Rzeź

Carnage
2011
7,1 123 tys. ocen
7,1 10 1 122963
7,4 55 krytyków
Rzeź
powrót do forum filmu Rzeź

Nie wiem czemu film jest odbierany tak powierzchownie. Na trop głębszego znaczenia powinien naprowadzić widzów już tytuł: zarówno sztuki Rezy jak i filmu. Nieprzypadkowo Polański zachował go, destylując "Boga rzezi" do samej "Rzezi".
Pod wierzchnią warstwą komedii (przyznaję, film jest świetnie zagrany i wyreżyserowany, można się na nim bawić) jest opowieścią o odwiecznej przemocy i gwałtowności natury ludzkiej, którą przykrywa tylko cienki lukier kultury i cywilizacji. Warto się więc rozerwać na seansie, ale i po nim zastanowić "co poeta chcial powiedzieć". Dzięki temu odbiór filmu będzie pełniejszy.

rafiol

ładnie powiedziane. moje odczucia są identyczne :)

ocenił(a) film na 6
rafiol

No więc człowiek jest brutalny i lubi rozwiązania siłowe, coś jeszcze poeta chciał powiedzieć?

Mikoxik

Myślę, że najlepiej kiedy każdy poszukuje sensów sam. Chciałem tylko przypomnieć, że istnieje też inny kierunek poza "śmiesznym".

ocenił(a) film na 9
rafiol

świetna interpretacja, własnie o to chodzi w tym filmie, to nie jest koemdia w stylu Kac Vegas, nie smieszy nas scena wymiocin, smieszy Nas scena kiedy główni bohaterowie zdejmuja swoje maski i pokazuja jacy sa naprawde, pod fasada pseudokultury, modnych zainteresowań i udawnaia kogoś kim nie są.

saint_k55

Dziekuje. Dodam tylko, że do umieszczenia postu skłoniły mnie nie tylko wypowiedzi na forum Filmweb, ale również napis na standzie reklamującym film w kinach, który wielkimi literami głosi "KOMEDIA". Trochę to przykre gdyż a) ktoś może kupić bilet i wyjść rozczarowany umiarkowanym humorem b) szkoda filmu, który z założenia miał być trochę inny niż chiałby dystrybutor. Ale rozumiem, prawa rynku, trzeba produkt jakoś sprzedać. Tyle, że w ten sposób wychowuje się widza w sposób, który za czas jakiś zaowocuje kolejnym obniżeniem się progu percepcji i spłyceniem treści obecnych w kulturze. Sorry jeśli tragizuje.

ocenił(a) film na 9
rafiol

Właśnie....ludzie nastawili sie na komedię gagów, przekleństw i obrzydlistw, a tutaj takie rozczarowanie. Tytuł jak najbardziej odpowiedni myśle, Rzeź w tym przypadku to pogrom i rozpad sztucznego świata w jakim zyja główni bohaterowie. Graja przez całe zycie niewiniątka, co to sa pożądni, prawi, szczerzy, grzeczni i mili, uprzejmi dla sąsiadów i innych ludzi, a pod maska tej cukierkowości kryja swoje prawdziwe oblicza.
Mówie, trzeba nauczyć sie interpretować filmy i oglądac ze zrozumieniem ;-)

ocenił(a) film na 6
saint_k55

Oczywiście że to nie było Kac Vegas, a rzyganie nie sluzylo wzbudzeniu wesolosci, nie mniej jednak nie zmienia to faktu, ze film byl teatrem telewizji, wiec wyrobienie filmowe nie bylo tu potrzebne, a bieganina miedzy napisami a sluchaniem wypowiedzi aktorow i ogladaniem ich gry nie sprzyjalo percepcji filmu.
Dla mnie ten film byl mocno rozczarowujacy, w teatrze pewnie bawilbym sie na tym duzo lepiej.
Nie neguje, ze nie bylo drugiego dna, uwazam ze "obnazanie prawdziwej ludzkiej natury" to jednak zbyt mocne slowa w tym kontekscie. Film nie byl tez az tak bardzo uniwersalny, bo opisywal raczej wielkomiejska klase srednia niz immamentne cechy kazdego z nas w kazdych warunkach.
Jednak w kontekscie nieudanej reklamy, to zdecydowana prawda. W teatrze to na pewno podpisałbym jako komedia, ale od filmu oczekuje się innych rzeczy w tym gatunku. Więc niezadowoleni forumowicze powinni raczej dystrybutora ganic za to ze zwabil ich do kina na teatr telewizji, a nie Polanskiego ze dla odminany popelnil calkiem niszowe dzielo reklamowane jako mainstream.

