Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Film wbrew narzekaniom obecnych na filmwebie neandertali jest bardzo dobry. Do
geniuszu jednak czegoś brakło, może uzupełnią to w wersji uncut. Nie rozumiem tylko
całkowitego niewykorzystania pani Theron w tym filmie. Wbrew skowytom film był bardzo
zrozumiały. Więc narzekania, że naukowcy zachowują się jak durnie a nie profesjonaliści,
pochodzą tylko od bardzo nieuważnych widzów. Charakter misji był tak tajny że nikt nikogo
nie przygotowywał na to co nastąpiło. A co nastąpiło? zamiast wpaść na międzygwiezdny
posterunek Inżynierów ziemianie zwalili im się do tajnej bazy-magazynu broni biologicznej. I
w związku z tym, że stróża nie było to maluszki narozrabiały (niektórzy celowo inni
przypadkiem). Reakcja obudzonego Inżyniera też bardzo zrozumiała. Po prostu ten gość nie
był naukowcem, ale żołnierzem z przydziałem na statku (bombowcu broni biologicznej)
przydzielonym do tej bazy. Po odprawie na której poznał cel ataku (Ziemia) wszedł do
hibernatora. Jego koledzy nie zdążyli z powodu infekcji. Misja nie rozpoczęła się nawet, ale
on sobie nie wiedział. Wyobraźcie sobie jego osłupienie gdy nagle się budzi i stoją przed
nim istoty, które miały być celem ataku. W dodatku zaawansowane technologicznie, w ich
tajnej bazie ze świadomością że są do rozwałki. Oczywiście że rzucił się do walki i próbował
wyeliminować zagrożenie (nas) zarówno w bazie jak i na Ziemi.

ocenił(a) film na 9
inquisitores

niby miał być niepodobny ale sceny jak z jedynki aliena, ludzie śpią i budzą się, robocik podobny do biszopa itp. film bardzo dobry lecz żeby się bardziej wypowiedzieć muszę się z nim przespać. Fajnie że pokazali aliena :) tylko dupa z tego że będzie seqel preqelu :/ poleciała i szuka stworzyciela, dobry motyw na drugą część ale lepiej by jej nierobili bo zepsują w nawiasie całą sagę i jeszcze ten motyw że ten SJ został rozpruty i wyszedł obcy i zginoł na statku ludzi a w alienie z 79 oni go znajdują w tym kokpicie przy dziale więc coś powinno być na rzeczy lecz to zostało pominięte....i to że kilka scen z trailera niebyło :/ czyżby miała wyjść wersja reżyserska ??

gizmo160

Tak podobno wyjdzie. Ridley Scott lubi wpuszczać do sklepów filmy w wersji reżyserskiej, czyli rozszerzonej. Można przyczepić się do stosunku Prometeusza do serii Obcy, no ale od czego mamy wyobraźnię;). David powiedział, że jest więcej statków, może w nich testowali inną broń biologiczną. Trochę nie odpowiada mi postępowanie Elizabeth pod koniec. Inżynierowie najwyraźniej nienawidzą gatunku ludzkiego (też można się domyślać dlaczego) i chcą się go pozbyć, więc niby dlaczego wciąż wierzyła, że przyjmą ją z otwartymi ramionami i zdradzą tajemnicę życia. Też jestem świeżo po seansie, i również jestem zachwycony, ale również zauważyłem pewne dziury w fabule. Fabuła może i jest niedopracowana, ale nie zmienia to faktu że bije ona na głowę przynajmniej 90% innych produkcji science fiction.

szmyrgiel

Nie każdy Inżynier był dobry, tak jak nie każdy człowiek jest dobry. Elizabeth ciągle wierzy.

ocenił(a) film na 8
inquisitores

Powstrzymałbym się od nazywania oceniających neandertalczykami, aczkolwiek faktem jest, że wiele osób nie zrozumiało filmu, oczekując po nim nie wiadomo jakich ilości Obcych, krwi, flaków i klimatu czystego horroru. Uważam, że film był rewelacyjny. Nie zawiodłem się.

ocenił(a) film na 9
avenitr

Nie każdy krytykujący film to neandertal. Ale każdy kto krytykuje go pisząc że jest głupi bo niezrozumiały, bluzgając z tego powodu na innych forumowiczów już neandertalem jest. Chwalą się bowiem małą pojemnością swojej czachy i powinni się zgłosić na wizytę do antropologa a nie siedzieć przed kompem.

ocenił(a) film na 7
inquisitores

Bardzo fajny film. Ma u mnie mocna "7-mke". NIestety faktycznie gra Charlize Theron nie była najlepszym pokazem talentu aktorskiego. Dziewczyna z Oskarem na koncie mogalby wycisnac nieco wiecej, tymczasem zagrala najgorzej sposrod wszystkich. Guy Pearce rowniez kiepsko wypadl i do tego slaba charakteryzacja... Sama fabula ok ale za szybko sie wszystko potoczylo. W ciagu kilku godzin od wyladowania juz mamy taki bieg zdarzen. Popsulo to klimat. Film powinien trwac 3 h! Rozkrecac sie powoli tak jak 8 pasazer Nostromo. Wiadomo ze Obcy to klasyka i trudno jest tu porownywac. Niestety nie zabraklo typowo hollywodzkiej koncowki (scena z Obcym nawiazujaca do sagi) mialo byc strasznie czy smiesznie? Sam nie wiem. Wycialbym ta scene. Duzo niedociagniec niestety ale coz... Calosciowo wypada dobrze:)