PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9225}
7,2 23 tys. ocen
7,2 10 1 22936
7,7 6 krytyków
Romper Stomper
powrót do forum filmu Romper Stomper

Bo bynajmniej nie zauważyłam żadnej krytyki ideologii.

ocenił(a) film na 8
nfhihsdiu

Ideologia wyniszczyła głównego bohatera... To że przez połowę filmu mamy ukazany rozrywkowy tryb życia skinheadow to nie znaczy że autor filmu chwali tą ideologię... :)

ocenił(a) film na 10
nfhihsdiu

Wielu z masturbujących się przed portretem Hitlera kocha ten film, który i tak pokazuje ich jako degeneratów o poziomie inteligencji ze szkoły specjalnej. Widzimy jak napadają w większej grupie na swoje ofiary, ale gdy sytuacja jest odwrotna zwiewają jak wojska ich ukochanego wodza spod Moskwy, dostają łomot od prześladowanych wcześniej Azjatów, policji, a Hando ginie z rąk kumpla... świńska śmierć dla świni. Podobna była sytuacja w III Rzeszy z Friedrichem Nietzsche, którego filozoficzne rozważania narodowi socjaliści przyjęli jako swoje, podczas gdy Nietzsche okazywał takim osobnikom jawną niechęć i pogardę przyznając się do polskich korzeni.

ocenił(a) film na 6
Skandal

Pytanie zrodziło się stąd, że oglądałam film na youtube i większość komentarzy pod filmem była dość niepokojąca. Swoją drogą rozumiem jeszcze neonazistów z Niemiec, ale nie pojmuję jak można będąc polakiem fascynować się kolesiem, który planował zmieść z powierzchni twój naród

ocenił(a) film na 10
nfhihsdiu

To tylko dowodzi o skrajnym debilizmie u niektórych ludzi, który żałują, że nie mogą być niewolnikami III Rzeszy, ale inaczej by gadali, gdyby trafili do karnej kompanii w KL Auschwitz. To samo zresztą dotyczy idiotów noszących koszulki z podobiznami Che Guevary...

http://img2.demotywatoryfb.pl/uploads/1258345268_by_TooRopH_600.jpg

ocenił(a) film na 6
Skandal

no cóż, głupota nie boli, zabija powoli..

ocenił(a) film na 9
Skandal

A co ma Che Guevara do Polski?

Jeśli chodzi o zwolenników pana hitlera, to kiedyś wdałam się w dyskusję z kilkoma. I cóż... klarownej odpowiedzi nigdy nie otrzymałam, jednak na ogół zasłaniają się tym, że nie wielbią jego osoby, tylko jego założenia. Przyjmują te całe 14 słów i 88 spostrzeżeń jako własne dogmaty, które pasują do ich ideologii, ale samej III rzeszy nie wielbią. No na pewno są ewenementy, którzy będą jeszcze twierdzić, że adolf to kochał Słowian, z naciskiem na Polaków... ale to nieliczni.

ocenił(a) film na 10
Vanillia

Chodzi o o to, że Che jest symbolem komunizmu, systemu totalitarnego mającego więcej trupów na sumieniu niż narodowy socjalizm. To od razu klasyfikuje kogoś na równi z idiotami spod znaku swastyki...

ocenił(a) film na 9
Skandal

No nie do końca. Komunizm sam w sobie jako system nie ma skłonności zabójczych ;p jak zawsze to wina ludzi i naszych niedalekich sąsiadów, że w Polsce mamy taką alergię na samą nazwę. Z pierwotnych założeń nie prezentuje się komunizm tak źle, ale kto co lubi. Che to był spoko komuch.

ocenił(a) film na 10
Vanillia

Już prekursor komunizmu Karol Marks głosił wizję eksterminacji i oczyszczenia Ziemi z " elementów wrogich klasowo"...

ocenił(a) film na 9
Skandal

Wiesz interpretować można różnorako. Ja słyszałam o zniesieniu burżuazji, ale jego Manifestu nie czytałam. Z zasady komunizm, który proponuje stworzyć państwo bezklasowe jest spoko koncepcją. Oczywiście niemożliwą do osiągnięcia ;)

ocenił(a) film na 10
Vanillia

Hitler też chciał dobrze dla Niemiec. Jak widać intencje szlachetne, ale i tak gówno z tego wychodzi...
Polecam zapoznanie się z tym dokumentem:

http://www.filmweb.pl/film/Sowiecka+historia-2008-479740

ocenił(a) film na 9
Skandal

A zapoznam, dziękuję :)

ocenił(a) film na 10
Vanillia

Sam byłem w szoku podczas seansu. Dla wielbicieli historii pozycja obowiązkowa...

ocenił(a) film na 8
Vanillia

Hitler i Stalin to były dwie takie same szmaty. To, że potem zaczęli ze sobą wojnę nie zmienia faktu, że najpierw się dogadali. Żydzi uciekli do ZSRR, a potem Stalin ich wszystkich wydał Hitlerowi w ramach porozumienia. Poza tym Che to zwykła komunistyczna krwiożercza świnia. Pragnę ci przypomnieć co powiedział Che :

''jeśli miałbym wywołać wojnę atomową by pozbyć się kapitalistów z USA to zrobiłbym to bez wahania''.

Poza tym grabił i mordował swoich rodaków. Dobrze, że zdechł od kulki, a nie na jakiejś ciepłej posadce w wieku 90 lat. Szkoda, że Castro dożyje spokojnej starości.

