PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1142}

Psy

1992
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 216246
7,5 85 krytyków
Psy
powrót do forum filmu Psy

...że Linda to najgorszy polski aktor. Na tle Gajosa, Kondrata wypada słabiutko. Tak drewnianej gry aktorskiej w życiu nie widziałam, ciągle ten sam charakter, ta sama mina- nuda. Jego dialogi : ten jego ton jakim mówi do kobiety niczym wielki gangster - komiczne. Możecie sobie mówić, co chcecie, moim zdaniem Linda jest cienki. Sam film oceniam na 7/10. Dziękuję.

ocenił(a) film na 8
tacyssup

I dla tego właśnie Linda jest genialny.

ocenił(a) film na 8
tacyssup

A dla mnie Linda jest najlepszy , a ten jego TON i gadka to klasyk Polskiego kina :)

tacyssup

Normalnie tak cienki że aż gorszy od Maryli Rodowicz i co mnie rozwaliło to od Dody (Patrząc na to jak oceniasz) Jesteś FUNNY :)

ocenił(a) film na 7
szymas93

Dziękuję. Cieszę, się że mnie doceniasz.

ocenił(a) film na 7
tacyssup

Powinno być: Dziękuję. Cieszę się, że mnie doceniasz.
ale nie dało się edytować.

użytkownik usunięty
tacyssup

Pierwszy raz widziałem (wstyd się przyznać) i dziwne wrażenie robi to, jak pierwszy raz coś oglądasz a znasz połowę tekstów :D
Wg mnie te teksty nie weszłyby "w życie" gdyby mówił je ktoś inny niż Linda. Może i drewno, i mina ta sama, ale w tym co robi jest genialny.

ocenił(a) film na 7

tak, te teksty są kultowe, ale to nie zmienia faktu, że jest słabym aktorem. Po prostu potrafię obiektywnie ocenić jego grę aktorską, ale byłam świadoma, że posypią się krytyczne komentarze skierowane w moją stronę. Tak jest zawsze, gdy ktoś powie PRAWDĘ. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
tacyssup

Dla mnie Linda był idealny w tej roli.

ocenił(a) film na 7
robert2207

http://www.youtube.com/watch?v=KVvWg3EZK1g&feature=related

użytkownik usunięty
tacyssup

"Prawda jest jedna i tylko jedna, a mam ją ja!!!"

Proszę cię.. jeden go lubi, drugi nie. Ale nie stwierdzaj z góry że twoja opinia jest jedyną słuszną. Ja go lubię i tyle. Ale szanuję opinie innych.

ocenił(a) film na 7

oczywiście rozumiem, każdy ma prawo do swojej oceny.

użytkownik usunięty
tacyssup

Oglądałaś filmy z Lindą sprzed lat dziewięćdziesiątych?

ocenił(a) film na 7

tylko "Tanie pieniądze", "Dekalog VII", ale ja oceniam tegoż aktora na podstawie Psów

użytkownik usunięty
tacyssup

Hmm, to trochę tak jakby oceniać De Niro na podstawie Poznaj mojego tatę. Polecam Kobietę Samotną i Przypadek. Zupełnie inny typ filmów, a przede wszystkim, zupełnie inne role Lindy (idealiści rozczarowani życiem, że tak powiem). Ja sam średnio lubię późniejszego Lindę-twardziela. Niestety, po Psach II jego kariera poszła w dziwnym kierunku, przykleiła się do niego łatka macho i efektem były role w totalnych gniotach typu Reich. Lata osiemdziesiąte pokazują, że nie zawsze był taki (choć i tu nie obyło się bez wpadek, nawet w wymienionym przez ciebie Dekalogu gra kogoś, kto bardziej pasowałby do postaci z jego późniejszego okresu)

ocenił(a) film na 7

Obejrzę te dwa filmy i obiektywnie ocenię. Lindę znam w dużej mierze z ról twardzieli i w nich mnie do siebie nie przekonał. Cóż, może w innych kreacjach okaże się lepszy. Narazie usuwam moją ocenę, później mam nadzieję zmienię ją na wyższą. Dziękuję za konkretną odpowiedź, bo takie pieprzenie typu: wyżej oceniłaś Marylę Rodowicz mnie nie przekonuje- mam prawo ocenić każdego, jak tylko będę chciała.

