Obejrzałem se ten film na kasecie VHS, kiedy byłem dzieckiem. I mogę oświadczyć, że ten film jest jak dla mnie najgorszym. Spodziewałem się fajnej bajki, ale myliłem się! Ten film jest jakby horrorem!!! A dlaczego? Weźmy np. tę scenę, kiedy ryba Joe wypija antidotum w wodzie, a potem zmienia się w strasznego człowieka i wkrótce umiera, bo zabrakło mu powietrza!! Przeraziło mnie to strasznie i psychicznie!! Więc ja do tego filmu nie chcę już więcej wracać, bo jeszcze znowu będzie mnie prześladować!
Co prawda to prawda. Robię sobie krótki przegląd bajek, które mam dla 3-letniego siostrzeńca i TA zdecydowanie nie jest dla niego ;)
Pomijając scenę z przemianą ryby w człowieka, to poszczególne scenki pożerania innych rybek przez rekina są straszne, bo te ryby są świadome tego, zostają pożarte w wyniku orzeczonego na nie wyroku. Brrrr. Makabra!
Zgadzam się ja też bym tej bajki nie pokazała małym dzieciom ogólnie jest mroczna, ciemna i nieprzyjazna a scena z przemianą ryby w człowieka to już straszny koszmar!
mi się ta bajka podoba i to bardzo ale masz racje ta scena z człowiekiem była straszna ale reszta bardzo fajna
Kto pokazuje takie filmy trzylatkom :P kto w ogóle pokazuje pełnometrażowki trzylatkom, przecież takie małe dziecko zwyczajnie się zmęczy tak długim filmem - nie skupi uwagi na tyle czasu. Kiedyś pamiętam, jak jakaś mądra mamusia pokazała czetroletniej córce "Jumanji". Dziecko nie mogło spać, miało koszmary. Naprawdę, to że film jest dla dzieci nie znaczy, że dla wszystkich i że można go pokazywać przedszkolakom :P. Dla takich maluszków są specjalne produkcje dostosowane do ich odbioru, jak np bajki o śwince Peppie :)