Vanillia

"No nie do końca. Komunizm sam w sobie jako system nie ma skłonności zabójczych ;p jak zawsze to wina ludzi i naszych niedalekich sąsiadów, że w Polsce mamy taką alergię na samą nazwę." Wymień mi jakikolwiek kraj w którym komuniści doszli do władzy i nie skończyło się to źle.
"Ja słyszałam o zniesieniu burżuazji"
Zniesienie burżuazji czyli zabranie siłą kasy ludziom którzy się jej dorobili sprytem i ciężką pracą i oddanie jej członkom partii.
Komunizm jest systemem tak samo zbrodniczym jak nazizm czy faszyzm, generalnie we wszystkich trzech systemach chodzi tylko o okradanie całego społeczeństwa siejąc przy okazji terror i tłumiąc najmniejsze oznaki sprzeciwu wobec władzy.

ocenił(a) film na 9
AlienHunter

Ad. 1. Komuniści = ludzie. Komunizm = ustrój, tylko narzędzie. - czyli jak zawsze wina ludzi.

No tak już jest i nigdy nie będzie inaczej, że jedni będą wyżej inni niżej i nie ma innej możliwości. Uważam tylko, że komunizm z założenia, że wszyscy mogliby być równi jest dobrą myślą. Tylko, że jest to tylko założenie, ale niemozliwe do wykonania. Ludzie nie lubią być sobie równi :) Zawsze chcą być lepsi/wyżej, a jak nie mogą używają innych sznureczków żeby osiągnąć chociaż substytut władzy.

Każdy może sobie nawet pacyfizm zinterpretować po swojemu i zabijać wszystkich, którzy chełpią się przemocą. Oczywiście hipokryzja to chleb powszedni

ocenił(a) film na 3
Vanillia

Myślę, że problemem neofaszystów z Polski jest głupie założenie, że jeśli jestem rasistą i chciałbym się pozbyć innych ras przez ich eksterminację to "muszę" być wyznawcą Hitlera. Tak jakby tylko będąc pro Hitlerowskim można było nienawidzić innych ras. Śmieszne. Bardziej byłbym w stanie zrozumieć tych ludzi gdyby po prostu mieli takie poglądy jakie mają i je po prostu wyznawali a nie bawili się w to całe hajlowanie, 14, 88, "Hitler wróć żydów truć" itp itd. Oczywiście odnosi się to głównie do Polski bo jakoś inne Państwa bardzo nie ucierpiały przez III Rzeszę.
Wielbić swoją białą rasę, Polaków a oddawać hołd typowi, który doprowadził do śmierci kilku mln Polaków, zniszczył nasz kraj, paktował z okupantem ze wschodu i poniekąd przez niego wpadliśmy po wojnie w ręce ZSRR (osłabieni przez II wś i Hitlera byliśmy łatwiejszym kąskiem do zdobycia dla ZSRR) to trzeba być debilem.

nfhihsdiu

"Pytanie zrodziło się stąd, że oglądałam film na youtube i większość komentarzy pod filmem była dość niepokojąca. Swoją drogą rozumiem jeszcze neonazistów z Niemiec, ale nie pojmuję jak można będąc polakiem fascynować się kolesiem, który planował zmieść z powierzchni twój naród".

Neonazizm jest przede wszystkim nienawiścią do żydów a więc polscy neonaziści nienawidzą żydów tak samo jak niemieccy. W dodatku bronią się tym że początkowo Hitler chciał współpracować z polakami a ich głównym bożkiem jest Roman Dmowski do którego pomnika rokrocznie robią pielgrzymkę by go pozdrowić znanym gestem.

ocenił(a) film na 6
nashi_net

Hitler chciał współpracować z Polakami? Wydaję mi się, że od początku planował zająć tereny Polski, poza tym współpraca z jakimkolwiek krajem kłóciłaby się z ideologia głoszącą, że Niemcy są narodem panów

nfhihsdiu

Pewnie chodzi głównie o spotkanie Becka z Hitlerem w roku 1935 w którym Adolf Hitler chciał utworzyć koalicję przeciwko Rosji
a pewnie maja jeszcze kilka innych teorii spiskowych o których historia nie wspomina.

http://stosunkipolskoniemieckie.prv.pl/dzialy/dwudziestolecie.htm

ocenił(a) film na 6
nashi_net

Mi te argumenty w dalszym ciągu wydają się mało przekonujące, ale chyba trzeba by wejść w umysł skinheada żeby zrozumieć jego tok myślenia..

ocenił(a) film na 9
nfhihsdiu

Skinheada. Szufladka. Nie każdy skinhead jest nazi. Nawet nie każdy skinhead jest patriotą - (co często błędnie kojarzy się z nacjo), chociaż przeważnie. Mnóstwo odgałęzień.

nfhihsdiu

"...poza tym współpraca z jakimkolwiek krajem kłóciłaby się z ideologia głoszącą, że Niemcy są narodem panów" - hm... w takim razie ciekawy jestem, co masz do powiedzenia o udziale Włoch w II WŚ, skoro Hitler nie współpracował z żadnym narodem, bo kłóciło się to z jego ideologią... Hitler może i był niespełna rozumu, ale nie był idiotą, żeby myśleć, że wygra sam wojnę przeciwko największym mocarstwom na świecie... żeby było jasne - nie jestem nazistą, to ideologia kompletnie mi obca, Hitlera nienawidzę tak samo, jak Lenina, czy Stalina, ale jak można sadzić takie pierdoły??

nashi_net

wiadomo, Dmowski zły człowiek ;(

ocenił(a) film na 3
nashi_net

Od Dmowskiego to się odczep. Nie wiąż tego człowieka zasłużonego dla naszego narodu z jakimiś pajacami, którzy będąc Polakami sławią człowieka (Hitlera) przez, którego zginęło tylu Polków - w tym nacjonalistów!
I tak samo nie wolno łączyć nazizmu z nacjonalizmem. Dla mnie nacjonalizm to jest piękna idea a nazizm to taki wypaczony nacjonalizm. Bo nacjonalizm to nie jest jakaś nienawiść i chęć zawładnięcia całym globem tylko po prostu miłość do Ojczyzny i pamięć o przodkach.

