym pomieszczeniu zaczeły się pocić a w magazynie ktory był po drodze na mostek nie?

2. Co się wydarzyło na statku SJ i dlaczego cześć z Inżynierow uciekalo do krypty z urnami?

3. Czy tylko mi się wydaje ze Człowiek powstał przez przypadek kiedy część dna SJ przetrwała zniszczenie tą czarną substancją?

4. Czym była czarna maź w urnach?

5. Czyżby obcy też powstali przez przypadek poprzez kontakt robaków z czarną mazią? A jeżeli tak jak to sie ma do sceny z Obcego gdzie statek SJ ma pelną ładownie jaj z faceguggerami?

6. czym była ta kałamarnica?

staram sie zrozumieć jak ten film łączy sie z serią i co wyjasnia...

ocenił(a) film na 9
kozaq

Ad 1. Jak weszli do komnaty z jajami, dzieki Davidowi, który otworzył wejście, automatycznie uruchomił sie program zmiany atmosfery-powietrza(coś w rodzaju zabezpieczenia), gdyż temperatura wynosiła -12c - mowili o tym jak weszli do piramidy
Jaja przy tej temp były zamrożone a gdy temp zaczeła rosnąć (powietrze zaczeło sie ocieplać) na jajach pojawił sie szron - czyli zaczeły sie "pocić"
Ad2. Z tego co mi sie wydaje przez sale z jajami mozna było dostać sie do kokpitu statku. Ostatni Gigant nie zdazyl gdyz dzwi zamkneły sie automatycznie. Mozna sie do myslac ze chcieli dostac sie do kokpitu i uciec.
Ad3. Mi tez sie wydaje ze człowiek i życie powstalo przez przypadek na ziemi, nie bylo to celowe dzialanie Gigantow. Jak było widac na filmie trucizna ktora wypil Gigant, niszczyła jego DNA. Mysle ze Gigant przyleciał na ziemie w celu popełnienia samobojstwa - cos w rodzaju kary, bo przeciez gdyby chcieli zaludnic ziemie, majac tak rozwienieta technologie, mogli to zrobic w inny sposob, nie prawda?
Ad4. Czarna substancja to bron biologiczna nad, ktora pracowali Giganci. Puzniej obrocila sie przeciwko nim, nie byli w stanie jej opanować. Czarna substancja powodował różne mutacje organizmow żywych po kontakcie z nimi. Robaki wewnatrz sali z jajami po paru godzinach przekształciły sie w węże, ktore zamiast krwi maja kwas. Człowiek po dostaniu sie tej substancji to organizmu, zmieniał sie cos w rodzaju zombie o ogromnej sile i żądzy zabijania (to samo przytrafiło się pewnie Gigantom). W wyniku zaplodnienia kobiety przez zarazonego, powstała kolejna mutacja
Ad5. Jeszcze nie pokazali do konca jak powstał Obcy, bedzie to wyjasnione napewno w dalszych czesciach. Mozliwe ze wszystko sie wyjasni w nastepnej czesci - jezeli wogole prometeusz ma nawiazywać do serii Obcego bo jak narazie malo maja wspolnego i wszystkiego mozna sie tylko domyslac.
Ad6 Kałamarnica była kolejym eptapem mutacji, ktora powstała w wyniku zapłodnienia "zainfekowanego" człowieka. Była to duża wersja znanego z seriii Obcy "zapładniacza":), ktory wyskakiwał z jaj

ocenił(a) film na 7
begess

Giganci? skąd takie określenie? w universum z tego co wiem nazywani byli space jockey...