Rozpustnik

The Libertine
2004
6,9 28 tys. ocen
6,9 10 1 27862
6,0 8 krytyków
Rozpustnik
powrót do forum filmu Rozpustnik

Świetny obraz!

ocenił(a) film na 9

Oglądałem wczoraj film "Rozpustnik" i muszę przyznać, że jest to jeden z lepszych filmów, które ostatnio widziałem. Obraz opowiada o XVII-wiecznym angielskim dramatopisarzu, który przez alkohol i rozpustne prowadzenie się zmarł na syfilis w wieku 33 lat, a do historii przeszła jego mowa w angielskiej Izbie Lordów, która utrzymała monarchię w Królestwie, zamiast wprowadzenia elekcji. W roli tytułowej Johnny Depp, który jak zwykle nie zawodzi. Od kilku lat jest zresztą dla mnie aktorem nr 1 na świecie. A w roli króla Karola II równie świetny John Malkovich. Wspaniałe dialogi, niesamowity klimat XVII-wiecznej Anglii, do tego należy dodać muzykę, która tworzy dobry nastrój oraz ciekawą fabułę. Film traktuje dużo o teatrze, w ogóle aktorzy grają tutaj, jakby był to teatr, a nie kino. Momentami zabawny, chwytający za serce obraz, w którym nie zabraknie również wątku miłosnego. Film zaczyna się prologiem, w którym John Wilmot mówi, że "na pewno nie przypadnę Państwu do gustu" i kończy się epilogiem, w którym mówi: "Do you like me now?", co według mnie wypadło świetnie i dodatkowo zbliżyło ten obraz w stronę teatru. Dla miłośników teatru pozycja obowiązkowa. Gorąco polecam!