Resident Evil: Potępienie

Biohazard: Damnation
2012
6,7 7,0 tys. ocen
6,7 10 1 7035
5,0 2 krytyków
Resident Evil: Potępienie
powrót do forum filmu Resident Evil: Potępienie

Na ten film czekałem 4 lata. Jedynka mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Film właściwie pojawił mi się znikąd, ale bardzo mi się spodobał. Warto także zauważyć, że do "Degeneracji" wracałem bardzo często. Niestety do "Damnation" tak często wracać nie będę. Dlaczego? Po pierwsze: nie lubię jak w kontynuacjach nie pojawiają się ci sami bohaterowie niż w jedynce. Jest wprawdzie Leon, ale jak dla mnie siłą części pierwszej był trójkąt fajnych bohaterów Leon, Claire i Angela. Dodatkowo pomiędzy Leonem i Angelą tak iskrzyło, że dodawało temu obrazowi "smaczku". Tamtych bohaterów bardzo się lubiło. W części drugiej, niestety nikogo takiego nie ma. Płeć piękna przedstawiona w postaci pani Wong i pani prezydent nie zdaje ezaminu. Ta pierwsza pojawia się i znika jak Kobieta-Kot i raczej można ją poznać tylko wizualnie. A pani prezydent? No cóż, jedynym zaskoczeniem może być jedynie fakt, że potrafi "ukąskić". Nic poza tym. Słaby jest scenariusz. Akcja niby jedzie do przodu, ale pędzi jak traktor po przeoranym polu. Ani nie porywa, ani nie trzyma się kupy. Jedynka miała swój urok w postaci fajnych bohaterów i relacji, które pomiędzy nimi zachodziły. Tutaj nie pozostało z tego nic. Oryginał oglądałem bez odwracania wzroku od ekranu, a tutaj szło mi to jak po grudzie.
Plusem poza filmowym, jest lektor w wykonaniu pana Jarosława Łukomskiego, który ma u mnie zaszczytne pierwsze miejsce wśród lektorów (choć najbardziej sprawdza się w "męskim" repertuarze).
Podsumowując: cztery lata oczekiwania na sequel, który nie sprostał moim oczekiwaniom. Nie podobali mi się bohaterowie i fabuła. Narracja jest prowadzona dość kloacznie, co utrudnia odbiór. Nie jest to jednak totalna tragedia. Po prostu "Damnation" padło klątwą syndromu gorszego sequela, nie dźwigając przyjemnej i zaskakującej "jedynki". Mam nadzieję, że w trzeciej części powrócą Claire i Angela. Szkoda.

użytkownik usunięty
Bialy_Pielgrzym

Ja zdecydowanie wolę oryginalną wersję angielską, niż seans z lektorem. Zgadzam się, że poprzednia część była lepsza, choć ta też jest niczego sobie - w każdym bądź razie jest lepsza od filmu (!!!!) http://www.filmweb.pl/film/Resident+Evil%3A+Retrybucja-2012-593957 - w filmie końcówka była dość ciekawa i niektóre sceny walki wcześniej - poza tym to jedno i to samo co poprzednia część.
Co do anime - podobały mi się olbrzymy na końcu i walka z nimi :))

ocenił(a) film na 10
Bialy_Pielgrzym

No więc powiem ci,że z tego co piszesz to chyba nie grałeś w gry z tej serii,Ada Wong jest starą postacią,która istniała w serii resident nawet wcześniej niż Leon i znamy ją bardzo dobrze,po za tym ta część animacji jest robiona pod szóstą część gry,więc nie ma miejsca na Claire czy Angele,po za tym Angela totalnie nie istniała w grze,więc jest mało ważna,mnie zdziwiło,że nie pojawił się w animacji brat Claire,czyli Chris Redfield,to chyba najważniejsza i najstarsza postać całej serii,występuje też w szóstej części gry,a tu nie było po nim śladu,więc czasem nie wiadomo czym kierują się twórcy ale mogli się bardziej postarać to przyznam,bo spodziewałem się większego "szaleństwa" a to był "średniak",co do najnowszej części filmu to już całkiem inna bajka,bo seria filmowa grubo odbiega od gry,fabuła jest zmieniona,część postaci też,nie powiem,że mi się podoba to,że film totalnie nie zgadza się z grą ale z drugiej strony mamy trochę inną historie co także jest ciekawe:)

smal

Fakt w gry nie grałem, ale z tego co piszesz Wong jest ważną postacią, która tutaj według mnie była potraktowana bardzo pobierznie. Tzn było jej za mało i jakoś nie odgrywała ważnej roli. To odczucia kogoś kto w gry nie grał. Zapewne jeszcze gorsze odczucia ma ten kto w gry grał.

ocenił(a) film na 9
smal

Chris jest na czyms w rodzaju urlopu;p Dopiero na poczatku Re5, zwerbuje go ponownie Piers Nivens

smal

no właśnie według opisu obsady powinien występować Chris; Claire czy Ashley a cały film powinien trwać 150min na IMDb jest tak samo a moja wersja miała 100min czy ktoś wie o co halo

ocenił(a) film na 7
histeria80

Dokladnie o co chodzi z ta dlugoscia filmu?

smal

Ada nie istniała przed Leonem -.- Oboje pojawili się w RE2. Leon wcześniej, bo na samym początku gry;p

ocenił(a) film na 10
HellsMasta

Ada Wong została już wspomniana w pierwszej części gry ale pojawiła się dopiero w drugiej części,więc przed Leonem już było wiadome,że istnieje taka postać jak Ada Wong:)a Leon pojawił się pierwszy raz w drugiej części,po za tym,nie pamiętam już totalnie wszystkiego z fabuły gry,bo zniszczyłem wszystkie części gry od playstation 1,po dreamcasty,gamecuby,playstation 2 i 3,teraz czekam na część 6 i nie chce mi się polemizować nad tym kto był pierwszy,a kto drugi,dla mnie najważniejszą postacią całej serii jest Chris Redfield i Jill Valentine,bo od nich się wszystko zaczęło:)no niby była jeszcze Rebecca Chambers i Billy Coen w Resident Evil Zero na gamecube ale ta część pojawiła się po pierwszej części gry,więc nie istotne,że wydarzenia w niej są przed wydarzeniami z części pierwszej:)najważniejsze to jest to,że seria gier Resident Evil to najlepsza gra na jakiej kiedykolwiek grałem:)pozdro

ocenił(a) film na 4
Bialy_Pielgrzym

Mnie w tej wersji razila niekonsekwencja - na poczatku leon strzela do lickera (tak sie chyba nazywaly?) dokladnie celujac i nie moze za nim nadazyc, zuzyl bodajze 2 magazynki i nic. Pozniej w pelnym biegu kosi ze 4 uzywajac gora 20 pociskow :) Tak samo przeplatanie scen w miare realistycznych (np w piwnicach z DJ) z tymi wyolbrzymionymi (12 zolnierzy pakuje do niego z karabinow... ale nic to, bohater zdazyl sie odwrocic, przebiec 10m i wskoczyc za oslone). Za duza roznica pomiedzy glownymi postaciami a tymi trzecioplanowymi (slepe oddzialy specjalne w bunkrze czy zolnierze na powierzchni). Tak samo jakosc animacji - momentami bardzo dobra, a w niektorych fragmentach wrecz niechlujna. Ladnie to widac w ostatniej scenie SPOJLER! Jak bohater siedzi i pije wodke :) butelka zrobiona fenomenalnie, przez co odstaje od reszty./SPOJLER podobaly mi sie za to las plagas i inne stwory.