PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=322862}

Ratunku! Awaria

Be Kind Rewind
2008
6,0 5,9 tys. ocen
6,0 10 1 5851
5,6 9 krytyków
Ratunku! Awaria
powrót do forum filmu Ratunku! Awaria

odnoszę wrażenie, że wszystko co masowa kultura zachodu jest w stanie przejąć od nas to odrobina obscenicznego zachowania. Na samym początku filmu, w około 6-tej minucie, słyszymy kilka porządnych polskich przekleństw z ust młodej dziewczyny. Pdobny polski akcent media niedawno media odnalazły w GTA. Takie nawiązania do naszego kraju i kultury są nieszkodliwe, póki zdarzają się rzadko.

buzor

Hehe a ciekawe jakbys zareagowal, jakby Ci kolesie tak 'przerobili' autko ;) Pewnie zachowalbys spokoj apacza, hihi. To i tak cud, ze wstawili native speakera:) New Jersey Polakami stoi:) A znalazles ja chociaz na liscie plac, skoros taki wnikliwy??

ocenił(a) film na 6
mirog

Nie znalazłem, aż tak mnie to nie przejęło. Te kilka wyzwisk to dla mnie sympatyczny, troche zabawny akcent w filmie. Chociaż równie dobrze dziewczyna mogła wyjąć z tylniego siedzenia słoik z bigosem i zagrozić "do you know what is that? It's horrible traditional polish dish. And if you won't repare my ride, you'll eat it". Trochę mniej by to było obseniczne, a bardziej zabawne (tylko, że amerykanie prawdopodobnie nigdy nie próbowali bigosu :/ ) Przerpaszam za błędy (te po angielsku, o ile oczywiście jakieś porobiłem).

użytkownik usunięty
buzor

Hmm. Jak mam być szczery to nie wiem co w tej Twojej wersji zabawnego ;]
Wręcz strasznie nieśmieszny ten żart by był, tym bardziej, że bigos jednym z lepszych polskich dań jest! :)
Poza tym nie rozumiem tego o czym piszesz. Że niby 'Polaki' to tylko przeklinają. A w amerykańskich filmach nie ma przekleństw? Czy w GTA nie przeklinają również po angielsku (a może przede wszystkim?) Że niby to takie wrzuty w naszą stronę? Nie sądzę. Tym bardziej, że w GTA chodzi o jak największą sprośność/brutalność i wszechobecne skur^^!$!#$^wo!!! YEAAAA! FU*K FU*K FU*K!!! Wulgaryzmy to nieodłączny element każdego narodu więc pisanie, że to "uwłacza Polakom" (w sensie przedstawianie ich "w takim świetle") jest dla mnie niezrozumiałe. Każdemu choć raz w życiu zdarzyło się przekląć. Czy jak widzisz takie słowo w słowniku to się rumienisz? ... Rozumiem, że można się poczuć urażonym jak Niemcy pokazują nas jako złodziei, ale bez przesady. Nie ma po co sobie tworzyć kompleksów. Ofkors jeśli czymkolwiek Cię uraziłem to sorry, ale czułem potrzebę się wypowiedzenia :)

Wracając do filmu to przy jego produkcji sporo Polaków pomagało :)
A samochód jej odpicował tak, że koleżkowcy z ŁestKołstKastoms mogliby się sporo nauczyć od szanownego Wilsona :)
Film rewelacja i tyle.

ocenił(a) film na 6

Przemyślenia na temat bigosu pozostawmy indywidualnym podniebieniom.

Natomiast... przekleństwa mnie nie rażą. Póki co, polskich akcentów w zagranicznych produkcjach jest tak mało, że nawet rozpiera mnie duma gdy słyszę te kilka przekleństw. Jadnak czasem wolałbym, żeby w inny sposób zaakcentowano polskość. W ten sposób tworzy się stereotyp polaka choleryka i wulgara (niezależnie od tego, że każdy inny narodowiec postawiony w jego sytuacji zreagowałby tak samo).

I nie uraziłeś mnie :) ofkors
A film mi się podobał średnio.