jarek0991

Nie twierdze żę Dmowski był zły ale nawet w tamtym okresie jego wiele antyżydowskich publikacji ujawniało jego poglądy nie jako nacjonalistę ale coś bardziej skrajnego.. Dokonał wielu zasług zwłaszcza w celu przywrócenia ziem ale im się robił starszy tym niestety było gorzej dla niego i pamięci o nim.

ocenił(a) film na 9
jarek0991

Patriotyzm to piękna szlachetna cecha. Nacjonalizm już niestety za blisko sąsiaduje z ksenofobią. Taka prawda. Zdrowy patriotyzm !

ocenił(a) film na 5
nashi_net

jprd ten komentarz to jakaś nieudana prowokacja?
to Piłsudski chciał paktować z hitlerem, w dodatku to piłsudski był agentem niemieckim, a Dmowski potępiał jakiekolwiek "sojusze" z niemcami, co więcej to piłsudski nie pomógł w Powstaniu Wielkopolskim przeciw Niemcom
podstawą nazizmu jest wg ciebie nienawiść do żydów??
a pisząc "znany gest" chodziło ci zapewne o salut rzymski, który jak nazwa wskazuje wywodzi się ze starożytnego Rzymu, a wojska polskie używały go przed II WŚ

swoją wiedzę historyczną opierasz zapewne tylko temu podobnych filmach rozrywkowych, radzę zaczerpnąć trochę informacji zanim zaczniesz się wypowiadać na jakikolwiek temat (i ta rada dla twojego wyłącznie dobra)

pavel13

Napisałem że Beck odwiedził Niemcy, nie Dmowski. Z mojej wypowiedzi nie wynikało że chodziło o Dmowskiego. Napisałem że Dmowski był ich głównym bożkiem bo czytałem niektóre jego publikacje (fragmenty bo całego czytać się nie dało) - i nienawiści do żydów było tam pełno.

Tak, chodziło mi o salut rzymski - i znam jego historię. Dzisiaj ma on wymowę jednoznaczną zwłaszcza wykonywaną przez łysych dresów nie umiejących sklecić porządnie jednego zdania po polsku - a mieniący się patriotami.

Podstawą nazizmu jest wg ciebie nienawiść do żydów ? Oczywiście że tak. W powojennych niemczech to oni byli kozłami ofiarnymi biedy w Niemczech, To na ideologii nadludzi i czystości rasy, wyższości o sobie samym i innych bredniach się opierali.

ocenił(a) film na 5
nashi_net

napisałeś o polskich neonazistach, wiesz czymś jest neonazizm?
nacjonalizm, a nazizm to 2 zupełnie różne pojęcia

skoro znasz historię salutu rzymskiego, to dlaczego twierdzisz, że każdy kto się nim posługuje utożsamia się z hitlerem?

warto dodać, że syjoniści czerpali korzyści z polityki hitlera, finansowali jego partię

pavel13

Neonanizm jest współczesną odmianą nazizmu, a nazizm w swych hasłach ma idee skrajnie nacjonalistyczne. Na nazistów możemy powiedzieć tylko do osób uczestniczących w drugiej wojnie światowej i tamtych niemieckich żołnierzy.

skoro znasz historię salutu rzymskiego, to dlaczego twierdzisz, że każdy kto się nim posługuje utożsamia się z hitlerem?
Jak któś ma wyszytą sfastykę to raczej nie i robi salut rzymski to raczej nie myśle że jest wyznawcą hinduizmu tylko jasno deklaruje swoje poglądy jako neonazistowskie.

warto dodać, że syjoniści czerpali korzyści z polityki hitlera, finansowali jego partię.
Wow, masz więcej takich wiadomości rodem z okładki FAKT-u. Wspieranie partii przez firmy to nic nowego. W tamtym okresie wiele partii miało dość skrajne poglądy, i co ? Właściciele przedsiebiorstw mieli wspierać komunistów ? To byłoby dopiero dziwne. Obejrzyj sobie "Zmierzch bogów", "Kabaret", a nie słuchaj wydumanych stwierdzeń opartych na pseudofaktach i dziwnych wydumaniach.

A jeśli chodzi o syjoniwstów, polecam "Cmentarz w Pradze" o tym jak można robić ludziom wodę z mózgu.

ocenił(a) film na 5
nashi_net

nazizm to narodowy socjalizm, a więc skoro nazywasz nazistą nacjonalistę, to równie dobrze możesz nazwać nazistą każdego socjalistę, tak? nie mieszaj pojęć

salutu rzymskiego używa wielu nacjonalistów z różnych krajów, czy wg ciebie każdy nacjonalista musi popierać hitlera??

piszesz, że nazizm opierał się na nienzwiści do żydów, to była tylko pozorna nienawiść, a syjonistom zależało na tym, żeby żydzi wynieśli się z europy i założyli państwo izrael, poza tym zobacz jakie dzisiaj korzyści żydzi czerpią z holocaustu, aktualny przykład:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Przed-wizyta-prezydenta-w-Izraelu-list-ot warty-nt-restytucji-mienia,wid,16137804,wiadomosc.html?ticaid=11199e&_ticrsn=3

pavel13

Nie za bardzo cie rozumiem. Nazizm czerpie wiele z ideologi nacjonalistycznych (który jest ogólnym pojęciem) a jednym z jego skrajnych odmian jest nazizm, i nic nie pomieszałem.

salutu rzymskiego używa wielu nacjonalistów z różnych krajów, czy wg ciebie każdy nacjonalista musi popierać hitlera??
Nie musi, ale kto używają go tylko skrajne nacjonalistyczne ugrupowania które mają bliskie rozumowanie jak Hitler. Jak ktoś wcześniej napisał nacjonalizm może być piękną ideą ale wielu skrajnych nacjonalistów ją wypacza,
i przez nich wiele osób wstydzi się przyznać że jest patriotą bo przytacza się obraz takich osób.

