Przekręt

Snatch
2000
7,9 264 tys. ocen
7,9 10 1 264299
7,7 63 krytyków
Przekręt
powrót do forum filmu Przekręt

Nie wiem czym sie tu podniecacie, film jest cieńki jak dupa węża. Muzyka rewelacyjna.

ocenił(a) film na 7
WielkiSzu

Może początek filmu był do dupy ale ostatnie 20 minut tego filmu było rewelacyjne.

ocenił(a) film na 9
WielkiSzu

Powiedział ktoś z pedałem z mechanicznej pomarańczy na avatarze XD

ZiD0

Zamilcz i wyjdź stąd gimbusie.

WielkiSzu

Koles ma racje, a ty sie spuszczasz jak szczeniak ... Ta twoja Mechaniczna Pomarancza i jej pedalski klimat oraz wyjatkowo przerysowana sceneria i czasy sa niczym w porownaniu do mistrzowskiego kunsztu ukazania realizmu wysp szczegolnie w latach 90-tych kiedy to strzelaniny mozna bylo uslyszec 4-5 razy w roznych czesciach miasta przejezdzajac samochodem ...

aproxx

To jest twoje zdanie, a to akurat gówno mnie obchodzi. Jeśli chodzi o Mechaniczną Pomarańcze - jesteś albo za głubi albo za młody albo jedno i drugie, żeby zrozumieć geniusz tego filmu.

WielkiSzu

Co jest niby moje zdanie ? Ze mechaniczna to film sci-fi ? A co to jest ? Czasy blizej nieokreslone, nierealistyczne podobnie scenerie. Nie wiem czy probujesz mi wmowic, ze moim zdaniem to, ze ten film jest nierealny sci-fi czy to, ze Snatch jest wyjatkowo nierealny ...

aproxx

Jezu z kim ja tu rozmawiam. Ciebie nie trzeba nawet obrażać, bo przez to co piszesz sam się kompromitujesz...

WielkiSzu

Weź nie pi3rdol. Mechaniczna pomarańcza to pseudointelektualne gówno dla gimbazy.

rock79

Masz jeszcze coś mądrego do powiedzenia?

WielkiSzu

Tak.

rock79

Wypi3rdalaj.

WielkiSzu

P3dałów nie słucham.

rock79

Wyjdź stąd zj.bany gimbusie

WielkiSzu

Nie dość, że p3dał to jeszcze tłuk. Przecież wyraźnie napisałem, że p3dałów nie słucham.

WielkiSzu

Pomarancza to sci-fi, a Przekret to zwykly kryminalny-dramat, czyli zycie ...

ocenił(a) film na 10
aproxx

Sory, ale pieprzysz głupoty. Sam jestem fanem przekrętu ale Pomarańcza do bardzo dobry film. W ogóle porównywanie ich lbu to jeden z najgłupszych pomysłów w historii, bo Pomarańcza to dość zawiły film, który nie podaje morału na tacy, a Przekręt jest prosty w odbiorze jak kij od szczotki. Nie bardzo podobała mi się Pomarańcza, ale doceniam jej myśl przewodnią i artyzm, tego w orzekręcie nie znajdziesz i to czyni oba filmy zupełnie innymi.

ocenił(a) film na 1
AdWienc

niestety obaj sie nie znacie, oba te filmy to dno i nuda. Im szybciej pojmiecie (oceniam ze za 30 lat), tym lepiej dla was. Wszystko tam jest nudne i niedopracowane. Ale wyjatki (pozytywne oceny) potwierdzaja regule, ze te filmy to masowka i nic w nich ciekawego.

aproxx

Od kiedy to na filmach trzeba się znać. Mądrego nudzi a głupiego śmieszy. Kto więcej skorzystał. Jak to jest kryminał czy dramat to pomocy.

Piotr_Hajda123

a co to jest jak nie dramat kryminalny skoro glowny watek filmy tyczy sie zabojstwa matki cygana i otoczki zwiazanej z zemsta omnibusie ? Oczywiscie sa watkie komediowe ale w jakim dramacie kryminalnym ich nie ma ... ?

