7,8 667 tys. ocen
7,8 10 1 666817
7,8 61 krytyków
Seksmisja
powrót do forum filmu Seksmisja

Osobiście uwielbiam Seksmisję, bawi mnie zawsze tak samo i uważam, że to najlepszy polski film jaki widziałam. Więc w pierwszym odruchu chciałam go polecić moim zagranicznym znajomym, ale nie wiem, czy obcokrajowiec może złapać taki żart. Co myślicie? Macie jakieś doświadczenia związane z pokazywaniem obcokrajowcom polskich filmów?

ocenił(a) film na 10
viklimka

To zależy od obcokrajowca, chociaż z reguły każdy kraj ma swój humor i ktoś z innego kraju ma kłopoty ze zrozumieniem danej komedii. Np. Ja miałem kilkukrotnie styczność z niemieckimi żartami i muszę przyznać, że nie rozumiem ich. Cały czas naśmiewają się z niemieckiej pracowitości i dokładności, a żart staje się w miarę śmieszny dopiero po kilkunastu minutach jak dokładnie na kartce przetłumaczę go na polski i przez to nasuwa mi się wniosek, że trochę zależy też od poziomu zaawansowania w danym języku. Musisz zaryzykować. Najwyżej twój znajomy przez większość filmu będzie robił duże oczy ze zdziwienia dlaczego ty się śmiejesz, a on nie. Chociaż "Seksmisja" nie jest najtrudniejsza do zrozumienia. Spróbuj włączyć obcokrajowcowi "Sami swoi". Podobno tę komedię rozumieją tylko Polacy.

ocenił(a) film na 9
viklimka

Ten film jest wysoce ceniony za granicą, rzecz jasna jedynie w kręgach które mogą się na niego natknąć, czyli bardzo niszowych. Można tylko spekulować jak zareagowałby na niego przeciętny odbiorca