Wielu żydów w Polsce posiadało ziemie i wraz z nastaniem wojny zostali jej pozbawieni, a po wojnie nie mogle do niej wrócić. Tak samo niemcy na ziemiach zachodnich chcieli odzyskać swoje ziemie, i było wiele nacisków na to aby uregulować tą sprawę.
Nie widze nic niemoralnego w takim zachowaniu, chociaż twierdze żę każdy taki przypadek powinien rozstrzygąć sąd.

ocenił(a) film na 5
nashi_net

nazizm jest połączeniem nacjonalizmu z socjalizmem, zatem nazywanie nacjonalisty nazistą samo w sobie jest błędem

polscy nacjonaliści nigdy nie utożsamiali się z hitlerem
i co wg ciebie znaczy "bliskie rozumowanie jak hitler"? takie bliskie rozumowanie mogą mieć np zwolennicy zjednoczonej europy, równie dobrze można powiedzieć, że twórcy UE inspirowali się hitlerem :)

wielu Żydów miało w Polsce majątki przed 2 WŚ- oczywiście, że tak, nawet bardzo wielu
tyle, że za komuny zostało to spłacone, a jeśli jakiś Żyd chciałby odzyskać majątek swoich przodków to bardzo łatwo mógłby udowodnić, że należał od do jego rodziny- i takich spraw było tysiące, dotyczących majątków w całej Europie.
Tyle, że co Żydzi mieli dostać, to już dostali, a teraz nie mając już żadnych podstaw prawnych organizacje międzynarodowe (kontrolowane przez Żydów) wystosowują jakieś śmieszne pisma, listy i domagają się odszkodowań. Zobacz, że w mediach coraz częściej pojawia się teza, że to nie Niemcy, a Polacy są odpowiedzialni za holocaust! (bo Niemcy spłacili już Żydów, więc teraz trzeba znaleźć nowe źródło dochodu przedsiębiorstwa holocaustu)

ocenił(a) film na 5
nashi_net

http://www.youtube.com/watch?v=oShRCJ9PT-I
o masz tu jak Polacy popierają hitlera

pavel13

Nigdzie tutaj nie napisałem że nacjonalista jest nazistą, a tylko że nazista ma poglądy skrajnie nacjonalistyczne. Może powinieneś wynieść ze szkoły że twierdzenie odwrotne nie zawsze musi być prawdziwe. Podam ci przykład: Każdy mężczyzna jest człowiekiem, ale nie każdy człowiek jest mężczyzną.

Tylko UE w przeciwieństwie do wizji Hitlera jest oparta nie na zasadzie wasali poddanych jednemu państwu, ale mniej więcej równych prawach każdego. Takim samym przykładem mógłby być Związek Radziecki oparty na idei Jednej rusi, ale nazywanie UE jest nadużyciem. A bliskie rozumowanie to podparte demagogią, antysemityzmem i nienawiścią do wszystkiego co nie-niemieckie/polskie.

@pawel 13
Tyle, że co Żydzi mieli dostać, to już dostali, a teraz nie mając już żadnych podstaw prawnych organizacje międzynarodowe (kontrolowane przez Żydów) wystosowują jakieś
śmieszne pisma, listy i domagają się odszkodowań. Zobacz, że w mediach coraz częściej pojawia się teza, że to nie Niemcy, a Polacy są odpowiedzialni za holocaust! (bo Niemcy spłacili już Żydów, więc teraz trzeba znaleźć nowe źródło dochodu przedsiębiorstwa holocaustu)

Nigdy nie słyszałem o żadnych reparacjach w stosunku do żydów - całe mienie zostało znacjonalizowane i nie wyobrażam sobie by Związek Radziecki zgodził się na jakiekolwiek reparacje. Tezy o tym że Polacy są odpowiedzialni za holocaust ? Co najwyżej przeinaczenia o polskich obozach zagłady, i może kilka przykładów o pomocy Polaków przy ich eksterminacji ale tezy jako takiej nie ma.

Przedsiębiorstwo holocaustu -

nashi_net

Niektóre instytucje żydowskie chcą zwrotu majątku i dopóki działa system prawny każdy może żądać odszkodowania za co chce. Z tego co wiem reprezentują oni prywatne osoby poszkodowanych i żądają uregulowania stosunku do znacjonalizowanych zjem które rzeczywiście przed wojną do nich należała.