ocenił(a) film na 10
tacyssup

Bo tylko Ty masz monopol na prawdę. Ach ten Filmweb...

ocenił(a) film na 7
adamcpdst

Udam, że nie wyczułam w tym zdaniu ironii i oczywiście muszę się z Tobą zgodzić- tak, ja mam zawsze rację.

ocenił(a) film na 10
tacyssup

Kolejna wspaniale ironiczna... Internet jest pełen takich jak Ty. Boguś powinien zrobić porządek z Wami wszystkimi. W imię zasad.

ocenił(a) film na 7
adamcpdst

Ale z tą dziesiątką i serduszkiem dla tego filmu to stanowczo przesadziłeś

ocenił(a) film na 10
tacyssup

I co mi zrobisz jak mnie złapiesz?

ocenił(a) film na 7
adamcpdst

Jej, wszystko się pozmieniało na tym filmwebie, wielkie gęby aktorów, jakiś dziwny układ strony, a jeszcze miesiąc temu było normalnie.

tacyssup

Twoją prawdę? Czy jaką prawdę? Zgadzam się z "szycha7" jednych drażni innych uskrzydla. Ja cenie film za odniesienie do naszej historii 89-... bo tak to wyglądało i ci ludzi teraz mają nas w rekach. Dużo odniesień do polskiej rzeczywistości tamtych czasów, tak jak pisałem za to lubię ten film. Boguś? Hmm lubię jego rolę w "Jańcio Wodniku".

użytkownik usunięty
tacyssup

Powiem szczerze - Linda ma specyficzny styl gry, który jednym się podoba a innych drażni. Mi się podoba ta jego charakterystyczna gra, to jak wymawia kwestie - bo to jest inne. Zobacz, że każdy aktor ma co specyficznego w swojej grze. Dla mnie Linda w filmie "Psy" wymiata, ale rozumiem też twoje zdanie, bo gra on specyficznie.

ocenił(a) film na 7

moim zdaniem te postaci są bardzo przerysowane, ale zamierzam obejrzeć z nim więcej filmów- kto wie, może zmienię swoje zdanie. Dzięki za konkretną odpowiedź.

- spytajcie Ola on będzie wiedział najlepiej kogo ostatnio zabił.

ocenił(a) film na 10
tacyssup

Ocenianie Lindy aktorsko na podstawie tylko jednego filmu ,, Psy ,, jest dla niego krzywdzące .Obejrzyj sobie z nim Tato z 1995 roku .Tam pokazał że potrafi grać . To raż .A dwa to to że Linda najlepiej zagrał ze wszystkich aktorów z Psów .Gajos i Kondrad przecietnie .Linda w roli Franza był bardzo wyrazisty i żywiłowy .Bez wątpienia jego teksty były najlepsze .

ocenił(a) film na 10
bradock

tekstów to się Boguś na pamięć na uczył, a role Gajosa i Kondrada były odegrana równie przyzwoicie co postać Franza

bradock

jeden z najlepszych cytatów Lindy: "ile miał lat? " " wyglądał na 3, potem okazało się że miał 2"...

ocenił(a) film na 10
Bawidamek_filmaniak

A nie pamietam tego cytatu ? W jakiej scenie to było ?

ocenił(a) film na 7
bradock

Obejrzałam z Lindą wiele filmów, "Tato" również i w tym filmie zagrał w miarę poprawnie. nie miałam zastrzeżeń. Ale mojego zdania co do Psów nie zmienię.

tacyssup

właśnie na tym polega jego fenomen . Niby się nie przebija, jednak jest wyjątkowy..

tacyssup

Obejrzyj "Zabić Sekala".

aariciaa

W 'Sekalu' faktycznie pokazał się z innej strony. Niestety autor wątku ma trochę racji. Linda-jego opuszczone kąciki ust i twardy akcent. No cóż. Można go za to kochać, lub nienawidzić.