Trainspotting to tez dramat, a nie komedia pomimo, iz sa tam legendarne gagi chyba dla przedstawicieli wszystkich nacji swiata ...

Nie ma to jak szpec dorwie sie do tematu ...

ocenił(a) film na 9
WielkiSzu

Jest cienki jak dupa węża czy po prostu nie lubisz gangsterskich angielskich filmów w stylu Guya Ritchie??? Ja osobiście uważam ten film za klasykę gatunku i jeden z moich ulubionych filmów w ogóle ale to już kwestia gustu.

ocenił(a) film na 1
tokarz85

pojechaliscie mu i brawo. to psychofan mechanicznej, filmu nudnego, wtornego i glupiego. Co prawda przekret tez nic nie reprezentuje za wiele, ale psychofanow nalezy tepic, bo to spamerzy. Film slaby. Brawo!

antyrunner

Pi3rdolnij się w łeb. Mechaniczna pomarańcza jest wtórna? Podaj przykład, bo chyba śnię.

ocenił(a) film na 1
WielkiSzu

takie rady zachowaj dla siebie i mamy, niestety. Skoro brak kultury, jedyne co ci podam, to zalecenie udania sie do lekarza. W dobrej wierze. Mechaniczna jest wtórna i tyle.

antyrunner

Słabo uzasadniłeś swoją opinię, NIESTETY. Przykre jest to, jak płytkie jest twoje myślenie. I to by było na tyle. NIESTETY.

ocenił(a) film na 1
WielkiSzu

uzasadnil dobrze, ale to ze jestes tlukiem wszystko nam wyjasnia, nie pojmiesz tego. Zrezygnuj, szkoda resztek szarych komorek. Lubie radzic prozdrowotnie i za darmo.

ocenił(a) film na 7
przeciwszczylom

Panowie, naparzacie się tu pięknie, w stylu "Przekrętu" i "Mechanicznej..." razem wziętych!.

WielkiSzu

Wtórne jest to co nie jest pierwotne zupełnie jak wasze spory.

WielkiSzu

Nie dla idiotòw

ocenił(a) film na 1
WielkiSzu

popieram

ocenił(a) film na 1
sprawiedliwosckinomana

Ja też! Ja też! ☺

ocenił(a) film na 1
WielkiSzu

popieram, nuda.

ocenił(a) film na 7
WielkiSzu

"Przekręt" to czysta rozrywka na niezłym poziomie. Dobrze zrealizowana i z niezłą obsadą. Coś, na czym można się świetnie bawić bez głębszej refleksji (co nawet zostało podkreślone w jednej z portalowych recenzji).

"Mechaniczna pomarańcza" to genialnie wyważone połączenie kiczu i groteski, film, który z jednej strony bawi, z drugiej natychmiastowo powoduje wyrzuty sumienia, że coś takiego może nas rozbawić. Sprawia, że widz czuje się nieswojo, porusza zagadnienia, które rozważa się jeszcze długo po zakończeniu seansu.

Ergo - to dwa zupełnie różne filmy, skierowane do zupełnie innej widowni i porównywanie ich, a zwłaszcza wzajemne obrażanie fanów, jest przejawem najzwyklejszego gimbusiarstwa.

Dziękuję za uwagę.

ocenił(a) film na 7
popielica

Miło przeczytać merytoryczny, rzeczowy wpis.
Uzupełnię: "Mechaniczna..." to kino artystyczne na wysokim poziomie a "Przekręt" to film rozrywkowy, w swojej klasie też na dobrym poziomie. Czasem to jest trudne, ale w tym przypadku odróżnienie gatunków jest oczywiste. Oglądamy i to i to, ale czego innego po sztuce "wysokiej" i popkulturze oczekujemy. Wartościowanie obu gatunków w istocie nie ma sensu, bo oba "startują w innej kategorii" - przypomina dywagacje o wyższości świąt bożegonarodzeniowych nad wielkanocnymi (lub odwrotnie).