PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1142}

Psy

1992
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 216246
7,5 85 krytyków
Psy
powrót do forum filmu Psy

Powiem tak: uwielbiam muzykę Jana Sebastiana Bacha , Johannesa Brahmsa itd , czytuję poezję - tą najinteligentniejszą (a nie łatwą - np.Szymborską), doceniam rzeźby Michała Anioła; a mimo to uważam, iż OD ROKU 1985, czyli od prawie 20 lat (!!!) , na te kilkaset filmów NIE POWSTAŁ ŻADEN, PO POLSKU, LEPSZY NIŻ "P S Y" . Ludzie odrzucający ten film, za same tylko wulgaryzmy (głównie sporo kobiet) - mają do tego prawo. Ale nielubienie, bo i chyba nierozumienie tego bardzo dobrego, ostrego, filmu nie polepszy świata wokół nich raczej na pewno !

ocenił(a) film na 2

Powstał...na szczęście:P
Po prostu urocze. Ładny wykaz swych zalet dałeś....Dawno się tak nie śmiałam . To tak jakby ktoś mnie zapytał czego słucham, a ja swą odpowiedź zaczęła: "Kocham Shakespearea, Oscara Wilde'a, Grottgera, Wojaczka, Baczyńskiego, Nietzchego...(...), a mimo to uwielbiam metal, zwłaszcza death". Tylko widzisz, ja nie oceniam tego gatunku tak jak Ty oceniłeś Psy- jako antykulturalne dzieło, nic nie warte. Bo jeśli inaczej jest to co ten wstęp tu robi?
Nie zachwyca mnie ten film, ale nie wpisuję się w Twe uogólnienie: nie chodzi o przekleństwa, a liniowość. Można być wulgarnym i inteligentnym jednocześnie, czego dowodem jest S.Park, ale Psy...? To że lepszy film nie powstał od 20 lat w polskim kinie to ŻADEN argument! Tylko mogłoby świadczyć to o poziomie polskiego kina. Na szczęście się mylisz (niech będzie przykładem np. Dzień świra). Niezrozumienie? Dziecko ten film zrozumie, bo wiadomości z podstawówki dadzą mu minimum tła historycznego, potrzebnego do jego "zrozumienia". Przemoc też mnie nie bulwersuje. Uwielbiam Urodzonych morderców bowiem czy Prawdziwy romans. Podobnie Od zmierzchu do świtu. Tylko iż Tarantino i Stone są inteligentni. W Psach głębi nie ma, niestety.