6,3 324 tys. ocen
6,3 10 1 324500
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Witam!
Chciałbym was zapytać o ciekawe filmy z przesłaniem, które mógłbym wykorzystać jako odniesienia na maturze ustnej z j. polskiego.
Od razu mówię: bez chamskich komentarzy typu "czytaj książki a nie oglądaj filmy", bo nie o to tutaj chodzi. Niektóre tematy są dość współczesne i lektury się do nich nie nadają ;)
PS. Nie muszą to być polskie filmy ;)

ocenił(a) film na 1
theblackrainbow

a o tym, by podać temat prezentacji, do którego poszukujesz filmów, nie pomyślałaś?

UKOŚNA KRATKA ja nie mogę, widać, że maturzystka l]

Einshaew

*pomyślałeś, to po pierwsze.
Dwa, nowa matura to nie prezentacja. Losujesz pytanie z puli, która obejmuje dosłownie każdy temat.
Jako ciekawostka mogę ci powiedzieć, że za przykład może posłużyć "Pulp fiction" przez swój specyficzny język ;)

ocenił(a) film na 1
theblackrainbow

Kiedy ja zdawałem jako pierwszy rocznik nową maturę, to wtedy ustna część egzaminu dojrzałości z języka polskiego miała formę prezentacji na wcześniej ustalony temat - teraz nowa matura v.2015 to loteria? Dżizas krajst

ocenił(a) film na 1
theblackrainbow

No to powodzenia w losowaniu pytań ;]

Einshaew

No Dżizast Krajst dlatego pytam ;)
Nie dziękuję :))

ocenił(a) film na 9
theblackrainbow

Polecam zainteresować się anty-utopią i dystopią. Są to pojęcia z gatunku science fiction :). Tematyka jest z przesłaniem, ja z tego właśnie prezentację na maturę przygotowywałam (moja szkoła miała to na liście tematów). Jest sporo filmów, ale też i fajne książki, które zaliczają się do tej tematyki (np. "Rok 1984" Orwella i inne książki/filmy o społeczeństwie przyszłości, które jest nadmiernie kontrolowane). Nie wiem jak będzie wyglądać twoja matura, ale poloniści jakieś pojęcie o tym mają (na moje prezentacji panie znały dwie z trzech użytych książek).

ocenił(a) film na 9
theblackrainbow

jak tak patrzyłam po tematach to może nawet pasować Drogówka albo Jesteś Bogiem...