1. Początek filmu SJ wypija coś i wygląda na to ,że się świadomie unicestwia ,zmienia mu sie dna i wpada do wody o co chodzi ?
2. Końcowa scena przemiana SJ+"Ośmiornica"=alien .Dla mnie wygląda to tak jakby kolonizatorzy z 1części obcego(wer.reż) znalezli te jaja w statku sj,co wy na to czy to ta sama planeta będzie ?
1, tez ma mz tym problem, nic wlasciwie nie wiemy, czy to ziemia czy tez inna planeta/ksiezyc, procz tego widac ze rozpadajacy sie SJ rozlawi sie w szwach, niszczeje tez jego material genetyczny
2. Mozliwe, w serii Obcy miejsce na ktorej znaleziono jaja tez byla ksiezycen jakiejs planety, tak jak to jest w prometeuszu
1. Ten SJ się poświecił żeby nadać początek gatunkowi ludzkiemu. A znajdował się na Ziemi.
2.Ten SJ z którego wyszedł Alien to chyba taka inna wersja królowej tej która wychodzi ze SJ. Ona złożyła jaja na tym statku i ten drugi SJ co siedział w fotelu został zainfekowany. A Plaeta gdzie dostał się ten statek nazywa się LV-426
gdzie ty widziales 2 chodzacych SJ w filmie byl jeden i zginal po tym jak obcy wyszedl z niego na koncu filmu nie bylo zadnego drugiego w fotelu.
Niewiadomo 1 przezyl i go obudzili pewnie zgineli niby 3 hologramy ale zauwaz ze milburn i fifeld znalezli wiele cial Sj nie tylko to jedno przed wejsciem do komnaty z glowa
2. nie wiemy jak nazywa sie ten ksiezyc z prometeusza, ok wiem wyczyytales z wiki ze nazywa sie lv-costam, tyle ze zarowno w obcym jak i w prometeuszu "obcy" byla nie na planecie ale na ksiezycu jakiejs planety, dlatego sie zgadza, Weyland oplacil ta wyprawe z wlasnych srodkow wiec mozna przypuszczac ze lokalizacja planety nie jest powszechnie znana, nikt nie przezyl wyprawy, nie wrocil na ziemie wiec planeta w przyszlosci jues uznanawana za nieznana i nowa
ok faktycznie pomylilem sie, obie planety nazywaja sie LV-costam, To rozne planety ale znajdujace sie w tym samej grupie gwiezdnej
1. W wywiadzie aktor grający Jockey'a powiedział że to scena poświęcenia. A Ridley dopowiedział że może to być ziemia lub każda inna planeta - chodzi o proces terraformingu.
2. To dwie inne planety
1 Jak narazie mam takie teorie dotyczace poczatku filmu . Jak wiemy SJ potrzebuja do zycia tych samych rzeczy do zycia co ludzie tlenu slonca itp moze odnalezli ziemie na zasadzie szukania planet podobnych awaryjnych w razie wypadku czy zblizajacej sie zaglady planety ojczystej przeludnienia itp mieli takie planety w zapasie i ten sj poswieca swoje zycie na zasadzie podziekowania ich bogom albo cos w ten desen SJ sa wyzej rozwinieta forma zycia ale wydaje mi sie ze nie wiele bardziej od ludzi wiec moga dzialac podobnie ludzie tez skladali ofiary bogom w podziekowaniach za dobra i to dzialo sie jeszcze calkiem niedawno i wydaje mi sie ze sj poprostu kiedy zobaczyl ludzi i dotknal dawida zauwazcie ze dawid czytal sny shaw moze sj wlasnie przeczytal tak samo informacje z dawida dlatego zdziwil sie a za chwile popadl w gniew ze cos tam poszlo nie tak i obiera kurs w strone ziemi teraz zadacie pytania skad malowidla ktos tu pisal w jakims temacie o pamieci genetycznej ktora mozna przywolac przez hipnoze itp . moze wlasnie w raz z kodem sj na ludzi przeszly pewnie informacje o tej rasie i ludzie malowali te piktogramy bo w snach czy cos objawialy im sie takie rzeczy <- pomieszane wiem ale wydaje mi sie ze cos w tym moze byc znajac jeszcze pokrecony leb lindelofa nie zdziwiloby mnie to;p . No i 2 opcja sj tworza zycie celowo i obserwuja je i co jakis czas odwiedzaja ziemie i po pewnym okresie czasu jak chca cos innego stworzyc dokonuja restartu w danym miejscu czyszcza planete i zaczynaja od nowa .