Jakby ciebie wyrzucili z domu, to byś nie szukał sprawiedliwości ? (Nawet po tych 60-ciu latach).

ocenił(a) film na 5
nashi_net

powtarzam jeszcze raz, co Żydzi mieli dostać to już dostali i niepotrzebna była do tego pomoc organizacji międzynarodowych, bo należało im się to od strony prawnej

ocenił(a) film na 5
nashi_net

"Jak któś ma wyszytą sfastykę to raczej nie i robi salut rzymski to raczej nie myśle że jest wyznawcą hinduizmu tylko jasno deklaruje swoje poglądy jako neonazistowskie."
a kto twierdził, że kto używa salutu rzymskiego jest neonazistą=/= nacjonalistą

Z tą Unią to bzdury gadasz, bo każdy wie, że największy wpływ mają Niemcy, a taka Polska ma niewiele do gadania, z resztą sama w sobie integracja rynków narodowych była pomysłem hitlera (nie mówie, że złym, ale polityka finansowa EBC i samo działanie strefy euro jest tragiczne)

a jak nie widzisz tego, że w mediach przerzuca się odpowiedzialność za holocaust na Polaków, to chyba jesteś ślepy, przykład?
Film z ostatniego roku- Pokłosie. nakręcony na "faktach subiektywnych", gdyż Polacy nie mieli z tym wydarzeniem nic wspólnego, a zbrodnia była dokonana przez Niemców
co więcej, nie wspomina się o tym jak to Żydzi dokonywali zbrodni na Polakach podczas IIWS wespół z Armią Czerwoną, przykład? wieś Koniuchy 1944 r.

pavel13

@pawel13: powtarzam jeszcze raz, co Żydzi mieli dostać to już dostali i niepotrzebna była do tego pomoc organizacji międzynarodowych, bo należało im się to od strony prawnej

Jakimiś konkretami zwrotu mienia Żydom nie podałeś. Pamiętam tylko zwrot za pracę przymusową i kilka zwrotów Niemcom wynikających z błędów w księgach wieczystych. Żadnego zadośuczynienia za odebrane ziemie ze strony polskiej nie było.

@pawel13 - a kto twierdził, że kto używa salutu rzymskiego jest neonazistą=/= nacjonalistą
Kiedyś wyraz kobieta oznaczało dziewkę która zajmowała się obrządzaniem świń i bydła, Jeśli ktoś nazwie kogoś nazwie teraz kobietą to raczej nie myślisz że ma na zbyciu świnię którą chce pokroić.

Dla mnie salut rzymski dzisiaj oznacza jedno, że osoba która go stosuje jest skończonym kretynem i służy tylko do prowokacji.

@pawel13: Z tą Unią to bzdury gadasz, bo każdy wie, że największy wpływ mają Niemcy.
To jest prawda ponieważ są największym płatnikiem, liczbę ludności też mają około 2 razy większą. Gdyby Unia Europejska była Spółką Akcyjną, myśle że Polska nie miałaby nawet 10% głosów.

" integracja rynków narodowych była pomysłem hitlera" - To już kompletne bzdury. Przypisywanie idei Unii Gospodarczej Hitlerowi to jak pomysł wynalezenia koła i przypisanie Henremu Fordowi. Unie Gospodarcze istniały od starożytności i wcale nie jest to pomysł XX wieku.

"Pokłosie" ? - To jest film i Smarzowski sam wspominał że jest to fikcja, a jakbyś bliżej się przyjrzał i poszukał to istniała w naszej historii osoba która ratowała nagrobki żydów, tylko że w przeciwieństwie do filmu osoba ta została bohaterm, a tą osobą jest Zbigniew Romaniuk.

@pavel13: nie wspomina się o tym jak to Żydzi dokonywali zbrodni na Polakach podczas IIWS wespół z Armią Czerwoną, przykład? wieś Koniuchy 1944 r.

Każda zbrodnia powinna być osądzona, nieważne czy sprawcami są niemcy, polacy, żydzi albo rosjanie. Te zbrodnie są dziełem konkretnych osób i nie czuje się żle gdy mówi się udziale polaków w zbrodniach. Historia Polski wcale nie musi być usłana różami.

ocenił(a) film na 5
nashi_net

napiszę więc inaczej, bo widze, że masz problemy z logicznym myśleniem, jeśli jakiś Żyd dzisiaj ma podstawy prawne do odzyskania jakiegoś majątku na ziemiach Polskich, to niepotrzebna mu jest do tego pomoc organizacji międzynarodowych, tylko zwykły proces sądowy, Ci, którzy chcą dzisiaj wyłudzać pieniądze od państwa Polskiego takich podstaw nie mają

o, widzę, że wypierasz się własnych słów,
"W dodatku bronią się tym że początkowo Hitler chciał współpracować z polakami a ich głównym bożkiem jest Roman Dmowski do którego pomnika rokrocznie robią pielgrzymkę by go pozdrowić znanym gestem."
Tutaj popisałeś się nie tylko nieznajomością historii, bowiem ani hitler, ani polskie ruchy narodowe przed IIWŚ nie chciały ze sobą współpracować, ale również wrzucasz wszystkich nacjonalistów do 1 worka, tylko dlatego, że posługują się salutem rzymskim, którym kiedyś posłużył się hitler,
wskazałem ci już stosunek polskich nacjonalistów do hitleryzmu, więc skończ drążyć ten temat

Z tą unią gospodarczą chodziło mi o to, że hitler podobnie jak dzisiejsza UE wspierał pomysł integracji rynków narodowych (np. unia walutowa), dobrze wiesz co miałem na myśli, więc nie rżnij głupa

Co do filmu Pokłosie, to dobrze wiesz, że ta zbrodnia została przez media (z resztą dużo wcześniej przed nakręceniem tego filmu) przypisana Polakom, a ludzie, którzy próbowali bronić prawdy historycznej zostali oskarżani o antysemityzm

"Każda zbrodnia powinna być osądzona, nieważne czy sprawcami są niemcy, polacy, żydzi albo rosjanie."
O, dokładnie to pisałem wcześniej, tylko dlaczego zbrodnie dokonywane przez Polaków (a niekiedy tylko przypisane Polakom) są nagłaśniane, a zbrodnie dokonywane przez Żydów są tuszowane, a każdy, kto je zauważy jest nazywany antysemitą?

pavel13

To były przypuszczenia o wizycie Becka i mówiłem o neonazistach, skąd ja mam wiedzieć co oni mają w głowach (niektórzy na widok błysku widzą UFO) , wtedy tyle się działo że współpraca.także była z jednym tematów ale była ona zgóry skazana na porażkę. Co do współpracy - po stronie polskiej istniała organizacja "Miecz i pług".

