PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746894}

Przyciąganie

Prityazhenie
2017
6,1 7,8 tys. ocen
6,1 10 1 7783
Przyciąganie
powrót do forum filmu Przyciąganie

Na początek zaznaczę, że obejrzałem tylko początek filmu, bo noc mnie zastała, ale już coś mi się nasunęło. Czy ktoś podobnie jak ja zauważył podobieństwo z Legendami Polskimi? Z jednej strony normalne życie nastolatków (blokowisko, Internet, szkoła, imprezy, flirt), a z drugiej przełomowy moment dla ludzkości, coś nadzwyczajnego w dziejach. I te światy tutaj się spotykają tworząc charakterystyczny kontrast. Nagle ci ludzie muszą działać w "stanie wyższej konieczności" i jak się okazuje zdają test niezwykle dobrze. Są kreatywni, sytuacja ich nie przeraża, wręcz odwrotnie - fascynuje i motywuje do działania. Odwrotnie jest z politykami, wojskiem itd. Tak jak w Legendach Polskich także tutaj to młodzi licealiści są mądrzejsi od najwyższych dowódców wojskowych czy specgrup / służb.

ocenił(a) film na 5
miltschek

Prawdopodobnie pijesz do Smoka Wawelskiego, ale właśnie tak dzisiaj robi się filmy. Jedyne podobieństwo wg mnie, to typowo wschodnia scenografia. Rozwałki blokowiska osiedlowego we wschodnio-europejskim stylu świat jeszcze nie widział :)