PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104321}

Shutter - Widmo

Shutter
2004
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 60986
6,4 9 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

Moim subiektywnym zdaniem "Ring" się nie umywa do "Widma" . Scenarzyści tego Tajlandzkiego dzieła postanowili naprawdę wystraszyć kinomaniaków (byłem w kinie na tym) nie dając odpocząć widzowi nawet na 5 minut. Ci co krytykują ten film pewnie go oglądali na kompie 14 w rosyjskiej wersji z napisami po francusku. Aczkolwiek słabo stroną jest śmieszny język i soundtrack he he...

voytec1983

wszystko ładnie pięknie horror swietny , wywariera na ogladającym takie wrazenie jakie powinien , koncówka...powolająca..ale.. no własnie moim zdaniem jedno ale. napisales ze film nie daje odpocząc co 5 minut..i moim zdaniem to troszke przegięcie.. za duzo tego .:) ale filmowi nic tylko dac 10 :]

użytkownik usunięty
Milanoo

ale mnie kolega uprzedzil :), mialem napisać to przed nim i podzieliła Nas minuta. W filmie tym wszystko co widzialem to...nie ma nic skapionego z wyjatkiem muzyki koncowej która leci na napisach ale ich nie ogladam;). Nigdy nie zapomne jak sie prawie wywalilem razem z fotelem w jednym momencie....10/10.

ocenił(a) film na 10

heja, ja jestem swiezo po obejrzeniu tegoz filmu. Podobal mi sie. Kto lubi taka tematyke, na pewno mu sie spodoba... Bardzo ladna aktorka, ktora grala Jenny:) Ale faktycznie momentami podobny do "Ringa"... dalam mu jedna z wyzszych ocen:)

ocenił(a) film na 8

niech zgadne (co do tego fotela) motyw z łóżkiem, kiedy pokazują "ją" siedzącą koło niego, jak tak, to miałem to samo :] 10/10

ocenił(a) film na 7
patrick_bateman

przesadzacie...

ocenił(a) film na 9
Milanoo

"napisales ze film nie daje odpocząc co 5 minut..i moim zdaniem to troszke przegięcie.. za duzo tego .:) ale filmowi nic tylko dac 10 :]"
Wg mnie ze względu na duże "ściągnięcie" z innych horrorków - mało tego...
Fakt dobry horror, ale to jeszcze nie jest to czego oczekiwałem... Zważywszy że scenka z wodą (The ring two) i wyłażącą z niej kobietą (także The ring two) jest raczej oklepany
ale nowością która mnie przestraszyła i mi się podobała było zdjęcie na którego odbitce poruszyła się twarz :D to dobre było ;] no i końcówka :D kiedy już myślałem że zakończenie będzie badziewne - przed wyjaśnieniem sprawy jak zachowywali się wobec Natre koledzy Tonna - a tu zaskoczenie ;]
a nie polubiłbym tego filmu gdyby nie to zakończenie, choć troszkę przewidywalne ale jak na dzisiejsze czasy daje temu filmowi ocenę:
8/10 ;]

voytec1983

heh jesli chodzi o muzyczke koncową to.. - lol :D ale moze jakis to mialo cel?hehe a co do momentu przy ktorym sie spada z fotela ( a zapewne chodzi o samą koncówke) to takie male sprostowanie iz nasz duszek siedzi na kolesiu a nie obok niego hehe. film fajny., jesli komus sie nie podobal ogladal go chyba w ciagu dnia z gronem zjajomych.ja go ogladalem sam w domu o 1 w nocy i zrobil na mnie duze wrazenie.

voytec1983

Oglądając ten film samemu w nocy można zrobić kupe ze strachu. Później człowiek boi się wejść do ciemnego pomieszczenia. :]

ocenił(a) film na 8
jakoobs

Zgadzam się, główna aktorka jest śliczna :)

ocenił(a) film na 6
voytec1983

Ludzie! Gdzie to było straszne?! I w czym lepsze od Ringu czy nawet Dark Water (jap.) !? Przecież ten film to zbitka pomysłów z japońskich horrorów, zero innowacji, odgrzewane kartofle. Poza tym zrezygnowano tu z największej zalety azjatyckiego kina grozy - odebrania widzowi bezpiecznych miejsc. Kino japońskie spowodowało, że nawet we własnym łóżku, nawet za dnia nie można czuć się bezpiecznym. A tu mamy powielane schematy - ciemne pomieszczenia, ciemna droga, puste pokoje... wszystko już było. A do tego mamy sporo absurdów - nie byłem nigdy w ajlandii ale wątpie żeby brakowało im światła na ulicach! No i największy zarzut - włażenie w tyłek widzowi przyzwyczajonemu do amerykańskiego kina grozy, typowe straszenie hałasem, a nie nastrojem czy klimatem. Dno 4/10