2 punkt nie ogladalem wersji rez aliena;p wiec nie bardzo rozumiem o co ci chodzi
niezle to razem zebral, w sumie to chyba wyjasnia wiele z tego co scott nam zaserwowal
reasumujac czarna maz nie stworzyla obcego a jedynie miala odtworzyc/symulowac dzialania obcego, dlatego ze wlasciwe jaja zostaly uracone wczesniej, mozliwe wiec ze czarna maz byla dosc niestabilna i zaczela niszczyc SJ na ksiezycu
Czy możesz podać link do tego wywiadu? Jestem ciekaw kto grał postać SJ zarówno tego co się poświęcił jak i hologramów i ostatniego żywego z załogi?
Tak. Ale zauważyliście że oboje mieli inne szyje? Nie chodzi mi o proporcje "kapturów" tylko że Jockey pod koniec filmu miał jakby na stałe połączenie szyi i kombinezonem. A "poświęcony" czegoś takiego nie miał. Może to moja bujna wyobrażnia:D
Na przykładzie figuki:
http://www.igorslab.com/home/2012/6/9/neca-space-jockey-figure-reveals-a-lot-spo ilers.html
Może to różnice fizyczne na tej samej zasadzie na której niektórzy ludzie są żółci itp.
Może i tak. Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia:
Dawid powiedział taką kwestie: "Aby coś zapoczątkować coś inneg trzeba zniszczyć". Co o tym myślisz?
własnie dlatego uważam ze z całego filmu- prócz efektów, zdjęć, statku i tej pięknej Geigerowskiej komnaty - najciekawsza postacią jest David. On jako robot ma większa psychologiczna glebie niż jakikolwiek człowiek z załogi (Fassbender jest mistrzem). Dodatkowo mówi coś w stylu, ze na pewnym etapie każdy chce widzieć swoich rodziców (wg mnie można czyt. stwórców) martwych.
tu jest masa mega niedopowiedzeń i interpretować można ile się komu podoba i kto jaka ma bujna wyobraźnie..
SJ stworzył człowieka ale coś sie stało ze chciał go zniszczyć,
SJ eksperymentowali z obcymi jako bronią ale to wymknęło ze spod kontroli, i obcy ich zaatakowali
SJ chcieli lecieć na ziemie z jajami obcych, dlaczego? aby wytłuc cala ludzkosc, by eksperymentować dalej, by Obcy mieli żywicieli z ludzi, a nie z nich? (może i mnożę trochę głupoty ale..;)
Człowiek stworzył robota - Weyland Davida, a ten chce go zniszczyć (dla mnie ewidentne jest to ze mimo iz David służy Weylandowi i innym ludziom, to jednocześnie gardzi nimi, knuje przeciw i jawnie chce ściągnąć na ludzki rodzaj zagładę
to dość dużo paralelnych wątków (stwórca > podwładny zemsta, chęć odwrócenia porządku itp.)
Film nie tyle nie wyjaśnia co jeszcze mnoży pytania, fani sagi będą sobie w tym babrać i cie cieszyć kolejnymi watkami, i w sumie ok. ale powinno to sie troche bardziej kupy trzymac, a nie liczyć na odpowiedzi w kolejnych 3 częściach (bo ewidentnie będą) .. ale z drugiej strony jakby wszystko podali na tacy i wyjaśnili to polowa by sie obraziła ze to ich nie zaspokaja,
i w sumie i tak tak jest;)) wiec to tylko taki mój przyczynek do ogolno-filmwebowej Prometeuszowej dyskusji
Przeciez to nie jest ten sam ksiezyc co w "Obcym". Tutaj to LV-223 a w "obcym" LV-426...
@tiramisuu
ale to chyba proste. Ta "ta czarna substancja " o której piszesz to jakiś forma specyfiku ,który modyfikuje DNA. Zauważ,ze w filmie pokazany jest robaczek ,który wychodzi z głowy SJ. Potem ten "robaczek" wchodzi do komnaty w której ta czarna substancja była przechowywana. Moim zdaniem to właśnie dzięki niej ten robak zostaje zmodyfikowany do dużych rozmiarów "kobry" . Broń genetyczna ,która mieli na pokładzie SJ zniszczyła ich samych.