PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=625065}

Przyjaciel do końca świata

Seeking a Friend for the End of the World
2012
6,3 35 tys. ocen
6,3 10 1 34910
5,0 22 krytyków
Przyjaciel do końca świata
powrót do forum filmu Przyjaciel do końca świata

Cudowny film

ocenił(a) film na 10

Nie dajcie się przekonać malkontentom że film jest słaby, film jest bardzo pozytywny i daje do myślenia. Świetny bilans pomiędzy elementami dramatu a komedii. Jak zwykle w
przypadku filmów mających dawać do myślenia, nie jest to film dla każdego i żeby w pełni go docenić trzeba przekroczyć pewien pułap wrażliwości emocjonalnej :)

Sarge72

Zgadzam sie z Toba ze ten film JEST POZYTYWNY I DAJE DO MYSLENIA...Nie ukrywam ze przez chwile zaczelem sie zastanawiac co by zrobil kazdy z nas gdyby wladze swiatowe podaly publiczna informacje ze za 3tygodnie na 100% asteroida lub kometa przywali w ZIEMIE...Nie mniej jednak jestem zdania ze rezyserka tego filmu zapomniala o jednej waznej sprawie O TYM ZE TAKA WIADOMOSC ROZPETALABY ISTNY CHAOS NA CALYM SWIECIE i wiekszosc z ludzi by poprostu z nerwow szalala.Brakowalo mi tez ujec jak wygladala ta asteroida te 3,2,1 tydzien od uderzenia w ziemie...ALE NAJWAZNIEJSZE ZE FILM DAJE DO MYSLENIA I NIE JEST GLUPAWY!Szkoda ze zbyt lagodnie ukazano w nim strach populacji ziemskiej przed smiercia miliardow ludzi...

ocenił(a) film na 8
punisher822_filmweb

No wiesz nigdy dotąd ludzkość nie stanęła przed obliczem zagłady, więc na 100 % nie można powiedzieć jakby się zachowywała :) Mi się takie przedstawienie zachowań ludzi spodobało. Rozróby też przecież były w mieście zanim bohaterowie uciekli, więc można się domyślać, że w wielu innych miejscach na świecie było podobnie. A pokazanie oprócz chaosu innych ludzkich postaw było też w moim odczuciu trafione. Ludzie są różni, więc i różnie by mogli reagować nie tylko poprzez wszczynanie zadym, ale tak chociażby tak jak było w filmie poprzez zatracanie się w ostrych imprezach czy też odrzucanie świadomości nadchodzącego końca jak robiła ta sprzątaczka bohatera czy też gliniarz.

użytkownik usunięty
Sarge72

Ten film do niezbyt udana próba połączenia kilku gatunków, a pisanie o "przekroczeniu pewnego pułapu wrażliwości emocjonalnej" jest niezbyt trafne.

Sarge72

Zgadzam się w stu procentach. To jeden z bardziej wartościowych filmów jakie ostatnio widziałem. Być może problem z niezrozumieniem przez niektórych tego obrazu polega na tym, że przede wszystkim należy sobie uzmysłowić, że cały ten koniec świata jest w istocie jedynie okazją, przyczynkiem do pokazania rozterek głównych bohaterów, czyli tego, co w istocie w filmie najważniejsze. Popieram również argument o konieczności "przekroczenia pewnego pułapu wrażliwości emocjonalnej" - być może by w pełni odebrać ten film, trzeba doświadczyć w życiu (bądź przynajmniej dostatecznie się wczuć) choć odrobiny pustki, która początkowo wypełniała zarówno Dodge'a, jak i Penny. A to, że ukazano całość w tak dowcipnie optymistycznej stylistyce - nie tracąc przy tym elementów dramatu - jest czymś naprawdę rzadkim i zasługuje na uznanie.

Reimar

Film bardzo mi się spodobał, dobrze wyważony w proporcjach miks komedii i dramatu do tego film ludzi myślących zmusza do myślenia, ludzi nie myślących bądź myślących schematycznie nawet nie poruszy, dobre kino!Polecam!