ocenił(a) film na 8
Cosimo_Villa_Nova

Cosimo-ja widze ,że dałeś 1/10 ,a nie 4/10... Ok film może Ci się przejadł z innych filmów ,ale ... Czy naprawdę uważasz ,że gorszego horroru się nieda nakręcić? 1 to ocena najgorsza z najgorszych. Oglądałaś teksańską masakre piłą mechaniczną? Fredy vs Jason? Czy nie uważasz ,że ten film jest bardziej straszny? Masz sporo punktów ,a zawiodłem się ,że dajesz 1, takiemu filmowi :( Pozatym Smakosz 2 na 7/10 w życiu nie zasługuje, przecież to komedia ,a nie horror :( NO cóż...
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Kwic

Faktyczna ocena tego filmu to w moim mniemaniu 4/10, wystawiłem natomiast 1/10 żeby zaniżyć ogólną średnią ,która wg mnie jest zdecydowanie zbyt wysoka. Jeepers Creepers to faktycznie bardziej komedia niż horror, podobnie jak Piątek 13stego czy Koszmar z ulicy wiązów i właśnie za to je wyżej oceniam. Te filmy nie mają nawet aspiracji do bycia ambitnym kinem grozy, są kręcone z przymróżeniem oka i ogląda się je z przymróżeniem oka. Shutter natomiast ma być straszny, a nie jest :/

Cosimo_Villa_Nova

Cosimo brawo! mam dokladnie takie samo zdanie! pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Pablo_28

"wystawiłem natomiast 1/10 żeby zaniżyć ogólną średnią, która wg mnie jest zdecydowanie zbyt wysoka"- no comment
A Piątek 13 i inne oceniasz wyżej tylko dlatego, że są totalnie beznadziejne i mają za niską średnią? Dziwny jesteś...

ocenił(a) film na 8
Ania_P

Ania_P-dokładnie...
Jak film widzi Ci się na 4, to się daje 4 ,a nie ,żeby zaniżyć średnią. Totalny bezsens... Prócz tego zgadzam się z Ania_P. POzdrawiam
Ps: a ludzie którzy piszą ,że znowu to samoooo , przewidywalny ,że niepotrzebnie szli do kina, to ja Was pozdrawiam serdecznie ,bo na plakacie jesst dziewczyna-zjawa ,to chyba wiadomo mniej więcej o czym będzie film :/

ocenił(a) film na 8
Kwic

acha Cosimo, schematy ,ciemne pomieszczenia ,ciemne ulice (w nocy przeważnie tak jest ,a w Tajlandii jak wszędzie może być ulica z zadupie gdzie nie ma światła...) i puste pokoje????? LOL
A chciałbyś pełne ludzi pomieszczenia, akcja tylko w dzień ze świecącymi lampami i świecące się lampy w pokojach? Chyba niewiesz co piszesz. Przecież to niebyłby już horror to raz! Dwa ,że to raczej nie można nazwać schematem :/ Dziewczynka to już co innego. Ale dalej nie rozumiem co byście chcieli tak bardzo zobaczyć hum? Frytki z nożem? Pomidory z nogami? Jeśli potwory są śmieszne, dziewczynki są śmieszne, straszenie dźwiękiem nudne, ciemne pomieszczenia etc nudne i schematyczne ,to ja w takim razie nie mogę sobie nawet wyobrazić jaki horror mogą zrobić ,żebyś się czuł zadowolony. Przecież pomysły się kiedyś kończą i trzeba skorzystać z przeszłości. Pozatym ameryka zgapiła z azji dziewczynki ,nie na odwrót. Ale nawet gdyby to trzeba też docenić co w tym filmie jest dobrego, powiesz mi ,że jest identyczny bo jest zjawa tak? I wychodzi z umywalki. Dziwi mnie naprawdę ,że niczego dobrego w tym filmie nie widziałeś. Ocena 4 ok spoko, ale 1 to gruba przesada. Z pośród 1000 osób nikt nie zna się na kinie w twoim mniemaniu. Ok
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Kwic

