PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38177}
6,4 19 tys. ocen
6,4 10 1 19148
5,4 16 krytyków
RoboCop 2
powrót do forum filmu RoboCop 2

Straszne!!!

ocenił(a) film na 6

Myślałem że to zwykły film akcji a to prawie horror jest!!!

bono111

Masz rację. Film straszny, te mózgi na wierzchu, trepanacje czaszki, kość czaszki pokazana od środka... Łeee... i wogóle... Kupa przemocy. Kiedyś mi się ten film nawet podobał ale na te wszystkie sceny patrzałem z obrzydzeniem. Teraz nie oglądam. Wolę komedie i jakieś filmy przygodowe. Takie filmy jak Robocop 2 za bardzo jadą po bani dlatego osoby wrażliwe o słabych nerwach i bujnej wyobraźni nie powinny tego oglądać.

djbojo

W dzisiejszych filmach akcji masz podobne sceny, wiec pod tym wzgledem ten film nie odstaje od reszty.

djbojo

W dzisiejszych filmach akcji masz podobne sceny, wiec pod tym wzgledem ten film nie odstaje od reszty.

ocenił(a) film na 10
djbojo

Realizm tego filmu jest porażający. To nie jest jeden z tych s-f nieżyciowych pordół, tutaj sie nie szczypią. Scene z wyjmowaniem mózgu sobie podarowałem, bo jako nastolatka mnie prześladowała przez pare tygodni... Odnośnie komentarza Pysharda, że ten film nie odstaje od reszty - nie zgadzam sie. Normalnie moge oglądać latające flaki latające wszędzie, ale to co i w jaki sposób jest pokazane w Robocopie naprawde ryje psychike.

Shape

Oj ryje psychike, normalnie jak lataja flaki to przewaznie w filmach wyglada to jakos smiesznie, groteskowo, a tutaj, KOSZMAR, niezwykle sugestywna rozwalka w fabryce, jak po ciemku Robocain chodzi i likwiduje wszystkich totalnie bez litosci, miazdzy glowe latynoskiej lasce, a na koncu rozwala tego chlopaczka

ocenił(a) film na 6
sebastikantus

Zgadzam się z sebastikantus. Scena masakry w fabryce jest rewelacyjna, najlepsza w całym filmie, reszta jest powiedzmy sobie średnia. Dzisiaj byłyby tam wybuchy, latające w powietrzu flaki i setki trupów. W Robocop 2 ta scena budzi niekłamane przerażenie. Pamietam jak oglądałem to w kinie, miałem wtedy 14 lat i śniło mi się to jeszcze przez wiele nocy. Tak bałem się w kinie tylko na Elektronicznym Mordercy (pod takim tytułem był wyświetlany w kinach Terminator 1 :)

A co do całości to lubię wracać do tego filmu tylko ze względu na postać Robocaina. Zazwyczaj wrzucam film właśnie od w/w sceny.

ocenił(a) film na 7
sebastikantus

Dziwne. Musiałem oglądać jakąś ocenzurowaną wersję, bo sceny wyjmowania mózgu czy miażdżenia głowy nie były pokazane, było je tylko słychać. A ten "chłopaczek" (lepiej pasuje do niego słowo gnojek) nieziemsko mnie wręcz irytował i żałuję, że nie zginęło mu się brutalniej, przynajmniej tak jak pozostałym.

ocenił(a) film na 8
bono111

Bardzo dobre kino bez kitu i obijania w bawelne. Film straszny [zwlaszcza dla natolatkow jak wtedy to sie ogladalo to bylo naprawde straszne] Cyberpunk z zasady 'ryje hebel' specyficzny klimat... Ciekawe jak by wygladala nastepna [czwarta] czesc robo copa mam nadzieje ze kiedys wyjdzie i bedzie jeszcze bardziej straszna od 2 czesci!

