PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189746
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Kolejna bajka - kolejny film ktory obejrze

hamerykanie maja to do siebie ze wiedza o tym ze najbardziej obecnie zarabia sie na bajkach nieanimowanych i koleno jedna za druga wydaja
moze w polsce ktos by sie wzial za tego typu produkcje? a skonczyli by z komediami i filmami o wojnie? bo szczegolnie ta druga kapegoria daje bardzo ograniczona widownie...

ocenił(a) film na 5
Sansui

Musze ci powiedzieć że nie do końca masz racje, szufladkując Prometeusza z takimi "bajkowymi" produkcjami jak Avatar, Avengers, Irona man czy Transformers. Prometeusz to zupełnie inna liga, powstaje z rąk osoby, która przez wielu jest uważana za króla Sci-Fi. Film jest swojego rodzaju nawiązaniem do dzieła z 1979 roku. Dzieło które w swojej oryginalności i ponadczasowości zapadło w pamieci fanów do których Prometeusz właściwie jest bardziej kierowany, niż do mas których kręcą wszekliego rodzaju błyski i wodotryski.

ocenił(a) film na 10
Shambler

Masz w 100% rację. Nie można porównywać artystycznych filmów na najwyższym poziomie jeśli chodzi o obsadę, klimat, scenografię, muzykę itd. takich jak: Blade Runner i Alien do dzisiejszych bajeczek bez fabuły takich jak: Transformers, Avatar, Avengers, Iron Man itd. , które opierają się tylko na efektach specjalnych, strzelaniu, zabijaniu dla dzieci z popcornem w ręku itd. Prometeusz jest filmem artystycznym tak jak Alien i Blade Runner, w których odbiorcy oczekują czegoś więcej niż tylko wybuchów na ekranie. Jest to film dla mniejszego grona odbiorców, którzy wiedzą czego oczekiwać od dobrego kina sci-fi. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to film dla koneserów sci-fi.

orzel29

Dołożył bym do tego grona bajkowego filmy pod tytułem Niesamowity Spider-man ,Mroczny rycerz powstaje oraz Hobbit wszystkie w PG-13 więc mniej więcej dla kolegi Sansui który nie ma bladego pojęcie o czym jest ten film a się wypowiada i porównuje je do wyżej wymienionych gówien ja proponuję po prostu nie karmić trolla.Amen.

gbvhb

Ludzie po co się dajecie prowokować Trolowi.

ocenił(a) film na 8
Mazurian

Ale lykneli co? :-)

albusleo

Wiesz, tu ludzie z niecierpliwością czekają na ten film, że aż tu nagle Trol wyskakuje i prowokuje. Nie dziwię się że tak Fani reaguja na zaczepki.

ocenił(a) film na 7
Mazurian

Ludzie, jakoś ja wypowiedź założyciela tematu odebrałem zupełnie inaczej: o Prometeuszu z dystansem i nadzieją że może kiedyś dożyjemy czasów, że doczekamy produkcji o podobnej tematyce z polskiego podwórka - i tyle. Nie ma żadnego powodu by besztać kolesia i zarzucać trollowanie. Poza tym Prometeusz to tylko film, nie ma się co napinać, też czekam na niego i to bardzo, ale jak okaże się zupełnym niewypałem - przeżyje.

ocenił(a) film na 8
Mazurian

Ja tez czekam z niecierpliwoscia (zostalo niewiele) ale wrzucam na luz :-) Nie ma sie co wnerwiac, bo czlowiek starosci nie doczeka.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
Mazurian

Ja tylko chciałem chlopaka sprowadzić na dobrą droge.

Shambler

Spoko;) Takich juz się nie sprowadzi na dobra drogę. Śmieszy mnie tylko to że uważa fim za bajkę a sam czeka na ten film

ocenił(a) film na 6
orzel29

hej, "filmy bez fabuły" to chyba za ostro powiedziane... Nie przesadzajmy... I dlaczego "dla dzieci"? A dla dorosłych to już nie? Niektórzy z was to naprawdę mają się za wielce inteligentnych, poważnych oglądających tylko kino "ambitne"... Jakbyście obejrzeli jakiś film typu Iron-Man to rozumiem korona z głowy wam spadnie... Boże, jakie to dziecinne... Tak, taka postawa jest właśnie dziecinna.

ocenił(a) film na 7
wito_filmweb

Wąska wyobraźnia bracie, jak taką mają to g... widzą to tak jak z piłką nożną jedni widzą 22 spoconych facetów ganiających za piłką inni widzą sztukę z filmami SF jest podobnie jedni widzą futurystyczną wizje świata który NASTANIE i często nie bagatelne universalne przesłania filmów SF inni widzą bajkowych potworów z dziwnymi uszami i nosami co tu dużo mówić ... Pseudo intelektualizm to agresywny wirus...

