Film bardzo dobry. Jak dla mnie lepszy od Degeneracji, od czwórki - Afterlife, i nawet od trójki - Zagłady, a Retrybucji jeszcze nie oglądałem. Jak na mój gust ma klimat RE i przedewszystkim dobrą akcje.
Mam kilka pytań do fanów serii dotyczące fabuły:
1. Jak powstały te potwory biegajace po sufitach z dlugimi jezorami?
2. Jak ten gosc mógł je kontrolować?
3. Czy broń (plaga) tworzona przez panią prezydent to jest ta sama co w grze RE 4?
4. Czy to jest ten sam kraj co w grze RE 4?
5. Na czym tak naprawde zalezało prezydentowej?
6. Kim jest ADA?, dlaczego raz walczy z Leonem raz mu pomaga i po co jej ta broń ktorą ukradła?
7. Co to są te wielkoludy w czarnych kimonach? skad i jak sie biorą?
8. Dla kogo pracuje Leon tak naprawde i jaki ma cel?
9. W którym miejscu historii zawiera się film tzn których filmów i gier dotyczy dokładniej?
10. Dlaczego Ameryka tak poźno interweniuje skoro wiedzieli wszystko od początku? Co mają z tym wszystkim Rosjanie wspolnego?
11. Broni biologicznej jako pierwsi uzyli rebeliaci czy władza?
1 Jak mogły powstać, powstały to powstały, bodajże one dopiero są w re 2(gra), nazywają się one Lickery.
2 Plaga była używana do stworzenia połączenia pan - sługa, Po wstrzyknięciu pasożyta człowiek może kontrolować Lickera dzięki bezpośrednim poleceniom wydawanymi ultradźwiękami. Niestety doprowadzało to do mutacji zainfekowanego i zmieniało go w Ganado (kontrolowanego przez pasożyta) - skopiowałem z innemu tematu :)
3. Chyba tak, ale nie jestem pewien.
4. Nie. Wschodnio Europejskie państwo czyli raczej Ruscy.
5. Chyba na zarażeniu wszystkich tym pasożytem Las Plagas, czy pozbycie się tych bioterrorystów, nie wiem dokładnie, ale tak mi się wydaje. ;d
6. Ada Wong jest starą postacią, która istniała w serii resident nawet wcześniej niż Leon i znamy ją bardzo dobrze. To chodzi o gry.
Nie wiem czemu walczy z Leonem, ale to bardzo krótko trwało, a pomaga mu bo on z nią wiesz jakby tak można powiedzieć czują coś do siebie zakochani są w sobie gdzieś to czytałem, no i mi się wydaje, że ona mu pomaga bo chce osiągnąć jakiś cel, bez niego nie dała by rady, a z nim da radę. Nie wiem po co jej ta broń, może do jakiś celów przeciwko bioterrorystom.
7. To są Tyranty nazywają się Mr. X, w pierwszej części gry jest on głównym bossem , a w drugiej części gry też się pojawia, ale pod nazwą Mr. X. Różne są rodzaje Tyrantów, musiałbyś pograć w nie które Re gry, żeby je zobaczyć.
8 Jest agentem rządu Stanów Zjednoczonych (USA) no i pracuje dla nich, jego celem jest zbadanie pogłosek o użyciu podczas wojny tzw. Bio Organic Weapons (B.O.W.s), czyli pewnie chodzi o broń biologiczną ;p.
9 Ten film dzieje się po wydarzeniach Re 5 (gra) i 6 miesięcy przed Re 6 (gra).
10. Tego to nawet nie wiem czemu tak póżno zareagowali, nie wiem co mają wspólnego z tym Ruscy.
11. Chyba Rebelianci :D, stawiałbym bardziej na nich bo to są zbuntowani ludzie, są przeciwko rządowi, więc oni raczej.
Dzięki za wyjaśnienie. Może resztę niewyjaśnionych spraw ktoś będzie wiedział to dopisze. Niewątpliwie film zachęcił mnie do pogrania w RE, a grałem tylko w 3, 4 i 5 troche.
Klimat RE to jest w pierwszych trzech grach. To co filmy Andersona zrobiły z tego IP to lepiej nie mówić. Choć sam Capcom nie wychodzi na tym polu dużo gorzej ostatnio...
1. Zaawansowana mutacja pierwszych, zwykłych zombie (tych od t-virus).
2. Ada o tym wspomniała w rozmowie z panią prezydent.
3. Tak.
4. Nie, RE4 dzieje się w jakiejś wiosce w Hiszpanii.
5. A kij go wie. Władzy, uznania i dołączenia do UN?
6. Szpieg. Jej dokładne cele nie są znane. Leona po prostu lubi, więc go nie zabija. Walczy z nim, bo nie chce żeby ją złapał, pomaga, bo nie chce żeby zginął.
7. Pierwszy w pełni operacyjny B.O.W. (albo jego lepsza wersja), popularnie nazywany Mr. X. Pojawia się w RE2.
8. Bezpośrednio dla prezydenta USA. Jego celem jest zniszczenie Umbrelli i jej spadkobierców.
9. Rzecz dzieje się niedługo przed RE6 (które dopiero co wyszło).
10. Spiski, intrygi, bla bla bla.
11. Dunno, pewnie rebelianci.
No widać, że lepiej wyjaśniłeś mu niż ja, no cóż, ale każdy ma swoją wersję wyjaśnień xD.
Jak wlazłem w temat, to nie było żadnej odpowiedzi, a filmweb nie ma takiej fajnej opcji, co Ci mówi, że pojawiły się nowe wiadomości, kiedy próbujesz jedną dodać :P
Nie zgłębiałem się w RE 6, ale czy to nie miał być restart serii? Tj. powrót do pierwszej części i ukazanie wszystkiego od strony agentów Umbrelli?
Dokładnie Racoon City. Odbywa się w mieście gdzie umbrella wypuściła wirusa. Bohaterami są najemnicy umbrelli mający za zadanie zatrzeć ślady po działalności korporacji. Także nie jest to restart, a jedynie spojrzenie na wydarzenie z drugiej strony barykady. Grałem trochę, ale optymalizacja jest fatalna i gameplay bez co-opa słaby, więc dałem sobie spokój.
W Resident Evil 0 i Resident Code Veronica X również jest klimat, zaś najbardziej klimatyczny jest Resident Evil Remake. Krytykowane RE4 też daje na swój sposób radę. Dopiero w RE5 klimat poleciał mocno w dół. Co do powstawania lickerów to wydaje mi się, że jest to na zasadzie ewolucji zombie, która wygląda następująco: zombie -- > crimson head --> licker