Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Jeden z moich ulubionych reżyserów ewidentnie zatęsknił za czasami kultowej serii o obcym ... tyle ze wtedy te filmy byly nowatorskie , efekciarskie , efektowne , unikalne i niesamowite . robiły wrazenia na mln i straszyły następne mln... Prometeusz jak dla mnie to film przeciętny . nie wprowadzajacy nic nowego. ktos kto nie jest fanem sci-fi , obcego i ogolnej tematyki kosmosu czy tez samych obcych nic nie straci nie ogladajac filmu . zapewne fani geniuszu ridley'a scott'a podobnie jak ja zawiodą sie ale coz... nie ma ludzi idelanych :) film ma wiele plusów np oprawa graficzna , wykonanie obcych , ujecia , charlize therone , gra aktorska <patrz michael fassbender czy idris elba >, klimat czy tez sciezka dzwiekowa jednak to w dzisiejszych czasch zbyt mało aby produkcja zostala pokochana i zapamietana na wieki :) przypominam ze to mojr zdanie i inni nie musza sie z nim zgadzac ;) nadal towarzyszy mi po seansie duzy niedosyt ... pomysl dobry , fabula i scenariusz nie najgorsze ale jakos to wszystko w polaczeni nie zachwyca. mam wrazenie ze bylo mozna wyciagnac z filmu duzo duzo wiecej. nie zaliczam tego do horroru to wysokobudzetowe sci-fi <i tutaj ponowny niedosyt ze tyle mln wydanych...>. pod koniec chcialem tylko dodac ze polowe filmu bylem przekonany iz role charlie'go holloway'a odgrywa jon benthral <shane the walkin dead>. w obsadzie nie liczac wspomnianych wyjatkow jak na taki budzet spodziewalem sie wiekszych nazwisk ... oceniam na 6 ... przeciez to w koncu scott ;] i ta jego symbolika w polaczeniu z ewolucja obcych . uroczy standard :) jednak nie zmiania to tego iz jestem zawiedziony...

rottweiler93

"film ma wiele plusów np oprawa graficzna , wykonanie obcych , ujecia , charlize therone , gra aktorska <patrz michael fassbender czy idris elba >, klimat czy tez sciezka dzwiekowa"

Jak dla mnie to to jest wszystko czego można by oczekiwać od filmu Sci-Fi w universum Obcego.

ocenił(a) film na 6
0wner2

To Twoje zdanie :) rozumiem Cie w 100% . urok 'starodawnego' obcego polegal na tym ze kazdy mógł go zobaczyc i każdy go zrozumial , swietnie zrealizowany , genialny a prosty w odbiorze . jak dla mnie tutaj strasznie przesadzili . osoba mało inteligentna zupełnie nie zrozumie . wejdzie na filmweb oceni na 1 ... i tyle w temacie ;/

ocenił(a) film na 8
0wner2

Cieszy mnie taka wypowiedź :-) Bo ciągle tylko czytam same negatywy o tym filmie... i ocena 6,7 na filmwebie jest zaniżona, bo wielu oceniało na 1/2 pkt... a trzeba mieć do czynienia z absolutną porażką filmową, kompletnym dnem by tak niską ocenę wystawić.
Swoją drogą...system ocen na filmwebie to porażka, bo ludzie tej skali nie rozumieją...

użytkownik usunięty
khazad7_2

a może ludziom nie podoba się ten film??? nie wmawiaj czy się coś komuś podoba czy nie. Ludzie mają własny gust a o guście się nie dyskutuje.

ocenił(a) film na 4

nierawda...forum jest od tego zeby o gustach dyskutowac...tyllko jak dyskutowac o filmie z osobami ktorzy zamiast filmu fabularnego obejrzeli film dokumentalny...Obadaj niektore posty uzytkownikow. Oni naprawde na serio podchodza do tego filmu rozsczepiajac go na czynniki pierwsze. Zadajac pytania w stylu a dlaczego SJ byl bialy a nie czarny...

arielos

Bo ten film jest poważny i powstał po to by rozszczepiać go na czynniki pierwsze.

ocenił(a) film na 7
rottweiler93

Ja tam fanem ridleya nie jestem, a kazda kolejna czesc obcego po jedynce uwazam za coraz glebsze dno. Prometeusz wylamal sie z tego szeregu! W dzisiejszych czasach film opierajacy sie na chwytach wykorzystanych w 8. pasazerze nostromo nie zrobi kariery, bo wszystkie motywy zostaly juz przemaglowane po stokroc. Drog prowadzacych do sukcesu jest kilka, najbardziej ewidentne to: mega efekty specjalne (wg mnie najgorsza opcja), prawdziwa glebia przekazu (hollywood sie do tego nie nadaje) lub turbozawila fabula z miliardem szokujacych zwrotow akcji nie do przewidzenia. Ten film nie idzie zadna z nich, ale jest naprawde dobra synteza wszystkich. Efekty sa ladne, ale nie "oczojebne", fillm jakos tam wpisuje sie w kanon "poszukiwania prawdy stworzenia" i ma umiarkowanie dobra fabule. Wiele kwestii nie zostalo rozwiklanych i dopiero jak to sie stanie bede mogl wydac ostateczny osad, natomiast mimo sceptycznego podejscia do filmu zostalem milo zaskoczony. Nie ma ciagnacych sie w nieskonczonosc samotnych pojedynkow glowny bohater- potwor a'la Obcy 2, czy 3. Nie ma przerostu formy nad trescia (jakies transformersy, czy inny syf). Jest natomiast fajna fabula, dobre wykonanie i nierazacypoziom aktorski. 7/10