ocenił(a) film na 9
tacyssup

I jak nie nazwać Jego aktorstwa geniuszem skoro do dnia dzisiejszego w dobrych produkcjach (nieważne czy komedia czy kryminał) wraca się do słynnych dialogów Lindy z lat 80' 90'. Klasyka polskiego kina, Co lepsze, według mnie jest prekursorem gangsterskich epizodów, dialogów czy mimiki (obojętnie co Ci przeszkadza...) w polskim kinie - to się ceni i pamięta :) Jak na lata 90' to Linda grał na poziomie hollywoodzkich gwiazd! To samo można powiedzieć o całych produkcjach filmowych

ocenił(a) film na 9
tacyssup

Jak najbardziej rozumiem twoją ocenę. Najsłynniejsze filmy z Lindą to takie, w których gra zatwardziałego glinę, albo kogoś w tym rodzaju: Psy, dwójka, Kroll, Sara, ale to dlatego, że do takich ról jest stworzony, jego bezczelność okazywana w tych filmach jest po prostu naturalna. Ale wielbiciele jego talentu, tacy jak ja, znają go również z takich filmów jak Zabić Sekala, Tato, Stacja, Pan Tadeusz, Quo Vadis i mógłbym jeszcze długo wymieniać. Oczywiście są tacy, którzy krytykują go i za te role, ale znowu wracamy do punktu wyjścia: ci ludzie zazwyczaj podają jako powód swojej krytyki to, że pasuje im on tylko w rolach zatwardziałego gliniarza.
Tak czy siak, Linda to aktor wyjątkowy i rozpoznawalny. Tak charakterystyczni byli tylko Pazura za młodych lat, Wilhelmi i Cybulski. Oczywiście są inne liczne walory aktorskie, lecz ten Boguś wykształcił w pełni i dlatego jest tak kochany i szanowany. Jego role już są legendami polskiego kina, a ludzie mają tak, że im rola starsza tym łatwiej im ją podziwiać. Mam nadzieję, że choć trochę przekonałem cię do mojego punktu widzenia ;)

ocenił(a) film na 9
de_niro_fan_500

Do tych wyjątkowych ról dodam jeszcze Prowokatora, Przypadek i Jańcio Wodnika, tak ze zwykłego sentymentu ;d

ocenił(a) film na 8
tacyssup

najgorszy? ta napewno, widac, ze to bedzie przemyslany komentarz juz na samym poczatku postu, no chyba, ze widziales lacznie ze 2polskie filmy i nie masz pojecia na co stac nasza rodzima kinematografie
1mina? 1mina to gra np keanu reeves, mimo, ze bogus gra zwykle ten sam charakter to jesli ktos uwaznie oglada albo zastanawia sie nad tym co mowi to nie napisze, ze gra jedna mina

a ze gra zwykle w podobnym stylu i podobne kreacje? i dobrze jest w tym dobry i za to fani go lubia
w takich filmach jak psy itp wlasnie pasuje idealnie
dobry aktor to nie taki ktory z facjata bandziora gra krolewne sniezke lub wykonuje 300 gestow mimicznych przy kazdej scenie
dobry aktor ma byc wiarygodny i przekonac do siebie publicznosc, bogus to potrafi i w takich filmach jak psy nie widze nikogo innego
coz, dobry casting, dobrze naskrobany dla bodzia scenariusz, czego tu sie czepiac
to tak jakbys zaczal jeczec , ze bruce lee w swoich filmach gra faceta, ktory sie ciagle bije i kopie ludzi z taka sama mina, a powinien przy kazdym kopnieciu zaserwowac nam inny zestaw mimiczny

no kurde kogo ma grac? gosposie? juz bylo ale lepiej nie pamietac, chociaz moze tobie przypadlo do gustu bo chyba o takie rzeczy ci chodzi?

tacyssup

troll, to samo napisał w pierwszej części. dejcie spokój z dyskusją.

ocenił(a) film na 7
intow

Kto troll?

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 7
adamcpdst

Pan mnie z kimś pomylił, to nie ja.

ocenił(a) film na 10
tacyssup

Polskie kino skonczylo sie w latach 90tych razem z Linda.

Vax

Może niekoniecznie z Lidą(mimo mojej sympatii do niego) ale jakoś się skończyło...