PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=98529}

Punisher

The Punisher
2004
6,6 57 tys. ocen
6,6 10 1 56503
4,9 16 krytyków
Punisher
powrót do forum filmu Punisher

Nie będę tu się rozwodził nad kryteriami takimi jak wierność komiksowi czy oryginalność. Po pierwsze - ponieważ nigdy nie lubiłem komiksów typu "sieczka"; po drugie - gdyż przed obejrzeniem nastawiłem się na film rozrywkowy. W takim nastroju pozostałem do końca seansu - dużo naprawdę perfekcyjnie zrealizowanej akcji! Porównując Punishera 2004 do tego z 1989 - moja ocena rysuje się zdecydowanie na korzyść młodszego. Przede wszystkim jest mniej głupawo-komiksowy (pamiętam w pierwszym Punisherze jak bandyci zjeżdżają na czymś rodem z wesołego miasteczka - ubaw po pachy:D), postaci są bardziej ludzkie. Rozbudowany wątek rodzinny robi nastrój, choć nie jest zrealizowany tak perfekcyjnie jak wątek zemsty. No i humor sytuacyjny w idealnej dawce, nie psujący wcale ogólnego nastroju (scena z Ruskiem:)). Jest rzeczywiście mniej brutalny niż pierwowzór, ale to przejaw tylko większej dojrzalszości. Jeśli chodzi o aktorstwo - Tom Jane (pierwszy raz go widzę) gra poprawnie, minę ma prawie cały czas tę samą, ale ładnie odzwierciedla ona jego stan emocjonalny. Travolta raczej niewidoczny (znowu gada z zaciśniętymi zębami...). I ostatnia rzecz - muzyka. Szczególnie wpadają w ucho dobrze dobrane potwory zespołów rockowych: od ciężkiego Hatebreed do nastrojowego śpiewu Amy Lee z Evanescence. Ogólnie - film akcji na szkolną 5!
Daję 7 i wracam do Punishera z Lundgrenem, żeby dać zaległą 3:P

użytkownik usunięty
Groszek

W takim razie film nie powienien sie nazywać The Punisher. O to chodzi żeby był jak najwierniejszy oryginałowi czyli komiksowi. Film nie ma w zasadzie poza nazwą i kilkoma wątakmi NIC wspolnego. Przede wszystkim brak mu klimatu co bylo i jest największym atutem zarówno komiksu jak i filmu z 1989. Ja nwet byl 1 nie dal temu obrazoburczemu filmikowi. Moim zdaniem klapa na całego - kolejna komercha. :)

ocenił(a) film na 7

Tylko za błędny tytuł takie ostre słowa?:)