Sansui

Niedawno komunie byly widze ze kolega komputer dostal po co wogole zaczynacie komentowac takie posty niczego sie nie nauczyliscie

ocenił(a) film na 8
lewandowski09

wyluzujcie co poniektorzy bo wam zylka peknie... jesli bedzie to cos ambitniejszego jak typowe papki sf (ktore tez ogladam) to tym bardziej bede usatysfakcjonowany, bo lubie szczegolnie ambitne s-f ale ogladam kazdy s-f

a co bedzie to dopiero podczas premiery sie okaze, ludzie lubia pisac jakie to ambitne albo jakie to bedzie mialo super efekty itd itd.. ale tylko mniejszosc po premierze okazuje sie tym co zapowiadali, takze miejmy nadzieje ze bedzie ambitniej, ale czy bedzie to dopiero podczas premiery sie okaze...

ocenił(a) film na 7
Sansui

Oj muszę nieco chyba uspokoić całe towarzystwo. Bardzo sobie cenię komentarze, zaangażowanie w temat Lewandowskiego09, Mazuriana, wito_filmweb i innych ale w tym momencie ta cała nagodna na biednego Sansui wynikła chyba przez nieporozumienie. Nigdzie nie napisał że gardzi filmem o którym tu mowa, Prometeusza. Ubrał swoją chęć obejrzenia tego filmu w dosyć prześmiewczy sposób i tyle. Cała seria filmów o Obcym, którą osobiście bardzo cenię, to jednak tylko film, nie ma się co obruszać, i karcić osobę, która raczyła wyrazić się o nadchodzącym filmie "bez należytej mu czci". Ja serię o Obcym na swój własny użytek nazywam "najlepszą serią filmów tunelowych" - bo spora doza akcji w każdej części rozgrywa się w długich zamkniętych przestrzeniach, korytarzach, tunelach, itd. I z tego powodu też spotka mnie grad nieprzychylności? Bo podszedłem do moich ulubionych filmów z dystansem???

ocenił(a) film na 7
Mirando 69

Błąd, w drugim zdaniu powinno być: "ta cała nagonka"

ocenił(a) film na 7
Sansui

Niestety muszę stwierdzić że na temat to ty patrzysz bardzo wąską wyobraźnią... Po pierwsze to może to dla Twojej wyobraźni wąskiej jest bajka bo dla mnie to jest wizja świata za 1000 lat po wtóre łatwo jest powiedzieć niech się Polacy wezmą za takie filmy ale to jest kino wyższej półki jak na razie na świecie tylko USA potrafi je tworzyć tu nie wystarczą dwie czy tam trzy osoby na planie paplające do siebie głupoty o życiu z klimatyczną muzyką w tle to jest proste tak potrafi wiele kin świata natomiast w takim filmie są potrzebni na prawdę awangardowi graficy którzy tworzą wręcz realny świat do tego jest potrzebna odpowiednia technologia w której Polacy jak i cała reszta świata to ani be a ni me nawet nie powiedzą no i na koniec dobry scenariusz = takie dzieło jak np Odyseja kosmiczna czy "może" Prometeusz. To nie jest proste bajkowe kino i jak pewnie zauważyłeś sam powstaje tylko w USA ... No ale trochę się obawiam twojej wąskiej wyobraźni wiec za bardzo się nie rozwijam... Dla Ciebie bajka tyle z tego rozumiesz dla mnie futurystyczna i bardzo realna wizja świata w którym eksplorujemy kosmos tak się stanie czy będziesz w to wierzył czy nie zobaczy jak wyglądają w dzisiejszym świecie książki J. Verne wtedy też byli tacy jak ty co głupio banana cieszyli bo rozumieli mniej...

ocenił(a) film na 10
rafal_szczepanski

Nie karmcie trolla.

ocenił(a) film na 8
barry8500

Mirando69 - brawa za czytanie ze zrozumieniem

ale obawialem sie ze przekroj spoleczenstwa jest zbyt niski... wydawalo mi sie ze prosto napisalem ale niestety brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem przecietnego obywatela uniemozliwia nam dyskusje
temat mozna zamknac...

ocenił(a) film na 5
Sansui

wyglada mi to na napad

ocenił(a) film na 7
Sansui

Tak tak kończymy temat :) na zakończenie tylko dodam że zerknąłem na filmy jakie oceniałeś no i się potwierdziło wyjątkowością to nie pachniało także wąska wyobraźnia jak najbardziej pasuje a jak już takie schorzenie sie ma to chyba nikogo tu nie zdziwi twoje prowokowanie i inne tandetne sposoby na zaistnienie ...

ocenił(a) film na 8
rafal_szczepanski

zje...ie wyluzuj... nie oceniaj ludzi nie znajac ich...

ocenił(a) film na 7
Sansui

He w jednym zdaniu byłeś w stanie Sam podważyć to o co prosisz ... uważaj na swój następny post bo jak widać nie wszystko masz pod kontrolą :)

rafal_szczepanski

Ludzie dajcie spokój. Wiem że większość tu zgromarzonych widzi w tym Filmie "nowy kierunek" w SF i Wielki Powrót Sir Ridley'a. Ale przecież to tylko film - tak oczywiście ja jestem fanem Aliena, Predatora i gier AVP ale nikomu nie powinniśmy narzucać naszego zdania. Zawsze znajdą się osoby które będą krytykować ten czy inny film, ale powinniśmy to przyjąć z pokorą. Każdy ma swój gust i niech ogląda co chce i niech wchodzi na strony filmów które mu się podobają bo inaczej napewno oberwie ciętą ripstą;) Wszystkich pozdrawiam