Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Ogólnie film zadaje więcej pytań niż daje odpowiedzi, gdyby nie to, że ma być kontynuowany, na pewno bym do niego nie wrócił.

SPOILER!
SPOILER!
SPOILER!
SPOILER!
SPOILER!
Obcy na samym końcu wyglądał beznadziejnie. W ogóle co to za spiczasta głowa? Z resztą jak na taki budżet to efekty specjalne postaci obcych powinny być lepsze
KONIEC SPOILERA!
KONIEC SPOILERA!

Z resztą jak na taki budżet to efekty specjalne obcych postaci powinny być lepsze. Bo co do scenografii, architektury statków, wnętrz, to oczywiście nie można użyć innego słowa niż "świetne"!
Tak czy inaczej, dla fanów gatunku pozycja obowiązkowa, choć zapowiadał się znaczenie lepiej.

ocenił(a) film na 5
szklanakot

Ja już widziałem kolejne części, nawet cztery ;)

szklanakot

Dlaczego obcy miał szpiczasty łeb? Z tego samego powodu, dla którego twarzołap był wielki i miał macki, a to wszystko wzięło się od mutanta który powstał na skutek kontaktu z mazią. Wizualnie obcy (jak zresztą wszystko inne) wypadł bardzo dobrze, nawet jeżeli powstał za pomocą technologi CGI (obejrzyj prequel Cosia, albo ostatnie AvP tam dopiero mamy marne potworki w CGI).

ocenił(a) film na 7
szmyrgiel

oglądałem, ale to było ładnych kilka lat temu. Musiałbym teraz obejrzeć, by móc porównywać, bo obecnie mam dobre zdanie o nim, a nie chciałbym zmieniać (choć pewnie jest ono takie z uwagi na to, że dawno oglądałem) ;) Nie chodziło mi dlaczego tak wyglądał, tylko po prostu, nie podoba mi się ten wydłużony spiczasto łeb/głowa jak by to nie nazwać. Przyzwyczaiłem się wyglądu obcego z "Alien" i dlatego ten wyglądał mi dziwnie.

ocenił(a) film na 5
szklanakot

kolega mówi o "Cosiu" z 2011r : ) Obcy w Prometeuszu wyglądał inaczej, bo to nie była jego ostateczna forma jaką znamy z serii "Obcy". Nie zdziwiło cię, że facehugger jest kilkadziesiąt razy większy i ma potężne macki? W Prometeuszu został pokazany początek ewolucji nowego gatunku.
Spiczasty łeb służył do rozrywania od wewnątrz ciała żywiciela, dopiero w późniejszej formie obcy się zminiaturyzował i w żywicielu mieszkał sobie mały Chest-Burster .
Mnie zawsze ciekawiło w jaki sposób w krótkim czasie z małego robala powstaje w pełni dojrzały Ksenomorf. Po obejrzeniu Prometeusza wpadłem na pomysł. Może w procesie ewolucji obcy zasymilował czarną maź inżynierów i proces rozwoju wygląda tak:
Jajo -> facehugger -> embrion w klatce żywiciela (konieczny jest żywiciel z DNA inżynierów) -. Chest-Burster, który zawiera w sobie elementy czarnej mazi i materiał DNA pozyskany od pierwszego żywiciela. Żeby rozwinąć się do postaci ksenomorfa musi odnaleźć kolejnego żywiciela. Chest - burstera łatwo zabić więc ofiara musi być łatwym celem (np koty w Obcym). Mały robal wślizguje się w swoją ofiarę i korzystając z czarnej mazi mutuje jej komórki do postaci ksenomorfa. Pozostałością po pierwotnej formie Chest - burstera są wysuwane szczęki wewnętrzne.

ocenił(a) film na 5
zonk_2

a może obcy to wynik jakiegoś szalonego eksperymentu Inżynierów. Może o tym świadczyć rzeźba ksenomorfa, którą widać w pierwszym pomieszczeniu ze zbiornikami czarnej mazi. Ridley ostro namieszał w uniwersum Obcego i mam nadzieję, że ma jakiś plan, żeby to wszystko sensownie wytłumaczyć.

ocenił(a) film na 7
zonk_2

UWAGA SPOILERY!

Zdziwić zdziwiło, ale bardziej byłem skupiony na walce z nim. Co do The Thing z '11 to mieliśmy zupełnie inny budżet i nie patrzyłem aż tak na jakość potworów, bo bardziej liczył się arktyczny klimat.
Natomiast jeśli chodzi o domyślanie się o ewolucji obcych, to możemy miec tyle teorii ile głów. mam nadzieje, że "Prometeusz" więcej wyjaśni, bo na razie stawia bardzo dużo pytań.
Natomiast co do pozyskiwania DNA żywiciela przez obcego, jeśli by się tak działo, to przejmowałby jego cechy i mielibyśmy w rezultacie np. koto-obcego, więc to jest za daleko wysunięta teoria ;)
Najbardziej przychylam się, że obcy są eksperymentem inżynierów, a raczej bronią biologiczną specjalnie stworzoną na ludzi. A to, że ta broń jest równie skuteczna do zabijania inżynierów, to efekt uboczny.
Nie wiem cz dobrze mi się wydaje, ale te hologramy uciekających inzynierów zmierzały do tego arsenału, gdzie były na ziemi poustawiane te "jajopodobne pociski" czy skąd biegli?

ocenił(a) film na 5
szklanakot

ja się zastanawiałem dlaczego akurat w tym pomieszczeniu chcieli się schować i co się stało z tymi którym się to udało?

ocenił(a) film na 7
zonk_2

no właśnie o to chodzi, bo mnie to zdziwiło i dlatego nie byłem pewny czy dobrze zapamiętałem, dokąd uciekali..