PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1142}

Psy

1992
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 216246
7,5 85 krytyków
Psy
powrót do forum filmu Psy

Scena palenia teczek na wysypisku więcej mówi o przełomie lat 80-tych i 90-tych, o tym, jak
te sprawy wtedy załatwiano, o standardowym postępowaniu byłych służb komunistycznych -
a także o tym, kto z kim współpracował i kto się z kim dogadywał - niż 20 lat lustracji, komisji
i śledztw dziennikarskich, które potem nastąpiły. Jest wprost genialna! Teraz by to nie
przeszło moim zdaniem... :) Film oczywiście bazuje na hollywoodzkich kliszach, to bodaj
pierwsza polska tego typu produkcja, sensacyjny film akcji z prężącymi muskuły i celującymi
do siebie z pistoletów stuprocentowymi samcami. Ale w swoim gatunku nikt już chyba
potem Pasikowskiemu nie dorównał. Bo w porównaniu z takim Reichem czy Sarą jest to
wręcz arcydzieło kinematografii polskiej i światowej. :)

Sara mówiła zupełnie o czymś innym, Rajch był sztuczny jak tipsy taniej kosmetyczki za to kojarzysz film "skorumpowani" ?

użytkownik usunięty
Bawidamek_filmaniak

Zgadzam się, że Sara nie miała wątku politycznego, ale była filmem sensacyjnym, moim zdaniem nienajwyższych lotów. O czym innym to opowiadał Tato albo Kiler. ;) Co do Skorumpowanych, to nie wiem, czy chodzi Ci o produkcję z Englertem z 2008 roku, ale jeśli tak, to chyba niezbyt mi się spodoba - ocena ogólna 4,5, w moim guście 25%. :)

powiedz mi co sądzisz o "Krollu" ?

użytkownik usunięty
Bawidamek_filmaniak

Moim zdaniem dawał radę, takie właśnie męskie kino, chociaż bez szczególnych ambicji. Psy podobały mi się bardziej, Kroll tak mniej więcej jak Demony wojny wg Goi, może nawet trochę bardziej.

Kroll-a cenię za niepowtarzalny klimat, cofam się w czasie razem z nim, no i ta jedność czasu i akcji i poranek który oczyszcza bohaterów z tej całej skazy