Kwic oczywiście, jeśli się komuś film nie podoba to niech oceni go jak chce, ale jeśli sam pisze, że film u niego dostałby 4 punkty to czemu daje 2?? To jest bez sensu
A ja tak jak Kwic nadal utrzymuję, że film jest dobry- myślę, że fani azjatyckich horrorów mnie popierają. Widocznie te filmy trzeba rozumieć. Ja nie rozumiem jak ktoś może wysoko oceniać np. "Teksańską masakrę..." - ale każdy lubi co innego. Zgadzam się, że nie ma rzeczy, któraby sie nie powieliła. Myślę, że w azjatyckim kinie najlepszy jest dźwięk i to że doprowadza do gęsiej skórki, światła (lub ich brak), ujęcia, no i dużo by tu wymieniać... Cosimo czy nigdy się nie bałeś w nocy? Nawet jako małe dziecko? Horrory są kręcone na podstawie naszych lęków, tego co nas rzeczywiście przeraża, więc jak mogą być one kopią? Swoją drogą Amerykanie już pędzą do kręcenia Shuttera choćby własnego pomysłu na dobry film nie mieli. To dla mnie jest powielaniem pomysłów.
Pozdrawiam

Ania_P

Ja jestem fanem kina z Azji ale nie licz na moje poparcie Anno P:)
Amerykanie biora pomysly od azjatow ale Azja to nie jest jeden i ten sam narod wiec idac tym tokiem myslenia mozna powiedziec ze Tajlandia czerpie pomysly z Japani i kolo sie zamyka.
Widmo... dlaczego stal sie tak popularny mimo, ze Ring (malo popularny), z ktorego shutter czerpie pomysly calymi wiadrami, jest o niebo lepszy? Ciekawe co beda ludzie mowic po zobaczeniu amerykanskiej wersji widma... ze pierwowzor byl jednak bardziej straszny? hm... to byloby dziwne, po tylu o niebo lepszych produkcjach nagle sie wszyscy obudzili i zaczeli doceniac filmy z Azji:/
Wiecie czemu? Bo widmo, podobien jak pila, hoologans itd. to filmy dla duzej widowni i wlasnie w takim celu one powstaja... to sa maszynki do robienia pieniedzy. Ambicje niech sobie rezyser odlozy na bok bo tu trzeba zaserwowac to co ma sie spodobac. pozdro

ocenił(a) film na 10
Pablo_28

Powiem szczerze, że po obejrzeniu Ringa, który bardzo mi się podobał byłam ciekawa innych produkcji, np. Dark Water czy Klątwa. I obejrzałam Widmo z nadzieją, że zachowa mniej więcej ten sam styl. A jeśli chodzi o kasę to chyba każdy reżyser liczy, że jego scenariusz będzie kasowy. Mam pytanie do Ciebie czy nie było absolutnie nic co podobało Ci się w Widmie, czy poprostu jako całośc oceniasz go średnio? Bo myślę, że ocena 1 czy 2 byłaby dla filmu krzywdząca...
Pozdro :]

Ania_P

Tak kazdy rezyser liczy na to ze jego dzielo znajdzie uznanie w oczach widzow... ale niestety czesto bywa tak ze film ma byc TYLKO I WYLACZNIE sposobem na zarobienie pieniedzy.
Wiesz co, czepiam sie tego widma wlasnie dlatego, ze jest z Azji... bo gdyby byl np. amerykanski to nie napisalbym o nim nawet slowa. Zawsze kiedy cos azjatyckiego trafia na nasz rynek, moje oczekiwania sa ogromne.

Ps. nie bylo absurdalnie nic co podobaloby mi sie w widmie ale moja ocena moze nie byc obiektywna ze wzgledu na spore oczekiwania:) pozdro

ocenił(a) film na 10
Pablo_28

No coś w tym jest... Ja też jak widzę jakiś azjatycki horror to nastawiam się, że będzie super straszny, itp. Niestety nie każdy okazuje się strasznym. Jest kilka takich, na których się zawiodłam niestety chociaż zapowiadały się dobrze. Na szczęście Widmo mnie nie zawiodło- może dlatego, że po kilku nieudanych horrorach specjalnie się nie nastawiałam, że będzie fajny :)

ocenił(a) film na 6
Ania_P

"jeśli się komuś film nie podoba to niech oceni go jak chce, ale jeśli sam pisze, że film u niego dostałby 4 punkty to czemu daje 2??"
Dałem 1

"Ja nie rozumiem jak ktoś może wysoko oceniać np. "Teksańską masakrę..." - ale każdy lubi co innego"
To tak jakby porównywa "Plan 9 from outer space" do "Odyseji Kosmicznej", dla jednych to ma klimat ,a dla innych tamto. Dla Mnie Jason ma klimat i w ogóle nie jest straszny, a Shutter ani nie ma klimatu ani nie jest straszny.

