Jasne jest że skandynawowie do inteligentnych nie należą, jednak ten pseudo film o
mikołaju to już kunszt dziwactwa.
Ależ oczywiście, że nie Skandynawowie nie należą do inteligentnych... potęga Norwegii, Szwecji i Finlandii oraz niezależność tych krajów to na pewno zbieg okoliczności :p
Tu już jakiś przypis polityczny :):):) Potęga ??? O jakiej potędze mowa ?? No tak.. wolność .. inteligencją wykazał się też ten, który prowadząc wojnę religijną wybił swoich :) Nie mylmy potęgi z brakiem inteligencji. Kraje skandynawskie również są zadłużone i to sporo :) :P wiem, bo tu mieszkam
Porównując przykładowo z nami to owszem, powiedziałabym śmiało, że są potęgą. Te kraje są z pewnością o wiele bogatsze i bardziej niezależne od nas. Nie zaprzeczysz, że ludziom żyje się tam lepiej ^^'
Nie, nie zaprzeczę :) .. ale nie zgodzę się też, że są potęgą :) Kraje te, także są zadłużone, choć są bardzo malutkie (w porównaniu z innymi krajami).. ja osobiście nie lubię być inwigilowany .. a takim zombie się tu jest ... na dodatek nieświadomym :) Można żyć lepiej nawet w Polsce :) Zależy czego od zycia się wymaga ... Frekwencja udziału w wyborach ponad 80% , narzekanie jakieś 2 % - Skandynawia .. w PL niestety mamy odwrotnie .. Oni coś robią, żeby było lepiej .. Polacy oglądają mydlenie oczu i w to wierzą ... Co tam biedne głodne dzieci, rodziny, które nie mają za co płacić rachunków... Smoleńsk k**** najważniejszy, sprzeczki między partyjniakami .. a na głosowanie idzie co 7 polak :) a tych 6 później narzeka, że znowu wybrano dziadostwo :))) Niestety dopóki obywatele nie zadbają o swój kraj, dopóty będzie tak nam się żyło.
Nie o tym tu mieliśmy pisać .. osobiście użytkowniku Sympatyczny (gdyż nie zjechałaś mnie z góry na dół po mojej opinii), mi ten film nie podszedł .. i sam nie jestem miłośnikiem amerykańskiego kina pełnego krwi i przemocy :) Oczywiście o gustach się nie rozmawia, film oglądnąłem do końca z czystej ciekawości, ale jak do niego zasiadłem... tak od niego wstałem .. bez szału ;) Nie napiszę, że kino skandynawskie jest złe .. oj nie .. tu już bym się wygłupił. Seria 'Millennium' bardzo mi się podobała. Oglądałem też kilka innych filmów duńskich, które także zapadły mi w pamięci choć inne, bo wypchane drętwym skandynawskim poczuciem humoru :)
Pozdrawiam
PS: Dodam, że z mojej obserwacji wynika, iż prawdę napisał theart :) Skandynawowie do inteligentnych nie należą .. pracują by płacić 50% podatków od swojego zarobku, które i tak są później trwonione, ale oni się cieszą, bo o tym nie wiedzą :) Do nich zawita niebawem kryzys .. wtedy świat zobaczy jakie te narody (na 100% Duńczycy) to ciemna masa ;)
Może potęga to za dużo powiedziane, faktycznie przegięłam. Ale na pewno się nie zgodzę co do tego, że nie są inteligentni. Te 50% podatku na państwo też mnie trochę intryguję, ale przyznam, że nie znam się na tym, więc nie będę się wypowiadała. (Wiem tylko, że to piekło podatkowe :p). Z mojego doświadczenia z Duńczykami mogę śmiało się zgodzić, że to ciemna masa, ale nadal uważam, że fakt, iż ludziom dobrze się tam żyje znaczy, że państwo funkcjonuje dobrze. Może właśnie chodzi o tę ich mentalność (tak jak napisałeś, robią coś, żeby było lepiej). O wiele mądrzejszym rozwiązaniem jest coś zmienić, niż siedzieć i narzekać ^^' Niestety, jak zauważyłeś, tak jest u nas.
Odnośnie filmu, również się zgodzę: gusta guściki :) Pełnometrażówki nie widziałam, widziałam tylko dwie poprzednie części, więc niemądrze byłoby się wypowiadać. Ale w kinie skandynawskim znaleźć można dużo wartościowych filmów! Pamiętam, że bardzo spodobał mi się film "Festen". Na "Millennium" długo się nastawiam, w końcu muszę obejrzeć! :)
Również pozdrawiam i dziękuję za nie-zjechanie ^^
Bo po pierwsze, od stuleci panuje tam protestantyzm, a jego duchowni ludziom się muszą podlizywać, żeby im coś rzucili, a nie tak jak u nas od zawsze siedzi przyczepiona katolicka huba, która na chama wysysa soki życiowe i jeszcze chce, żeby ją w dupę za to całować.
A po drugie, II wojna światowa dotknęła Skandynawię w niewielkim stopniu, a potem ruski nie zanieśli im komunizmu, który by ich obrabował i zniszczył, tylko rozwinęła się u nich silna gospodarka. Teraz mają socjalizm, który nie tylko prowadzi ich w przepaść, ale na dodatek wyhodował tępe kukły pozbawione zainteresowań. Niestety taka jest większość tamtejszego społeczeństwa, czasem trafi się jakiś ogarnięty człowiek, który napisze książkę, albo nakręci film, ale ogólnie tamtejsi ludzie to ogarnięty marazmem beton. To ja już szczerze mówiąc wolę naszych świrusów, bo w nich przynajmniej jeszcze tli się ta sama iskra, która sprawiła, że Europejczycy podbili świat.
Czy im się tam żyje lepiej to bym się kłócił, ciągła zima i ceny kosmiczne, mimo że zarobki mają 5 razy wyższe to niektóre ceny osiągają 10 krotność naszych.