Po drugie sam napisałeś: "to Piłsudski chciał paktować z hitlerem".

@Z tą unią gospodarczą:
Masz jakieśdowody na poparcie tej tezy ? Wprowadzenie jednej swojej monety na podbitych ziemiach nie unia walutowa, a zwykłe podporządkowanie.

@wskazałem ci już stosunek polskich nacjonalistów do hitleryzmu, więc skończ drążyć ten temat:
Po pierwsze, moje slowo o nacjonalistach pierwszy raz użyłem w zdaniu: "Nie twierdze żę Dmowski był zły ale nawet w tamtym okresie jego wiele antyżydowskich publikacji ujawniało jego poglądy nie jako nacjonalistę ale coś bardziej skrajnego" (Użyj opcji Ctrl+F) jeśli mi nie wierszysz.

Po drugie to napisałeś tak:
"napisałeś o polskich neonazistach, wiesz czymś jest neonazizm? nacjonalizm, a nazizm to 2 zupełnie różne pojęcia"
Prawdopodbnie się pomyliłeś w drugiej linijce pisząc o nacjonalistach (zamiast neonazisci, a może chodziło ci że polscy nenonazisci to nacjonalisci), a póżniej jak katarynka powtarzając że jest różnica między nacjonalistami o neonazistami (o której od dawna wiem), ale z twojej głowie cały czas roiło się że tego nie rozróżniam.

Po trzecie: W swoich wypowiedziach nie odnosisz się do żadnych prawd historycznych, a tylko do komentarzy na temat, powtarzasz zasłyszane opowieści ale żadnych nie możesz potwierdzić (choćby zwrot: "wielu Żydów miało w Polsce majątki przed 2 WŚ- oczywiście, że tak, nawet bardzo wielu tyle, że za komuny zostało to spłacone, ") Szukałem w internecie jakiegokolwiek potwierdzenia tych niesamowitych faktów i właściwie nic nie znalazłem. Książki które czytałem na temat drugiej wojny i okresie przed też na pewno bym zapamiętał gdyby coś takiego było. Z programów Wołoszańskiego pamiętam tylko o kilku polskich konfidentach.

P.S.: "Pokłosie" jest filmem Pasikowskiego a nie Smarzowskiego (i za pomyłke przepraszam).

ocenił(a) film na 5
nashi_net

"Masz jakieśdowody na poparcie tej tezy ? Wprowadzenie jednej swojej monety na podbitych ziemiach nie unia walutowa, a zwykłe podporządkowanie"
to jest to samo, a integracja gospodarcza sama w sobie nie jest zła
"Nie twierdze żę Dmowski był zły ale nawet w tamtym okresie jego wiele antyżydowskich publikacji ujawniało jego poglądy nie jako nacjonalistę ale coś bardziej skrajnego"
coś bardziej skrajnego, czyli co?
masz na myśli szowinizm?
bo w następnej części porównywałeś Dmowskiego do Hitlera, tylko dlatego, że chciał stworzyć państwo narodowe, a program hitlera miał dużo więcej wspólnego z Piłsudskim- który z resztą wprowadził w Polsce autorytaryzm, a Dmowski był zwolennikiem demokracji i wolnego rynku

"Prawdopodbnie się pomyliłeś w drugiej linijce pisząc o nacjonalistach (zamiast neonazisci, a może chodziło ci że polscy nenonazisci to nacjonalisci), a póżniej jak katarynka powtarzając że jest różnica między nacjonalistami o neonazistami (o której od dawna wiem), ale z twojej głowie cały czas roiło się że tego nie rozróżniam."
samo nazwanie nacjonalisty nazistą lub neonazistą jest błędem, nacjonalizm to pogląd społeczny, a nazizm społeczno- gospodarczy

to, że Żydzi mordowali Polaków wraz z Armią czerwoną już nie raczyłeś uwzględnić w swojej wypowiedzi, co? Podobnie jak to, że Polakom przypisuje się zbrodnie, których nie popełnili (Jedwabne)

pavel13

No właśnie, według ciebie wszystkiemu winni są żydzi. Za długo paliło się dzisiaj czerwone - to na pewno wina żydów, boli mnie ząb - to ci przeklęci masoni, nie mam pracy - przecież żydzi mi zabrali.

Ludziom poprzewracało się w głowie, wolą znaleść kozła ofiarnego zamiast wziąść się do roboty i cieżko pracować na swoje, a jeszcze nie tak dalej jak sto lat temu ludzie w Europie głodowali, dzisiaj nawet bezdomni nie chodzą głodni.

@pawel13 to, że Żydzi mordowali Polaków wraz z Armią czerwoną już nie raczyłeś uwzględnić w swojej wypowiedzi, co? Podobnie jak to, że Polakom przypisuje się zbrodnie, których nie popełnili (Jedwabne)

I użyłesz tu takiego samego sprostowania jakiego nie chcesz używać w stosunku do polaków. A więc według ciebie jak grupa w której były osoby pochodzenia żydowskiego zaatakowała polską wieś to winni ŻYDZI. Jeśli byli to polacy - to pewnie było kłamstwo, na pewno to jest nagonka na Polaków itp./itd., i nie powinniśmy tego rozstrząsać.

