PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=550}

Romeo i Julia

Romeo + Juliet
1996
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 143460
6,7 54 krytyków
Romeo i Julia
powrót do forum filmu Romeo i Julia

Czy ten film ma bardzo duzo wspolnego z książką? bo kazali nam przeczytac na koniec roku tę książke, a ja niemam czasu juz teraz jej czytac ;p
wiec jesli zobacze film to bede troche wiedzial o co w tym wszystkim chodzi? bo slyszalem tez ze ten film rozni sie od ksiązki, ze jest uwspółcześniony...
z góry dziekujue ;-)

Enemie

Czytanie 'Romea i Julii' to 3 godziny dukania.

Enemie

Ja książkę przeczytałam i jakoś żyję. Film do książki może nie podobny, ale zamysł jednakowy.

Suriana

Edit: Jeśli już chcesz, to możesz obejrzeć "Romea i Julie" z `68r (czasami leci na ALE KINO) Tam jest dosłownie słowo w słowo z książki.

ocenił(a) film na 10
Enemie

Oczywiscie ze film jest podobny do ksiazki bo przeciez wszystkie dialogi to oryginalne teksty Szekspira ale jezeli chcesz dobrze zrozumiec nie czytajac dramatu to musisz obejrzec przynajmniej kilka razy bo nie latwo od razu zalapac wszystkich poetyckich, szybko-wypowiadanych kwesti aktorow .

ocenił(a) film na 7
Enemie

Ja chyba śnię... Czy Wasza rozmowa toczy się wokół "Plastusiowego pamiętnika"?! "Romeo i Julia" to nie "książka", lecz dramat - bądźmy precyzyjni: tragedia. Ale widzę, że użytkownikom tego forum wystarcza streszczenie na ściąga.pl
Przykre.

PS - polecam wydawnictwo "Greg", wytłumaczy wszystkie trudne słowa oraz pomoże odróżnić Romea od Julii (on był chłopcem, a ona dziewczynką).

kakophonia

A to sie jakos nawzajem wyklucza? Książka to nie rodzaj literacki:D Należysz do ciemnogrodu