PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=550}

Romeo i Julia

Romeo + Juliet
1996
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 143460
6,7 54 krytyków
Romeo i Julia
powrót do forum filmu Romeo i Julia

Niestety nie dotrwalam do konca. Ani ja, ani moj chlopak. Ostatni raz ogladalam ''Romeo i Julie'' chyba w gimnazjum z klasa, kiedy przerabialismy ksiazke. Jakos przez to przebrnelam i nawet mi sie podobalo. Teraz zostalam namowiona przez mojego faceta do ponownego obejrzenia ekranizacji (chociaz nie wiem, co go tak wzielo, zeby to ogladac) i widzialam po nim, ze tak samo jak ja jest po prostu znudzony. Mimo, iz uwazam, ze film zrobiono w bardzo ciekawy sposob, to wykorzystanie szekspirowskich dialogow mialo po prostu moc usypiajacą. Zdecydowanie lepiej się je czyta, niż slucha. Nie zobaczylismy nawet polowy filmu. Nad ocena jeszcze sie zastanawiam...

paatryycjaa00

proponuję 1

number_nine

Obawiam, sie ze to jednak za malo ;))

użytkownik usunięty
paatryycjaa00

Przerabia to się mięcho na kiełbachę, rzekła kiedyś moja polonistka. Lekturę się omawia.

A co do filmu, też nie mam pojęcia co wystawić. Głównie dlatego, iż oglądałem to wieki temu i w dniu dzisiejszym zapewne zupełnie inaczej podszedłbym do filmu. Tak czy siak; ekranizacja z 1968 jest po tysiąckroć lepsza.

A mi się właśnie podobała ta wersja , być może ze względu na to , że wniesiono do tego filmu coś nowego , świeżego .
Bardzo lubię ,, Romea i Julię " jako książkę , czytałam ją parę razy , ale za typowymi ekranizacjami nie przepadam . Wersji z roku 1968 nie oglądałam w całości , ale widziałam inną , również bardzo wierną dramatowi , ale niestety bardzo mnie znudziła . Sama nie wiem , czemu tak się stało : może przez to , że w tamtym wypadku faktycznie lepiej mi się czytało niż oglądało , nie trafiały do mnie zupełnie dialogi w tym filmie . Natomiast Baz Luhrman podszedł do historii dwojga kochanków zupełnie inaczej . Zmienił zupełnie scenerię , przeniósł akcję do teraźniejszości , ale zostawił oryginalne dialogi i oczywiście miłość dwojga bohaterów , którą dzięki wizji reżysera można zobaczyć w innym świetle . Dla mnie pomysł był kapitalny , bo pokazywał , że dramat Williama Shakespeare'a jest uniwersalny - jego akcja równie dobrze mogła przebiegać w dawnych i teraźniejszych czasach . W dodatku elementy współczesności dodawały filmowi smaku i moim zdaniem dobrze podkreślały miłość Romea i Julii . Dlatego uważam , że to dobrze , że Luhrmann postanowił zrealizować swoją wizję tego filmu i przybliżyć bardziej smutną historię dwojga młodych ludzi

ocenił(a) film na 7
paatryycjaa00

przerabiać to można mięso na mielone ;P
książki można ewentualnie omawiać/analizować ;)

mateuszblum

Nie lapcie za slowka ;)

paatryycjaa00

Najwidoczniej niektórzy nie potrafią zauważyć uroku tego filmu. Przeniesienie 'Romea i Julii' do dzisiejszych czasów było ryzykowne więc i reżyser jak i film mógł być gotowy na krytykę jednak to już lekka przesada. Film na pewno nie jest najlepszy z najlepszych, ale robi wrażenie. Celem tego filmu było przecież zainteresowanie młodzieży i jak dla mnie wyszło im dobrze co więcej film zainteresował bardziej niż tandetne adaptacje z wcześniejszych czasów. Reżyser filmu odważył się zrobić coś czego nie zrobił żaden inny reżyser kręcący adaptacje powieści. Inne ściśle trzymały się scenariusza przez co oglądanie tego było nudne. W Romeo + Juliet było wręcz przeciwnie. Akcje z pistoletami i szałem w oczach jest ciekawsze niż nudna walka na szpady widoczna w każdej adaptacji filmu.
Reżyser odważył się podjąć ryzykowną decyzję i była to decyzja właściwa, a tych którzy tego nie doceniają po prostu nie rozumiem.
Bardziej zainteresował mnie film w