ocenił(a) film na 6
Kunio_2

Co do 4 części to jest już zapowiedź na Filmweb :)

ocenił(a) film na 9
bono111

Ja to ogladalem jako dziecko i wlasnie scene, kiedy zywcem operowali kolesia zapamietalem na zawsze. To byl dla mnie szok.
To, co mi sie kiedys w filmach o RoboCopie nei podobalo, dzis mi sie podoba najbardziej. To, co mi sie podobalo, czyli czesc 3 i walki robotow dzis podobaja mi sie najmniej.

ocenił(a) film na 5
bono111

Może na początku robi to wrażenie, ale w tym filmie wszystko dzieje się tak powoli i tak długi on jest, że zaczyna męczyć oglądanie po jakimś czasie i nawet najbrutalniejsze sceny nie robią wrażenia.
Koleś z pierwszej cześci, co w radioaktywnych odpadkach zanurkował, to było mocne, zwłaszcza jego śmierć.

Roy_v_beck

Skoro to robiła wrażenie na nastolatkach, to co dopiero na 5-latce, która oglądała scene z rozcinaniem zywcem. Pamiętam ją doskonale. Pamiętam tez, zę na początku puszczali film o normalnej porze. Chciałabym go obejrzeć jeszcze raz.

avanti_2

jeżeli przestraszył was Robocop 2 to polecam spojrzeć (lub nie jak macie słabe nerwy) na część 1. To jest dopiero makabra ;]

bono111

Ja po 20 minutach 1 część sobie odpuściłem. Również myślałem, że to zwykły film akcji.

ocenił(a) film na 7
napruto

Liczne sceny, w których przemoc jest wręcz namacalna i chora. Ja po po prostu za dzieciaka nie mogłem wytrzymać kiedy to puszczali w TV. Bardzo przerażała mnie też animacja tego przeciwnika robocopa podobnie jak w pierwszym filmie. Film nawet dziś może wydawać się szokujący tak jak część pierwsza. Jeśli ktoś myśli, że to lajtowe kino o superbohaterze to jest w błędzie robcop 1,2 to czysta psychologiczno elektroniczna groza.
Zapewniam, że wiele osób może doznać szoku oglądając te dwa filmy. Nawet dziś te filmy robią na mnie ogromne wrażenie.

Movie_Crash_Man

Też przyznam że te wybałuszone oczy i grymasy animowanej twarzy robota przy wyciąganiu mózgu w ostatniej scenie Robocopa 2 do dziś budzą we mnie niepokój :)

ocenił(a) film na 7
bono111

właśnie dlatego dwójka pobiła poprzednią część.

ocenił(a) film na 8
mim1312

Pobiła ? chyba żartujesz

użytkownik usunięty
Rinzler

Ja oglądałem Robocopa jako dzieciak na VHS , dwójeczkę również;) i film wtedy jak i teraz wywołuje niepokój , mniejsza o te drastyczne sceny;) ...film posiada niesamowity klimat, niepokój, niepokój i niepokój do potegi n-tej.

Seria fantastyczna, jedynie trójeczka jest już bardziej....familijna w porównaniu do 1 i 2-ki;)

ocenił(a) film na 8

No cóż PG13 robi swoje ;)

użytkownik usunięty
Rinzler

Czwarta częśc według wielu zapowiedzi także będzie oznaczona kategorią wiekową PG-13...wiadomo zyski liczą się najbardziej;) . Oczywiście nie wszędzie przestrzega się tak mocno tych ograniczeń wiekowych ale to zawsze strata, nawet jeżeli 5% widzów nie dostanie się na sale kinową z tego powodu;).
Stracić może na tym najbardziej fan oryginalnej serii...bo zamiast porzadnego , mocnego filmu dostanie pouczający film sensacyjno-familijny o policjancie bohaterze ceniącym przyjaźń ;) tak czy tak dobro będzie triumfować (w 1 i 2 częsci nie było to tak zaznaczone, raczej robocop robił "porządek" niż walczł o sprawiedliwość tak przerysowaną i groteskową jak w nowych produkcjach ;)) .

Pozdrawiam;)