ocenił(a) film na 6
JimBim

JimBim z pierwszą połową wypowiedzi zgadzam sie w 100% :) lepiej bym tego sam nie powiedział . jednak z drugą już nie ... walka czlowiek vs obcy to urok całej trylogi obcy . ukazuje zwierzecy instynkt , chec przetrwania ... prawo do zycia . walcz albo zginiesz , zjedz albo [...] głównie własnie dzieki temu pokochalem ten film , nie tylko ja...

ocenił(a) film na 7
rottweiler93

Nie chodzi mi o symbolike tej walki, tylko o fakt, ze jest dluga, nuzaca, a na sam koniec i tak wiemy, ze czlowiek wygra, mimo, ze obcy zostal juz 100 razy przypalony, zgnieciony, wyssany w proznie itp itd. a znow wrocil.

ocenił(a) film na 4
JimBim

0wner2--&gt; radze go poszukac na forum "niezniszczalnych" i "drive" bo ona na konkretne argumenty nie umie odpowiedziec...jest zwykla pacynka ktorego mozesz tarmosic miedzy nogami a i tak niczego sensownego nie wniesie do dyskusji...

ocenił(a) film na 6
arielos

Jeżeli nie była by długa brutalna i wyczerpująca jaka akce bys umiescil w produkcji o krwiożerczym pasozycie / kosmicie ?;>

ocenił(a) film na 6
rottweiler93

*akcje

użytkownik usunięty
rottweiler93

Według mnie nie jest dużym problemem to że to już było tylko że zostało to pokazane w wyjątkowo nieudolny sposób. Gdyby dać lepsze dialogi, położyć większy nacisk na aktorstwo, zmienić część obsady, dać innego kompozytora, odejść od groteski a postawić na mroczną atmosferę, skupić się na jednym głównym wątku i przedstawić go w miarę w logiczny sposób to spokonie byłby to bardzo dobry a może i genialny film. Niestety wszystko co było do zj zostało zj.

ocenił(a) film na 6

dokładnie tak ...:)) przerost formy nad treścia.

Też mi brakowało "mrocznej" atmosfery ale czy za dużo nie wymagasz od staruszka Scotta? Przecież ma już swoje lata a poza tym już cały "świat filmowy" jest tak przesiąknięty "istotami z kosmosu" i świetnymi pomysłami że ciężko coś oryginalnego stworzyć w dzisiejszych czasach. Może Ridley chciał coś oryginalnego stworzyć aby zgadzało to z jego światopogladem, spostrzeganiem przeszłości i terażniejszości. Rzecz jasna fabuła jest mocno podziurawiona bo studio Fox ustaliło pewne zasady dla Rdley'a Scotta aby on stwrzył film dla nastolatków(?) z R-ką (Nie wiem po co ta Rka jeżeli (Spoiler) tylko dużo czarnej krwi wydobywa się z Jockey'a rozrywanego od środka (end spoiler)). Jakby to on wykładał pieniądze to napewno świetny film byśy otrzymali. Ale jest jak jest - niektórym się podoba, niektórym nie. O gustach się nie rozmawia. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Mazurian

R-ka czy nie. Co za różnica. Dark Knight był od 12 lat a miał lepszy klimat i był dużo poważniejszy od Prometeusza.
Z Jockey'a mogła wypływać czarna ciecz którą był zainfekowany a nie krew. Z ożywionej głowy też płyneła czarna ciecz.
To że reżyser miał problem z wytwórnią albo był za stary to już nie mój problem i nie mam zamiaru traktować tego jak taryfy ulgowej.
Scott wcale nie chciał tego filmu kręcić a został przez wytwórnię zmuszony. A jak robi się coś na siłę to efekt przychodzi taki jak Prometeusz.
"•Początkowo film miał być wyreżyserowany przez Carla Rinscha, a produkcją mieli się zająć Ridley Scott i jego brat Tony Scott. Jednak pod naciskiem wytwórni 20th Century Fox, Rinsch został odsunięty od projektu na rzecz reżysera Ridleya Scotta."

ocenił(a) film na 8
rottweiler93

Świetnie napisane i widać przez kogoś normalnego. Dziękuję za recenzję i ocenę.