"Myślę, że w azjatyckim kinie najlepszy jest dźwięk i to że doprowadza do gęsiej skórki"
Typowy objaw amerykanizacji. Horror amerykański opiera się na straszeniu hałasami, objawy są bardziej wyraźne, lecz chwilowe. Japończycy w swoich horrorach stawiają na fabułę i atmosferę dzięki czemu jeszcze długo po seansie zjawy tlą się w widzu.

"Cosimo czy nigdy się nie bałeś w nocy? Nawet jako małe dziecko?"
Nie mnie i nie więcej niż za dnia

"Horrory są kręcone na podstawie naszych lęków, tego co nas rzeczywiście przeraża"
Tylko te kiepskie. Naprawdę często czujesz lęk przed odbiciem w telewizorze, tym co się kryje pod pianą w wannie, przed tym co może kry się pod kołdrą, przed dziewczynkami ubranymi na biało? Wg Mnie o to właśnie chodzi japończyką żeby wzbudzi w widzu nowe lęki, żeby zaczął ba się czegoś właśnie przez film.

ocenił(a) film na 6
Kwic

Kwic...
Jeśli wg Ciebie pokój można zapełni tylko ludzmi to gratuluje inteligencji....

"A chciałbyś pełne ludzi pomieszczenia, akcja tylko w dzień ze świecącymi lampami i świecące się lampy w pokojach? Chyba niewiesz co piszesz. Przecież to niebyłby już horror to raz!"

I o to właśnie chodzi! Myślisz schematycznie! W Ringu i Ringu 0 jest wiele scen gdzie w biały dzień straszy Sadako. Japończyką udało się wyjśc poza kanon, odbieraja widzowi wszystkie bezpieczne miejsca by nie miał sie gdzie schowa (np. w Ju-on pod kołdrą). Japończycy są twórczy, Tajowie odgrywają wszystkim dobrze znane sceny, wszystko jes przewidywalne i nudne.

"Pozatym ameryka zgapiła z azji dziewczynki ,nie na odwrót"
Nigdy nie twierdziłem inaczej...

Nie twierdze, że ja sie znam na kinie, wyrazam swoja opinie. Nie mi i nie tobie oceniac kto sie zna a kto nie...

ocenił(a) film na 6
Ania_P

Ocena filmu dla mnie samego to nie to samo co ocena na filmwebie. Chodzi o to ,że np jap. Ring jest minimalnie niżej oceniany cho jest o niebo lepszy. Żeby zatrzec te różnice wustawiłem 1.
Piątek 13 oceniam wyżej bo ma klimat i za Jasona, poza tym Piątek oceniam w innej kategorii. Są horrory ambitne i nie ambitne, a Friday nigdy nie aspirował do tej pierwszej grupy, to zawsze było na pograniczu z komedią i takie by miało. Natomiast Shutter ma by straszny ,a jest śmieszny i tu już coś nie gra...

ocenił(a) film na 9
voytec1983

"napisales ze film nie daje odpocząc co 5 minut..i moim zdaniem to troszke przegięcie.. za duzo tego .:) ale filmowi nic tylko dac 10 :]"
Wg mnie ze względu na duże "ściągnięcie" z innych horrorków - mało tego...
Fakt dobry horror, ale to jeszcze nie jest to czego oczekiwałem... Zważywszy że scenka z wodą (The ring two) i wyłażącą z niej kobietą (także The ring two) jest raczej oklepany
ale nowością która mnie przestraszyła i mi się podobała było zdjęcie na którego odbitce poruszyła się twarz :D to dobre było ;] no i końcówka :D kiedy już myślałem że zakończenie będzie badziewne - przed wyjaśnieniem sprawy jak zachowywali się wobec Natre koledzy Tonna - a tu zaskoczenie ;]
a nie polubiłbym tego filmu gdyby nie to zakończenie, choć troszkę przewidywalne ale jak na dzisiejsze czasy daje temu filmowi ocenę:
8/10 ;]