Napisałem, każda zbrodnia powinna być rozstrzygnięta i jeśli była prawdą powinna być zapisana w kartach historii. Przecież udział Polaków w Jedwabne został udowodniony, więc czym ta zbrodnia różni się od zbrodni w miejscowości Koniuchy ?
Używasz podwójnej moralności a tego przy obiektownym rozstrzyganiu historii nie powinno być.

Piłsudski był autorytarnym dowódcą bo w takich niespokojnych czasach taki był potrzebny, Dmowskiego porównałem do Hitlera w kwestii jego poglądów do żydów. Była antysemitą i tego zaprzeczyć nie można.

nashi_net

Masz, poczytaj pierwszy komentarz dotyczący zwrotu ziem:

http://kwejk.pl/obrazek/1954020/peszek.html

ocenił(a) film na 5
nashi_net

to typowe dla dzisiejszych czasów, Żydzi przedstawiani są jako męczennicy, którym wszystko się należy i którzy nic złego nigdy nie zrobili, podczas, gdy historia Polski mówi całkiem coś innego,
w czasie 2WŚ Żydzi witali Armię Czerwoną kwiatami i dawali im gotowe listy Polaków zamieszkujących daną wieś lub niekiedy sami przyłączali się do AC
przykład:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Koniuchach

po 2WŚ bardzo dużo Żydów wstąpiło do UB i w okresie stalinizmu mordowali wielu polskich patriotów, cytat:
"Żydzi w Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego[edytuj | edytuj kod]
Według raportu, jaki w 1945 roku pułkownik Nikołaj Seliwanowski (sowiecki doradca przy MBP) pisał do Ławrientija Berii wiadomo, że Żydzi stanowili 18,7% wśród ogółu pracowników MBP, ale aż 50% wśród zajmujących stanowiska kierownicze[2]. Odsetek Żydów w MBP regularnie wzrastał przekraczając podobno w późniejszym okresie 37% ogółu[3]. Był to duży odsetek, gdyż w okresie powojennym Żydzi w Polsce stanowili mniej niż 1% w społeczeństwie na skutek zagłady dokonanej przez III Rzeszę. Wybrane osoby pochodzenia żydowskiego związane z najwyższymi stanowiskami Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego:
Roman Romkowski (właściwie Natan Grinszpan-Kikiel) - wiceminister MBP, generał brygady bezpieczeństwa publicznego,
Mieczysław Mietkowski (właściwie Mojżesz Bobrowicki) - wiceminister MBP, generał brygady bezpieczeństwa publicznego
Leon Andrzejewski (właściwie Ajzen Lajb Wolf) - kierownik kadr, dyrektor Gabinetu MBP, pułkownik
Józef Różański (właściwie Józef Goldberg) - kierownik sekcji śledczej resortu, pułkownik
Edward Kalecki (właściwie Szymon Eliasz Tenenbaum) - dyrektor Wydziału Finansowego resortu, pułkownik
Kamil Warman - resort ochrony zdrowia, lek.med, podpułkownik Urzędu Bezpieczeństwa
Leon Gangel (właściwie Lew Gangel) - dyrektor Departamentu Służby Zdrowia MBP, pułkownik
Ludwik Przysuski (właściwie Salomon Przysuski) - dyrektor Departamentu Służby Zdrowia MBP, płk
Michał Rosner - resort cenzury,
Hanna Wierbłowska - resort cenzury, major UB
Michał Taboryski (właściwie Mojżesz Taboryski) - dyrektor Departamentu techniki operacyjnej, perlustracji korespondencji oraz ewidencji, ppłk
Zygmunt Braude - kierownik Biura Prawnego MBP, ppłk
Witold Gotman - resort prawny,
Feliks Goldsztajn (właściwie Fiszel Goldsztajn) - Dyrektor Działu "Konsumów"
Jadwiga Piasecka - Centralne Archiwum MBP,
Zygmunt Okręt (właściwie Nechemiasz Okręt) - dyrektor Centralnego Archiwum MBP, zast. dyrektora Departamentu VII MBP, płk
Roman Garbowski (właściwie Rachamiel Garber) - Biuro Wojskowe,
Józef Czaplicki (właściwie Izydor Kurc) - dyrektor Departamentu III MBP, płk
Julian Konar (właściwie Julian Jakub Kohn) - wicedyrektor Departament I MBP, płk
Leon Rubinstein (właściwie Lejba Rubinstein) - Departament II,
Aleksander Wolski (właściwie Salomon Dyszko) - dyrektor Departamentu IV MBP, płk
Józef Kratko - Dyrektor Departamentu IV i VII MBP, oraz dyrektor Departamentu Szkolenia MBP, płk
Bernard Konieczny (właściwie Bernstein) - naczelnik Wydziału III Departamentu IV MBP,
Julia Brystiger - dyrektor Departamentu V MBP, płk
Dagobert Jerzy Łańcut - Dyrektor Departamentu Więźiennictwa, ppłk
Wacław Komar (właściwie Mendel Kossoj) - dyrektor Departamentu VII MBP, dowódca Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego, gen. brygady
Marek Fink (właściwie Mark Finkienberg) - dyrektor Departamentu VII MBP, płk
Józef Światło (właściwie Izaak Fleischfarb) - wicedyrektor Departament X MBP, ppłk
Henryk Piasecki (właściwie Izrael Chaim Pesses) - wicedyrektor Departament X MBP, ppłk"

i to są fakty historyczne poparte oficjalnymi danymi, dokumentami, a nie informacje wyssane z palca, jak np. Jedwabne

"Przecież udział Polaków w Jedwabne został udowodniony, więc czym ta zbrodnia różni się od zbrodni w miejscowości Koniuchy"
udowodniony? niby przez kogo? Z relacji świadków wynika co innego

"Piłsudski był autorytarnym dowódcą bo w takich niespokojnych czasach taki był potrzebny, Dmowskiego porównałem do Hitlera w kwestii jego poglądów do żydów. Była antysemitą i tego zaprzeczyć nie można."
Potrzebny to może i był, ale chyba Niemcom, którzy w 39 wjechali do Polski jak do siebie.
Radze troche poczytać na temat tego co dla niepodległej Polski zrobił Dmowski, a co Piłsudski

ocenił(a) film na 7
nashi_net

Czytam waszą konwersację i pozwolę sobie wkleić pewien artykuł z internetu apropo Żydów z dnia 27.11.2013.