ocenił(a) film na 8
rafiol

Bez przesady. Oczywiście że to jest komedia. Kto powiedział że komedią jest tylko Kac Vegas czy American Pie? A to, że pod przykrywką nienachalnego humoru kryje się drugie dno - charakterystyka prawdziwej ludzkiej natury - to już inna kwestia. Po prostu można przekazać pewne treści w sposób humorystyczny.

ocenił(a) film na 9
szawelus1

I to jest właśnie sedno sprawy ;-)

rafiol

Jest to satyra i to doskonała. Satyra o strasznych mieszczanach. Nie widziałem co prawda plakatu, ale dystrybutor promując film jako KOMEDIĘ (wielkimi literami), przy okazji robi sporo krzywdy tym wszystkim, którzy oczekują od Rzezi humoru i emocji pokroju kina familijnego.

marionikof

W odpowiedzi na parę postów powyżej: To, że moje obawy o odbiór filmu Polańskiego nie są bezpodstawne potwierdza parę wątków na forum, w których widzowie dzielą się swoim rozczarowaniem po obejrzeniu "mało śmiesznej" ich zdaniem komedii. Tymczasem na pewnej płaszczyźnie ten film właśnie taki niewesoły jest i być powinien. Jest to niewesoła refleksja na temat natury ludzkiej, satyra i rzeźnia uładzonego sztucznego świata także jak to Saint napisała. Cieszę się, że są jeszcze widzowie, którzy widzą coś więcej niż kolorowe obrazy

ocenił(a) film na 9
rafiol

Rafiol, nasze wypowiedzi to odpowiedź nie tyle na posty powyżej ile na większość tematów na filmwebie dot. tego obrazu;/ niestety;] Jeszcze raz jak mantrę powtarzam, oglądać ze zrozumieniem ;-)

saint_k55

buchacha, ja mam wrażenie, że w tych wszystkich postach ("wyszliśmy z małżonką przed zakończeniem", "film co najwyżej na sztukę teatralną") wypowiadają się bohaterowie naszego filmu :)

kiedyś się mówiło: jesteś głupi jak komentarz na onecie... biedny filmweb...

ocenił(a) film na 9
marionikof

prawda? zauwazyłam jeszcze jedną zależność, że ludzie coraz częsciej zamiast filmu oceniaja siebie wzajemnie, jakbysmy mieli tu forum psychologiczne a nie filmowe;]

saint_k55

oceniają to trochę wydumane słowo na tę okoliczność :)))) oni się po prostu nap.......

ale film był mistrz! :)

ocenił(a) film na 9
marionikof

jeden z lepszych Polńskiego, mimo krążacych tu negatywnych hmmm..."opini"

ocenił(a) film na 9
saint_k55

error: Polańskiego ;-)

ocenił(a) film na 9
marionikof

plakat jest genialny, odzwierciedla mimikę twarzy poszczególnych bohaterów, pierwsza to ta udawana maska, druga to prawdziwa "ja" każdego z nich.

rafiol

No niestety, osoby, które wybierają się na film sugerując się tylko trailerami/billboardami same są sobie winne.

Film rewelacyjny, a podsumowanie, z [spoiler] żywym chomikiem i dziećmi, które już nie pamiętają, że się pokłóciły [spoiler] genialne.

ocenił(a) film na 8
sabalo

Popieram tezę mówiącą o humorystycznym przedstawianiu elementów ludzkiej natury - nasze bezsensowne zachowania Polański zaprezentował wyjątkowo zgrabnie, uroczo i zabawnie (nie od utraty tchu z powodu wybuchów spazmatycznego śmiechu - raczej jest dobroduszne uśmiechania się mniej lub dłużej). I ta piękna i ostatnio rzadko pokazywana eskalacja emocji, od drobnego grymasu po niemalże pękające żyły Foster, O grze aktorskiej nie można powiedzieć nic więcej niż perfekcyjna, cała gama min, gestów w wszystko w 1 pokoju.