PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=98529}

Punisher

The Punisher
2004
6,6 57 tys. ocen
6,6 10 1 56504
4,9 16 krytyków
Punisher
powrót do forum filmu Punisher

To jest jedna z lepszych ekranizacji komiksowych, jakie widziałem! Co prawda z komiksem nie może się równać (nie które sceny zostały wyrwane z komiksowego kontekstu), ale przyjemnie się ogląda.

Pierwsze, co rzuca się w oczy podczas oglądania "Punishera", to absolutny brak komputerowych efektów specjalnych. Paradoksalnie, w czasach, gdy na ekranach królują coraz to wymyślniejsze i bardziej wgniatające w fotel 'sceny, jakich jeszcze nie było', realizatorzy zdecydowali się zrobić "Punishera" 'po Bożemu'; w pościgach biorą, więc udział prawdziwe samochody, w scenach walk prawdziwi kaskaderzy rzucają sobą po ścianach, a eksplozje są soczyste i realistyczne - bo wreszcie ktoś odważnie poszedł pod prąd hollywoodzkim tendencjom i zrobił kino sensacyjne w starym, dobrym stylu!

W czasach, gdy wszyscy zachwycają się coraz większym udziałem komputerów w realizacji obrazu i dźwięku, ja szukam w kinie prostych i zrealizowanych z naturalnym 'powerem' scen. Uwielbiam, gdy samochód koziołkuje naprawdę, gdy walka wręcz wygląda realistycznie, gdy reakcje na postrzał i sam postrzał sprawiają wrażenie takie, że ktoś naprawdę dostał kulkę, a nie, że komputer wygenerował postrzał, wystrzał i obydwu aktorów biorących w strzelaninie udział.

W "Punisherze" wszystkie akcje posiadają ten specyficzny klimat, którego brak większości dzisiejszych produkcji - posiadają to coś, pewien rodzaj filmowej energii, udzielającej się widzowi, który może przeżywać wszystko wraz z bohaterami filmu, bo nie czuje się oszukany przez realizatorów, nie czuje sztuczności scen akcji. Ten właśnie realizm czujemy od samego początku filmu, czyli od punktu zapalnego - śmierci rodziny policjanta Franka Castle - od którego wszystko się zaczyna.

Jedyny minus tego filmu, to to, że z Ruskiego zrobili kompletnego idiotę i, to, że nie odzywa się on ani jednym słowem :/ A szkoda, bo w komiksie ma on naprawdę bardzo teksty...

Film polecam wszystkim, którzy chcą obejrzeć dobry film sensacyjny i przy okazji chcą odpocząć od Matrix-o-podobnych wynalazków oraz oczywiście fanom komiksu, którzy znajdą wiele ciekawych smaczków.

Rewelacyjny, 9/10