Świadek ludobójstwa
Powołany w Kuala Lumpur Trybunał ds. Zbrodni Wojennych uznał wczoraj Izrael winnym zbrodni ludobójstwa na Palestyńczykach. Jednym ze świadków procesu był izraelski historyk, prof. Ilan Pappe.

W trzecim dniu procesu przeciw Państwu Izrael 22 listopada międzynarodowy Trybunał ds. Zbrodni Wojennych powołany w Kuala Lumpur, stolicy muzułmańskiej Malezji (The Kuala Lumpur War Crimes Tribunal, KLWCT) przesłuchał szczególnego świadka. Był nim znany izraelski historyk i działacz socjalistyczny prof. Ilan Pappe. Jego zeznanie było świadectwem systematycznych czystek etnicznych prowadzonych przez państwo żydowskie wobec rdzennych Palestyńczyków od 1948 roku. Prof. Pappe opisał realizację tzw. Planu Daleta z 1947 roku – metodyczną kampanię zabójstw, zastraszania i wypędzania rdzennej ludności palestyńskiej – muzułmańskiej i chrześcijańskiej – z ich siedzib, burzenie ich domów, niszczenie ogrodów i gajów oliwnych etc. Wbrew temu, co twierdzą niektórzy historycy, iż były to działania przypadkowe, nieskoordynowane i podejmowane ad hoc, prof. Pappe dowiódł, że były to celowe strategiczne działania syjonistów i władz Izraela zaplanowane i podjęte zaraz po 1940 roku w celu oczyszczenia Palestyny pod osadnictwo żydowskie. Opisał typowe działania armii izraelskiej, która w latach 1948-49 otaczała kolejne wsie i osady arabskie z trzech stron i zaczynała wystraszanie ludności tak, aby uciekła przez pozostawioną wolną, czwartą stronę. W ten sposób w pierwszym etapie przejęto 93% ziemi i 730.000 Palestyńczyków wypędzono do sąsiednich krajów. Około 530 wsi starły następnie buldożery. Po 1967 roku Izrael zajął też Gazę i Zachodni Brzeg Jordanu. Po zabraniu ziemi zmienił się priorytet i pojawiła się nowa strategia i nowy cel: fizyczna eksterminacja Palestyńczyków jako ludzi. Stąd np. masakra w Sabra i Szatila, obozach uchodźczych dla Palestyńczyków w Libanie. Stąd oblęzenie Gazy i stworzone jej mieszkańcom nieludzkie warunki bytowania. Świadek udowodnił też, że podejmowane pod byle pretekstem duże i zmasowane akcje wojskowe przeciw bezbronnej ludności cywilnej Gazy (operacje Letni Deszcz, Jesienne Chmury, Lany Ołów itp.) były obliczone na złamanie ducha, oraz biologiczne, ekonomiczne i kulturalne wyniszczenie ludności.
Pytany w wywiadzie przez Jasona Kaya (Amicus Curiae) prof. Pappe, który urodził się w Hajfie, ale obecnie żyje i pracuje w Anglii, zgodził się, że jego pogląd nie jest podzielany przez większość w Izraelu. Przyznał ponadto, że o ile jest wdzięczny syjonistom, którzy uratowali jego rodziców od Holokaustu, to nie może zgodzić się moralnie na sposób traktowania Palestyńczyków i uważa, że trzeba nauczyć się z nimi żyć.

http://jeznach.neon24.pl/post/102343,swiadek-ludobojstwa

ocenił(a) film na 7
nashi_net

''Tylko UE w przeciwieństwie do wizji Hitlera jest oparta nie na zasadzie wasali poddanych jednemu państwu, ale mniej więcej równych prawach każdego''
a się obśmiałem xD

ocenił(a) film na 3
nashi_net

O co ci chodzi z Romanem Dmowskim i salutem rzymskim? Salut rzymski był to gest powszechnie używany przez różne środowiska w latach 30-tych więc nie podniecaj się za bardzo swoimi urojeniami. To samo ze swastyką. Nie jest to nic opatentowanego przez Hitlera.
Gdyby nie Roman Dmowski to byś być może był rodakiem Hitlera lub Stalina i byś dźwigał jako szwab i kacap brzemię nazizmu lub komunizmu.

Skandal

Jakby nie zima, to ZSRR by upadł. Karma- istnieje, ponieważ Niemcy chcieli podbić cały świat, a dziś sami są podbijani, biali rządzili światem, a za 50 lat to my będziemy niewolnikami. Czarni i Arabowie zalewają Europę, Francja już upadla, bo w tym kraju emigranci z Afryki non stop wywołują zamieszki, palą samochody, duża ich część żyje na socjale. Biali stają się mniejszością w Europie, muzułmanie niszczą kościoły, cmentarze, codziennie dochodzi do aktów rasizmu wobec białych ludzi, 77% gwałcicieli w Szwecji to muzułmanie, nasza rasa, kultura upada. Współczuję naszym dzieciom i ich potomkom. Za niedługo będziemy modlili się o drugiego Hitlera.