PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104321}

Shutter - Widmo

Shutter
2004
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 60989
6,4 9 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

Przyznam przestraszyłem się kilka razy ale to nie wystarczy żebym nazwał ten film świetnym horrorem. Słaba przewidywalna fabuła oraz bardzo oklepane motywy,aż nazbyt typowe dla tego gatunku zaniżają wartość tego filmu.Tym bardziej dziwi mnie ocena powyżej ośmiu. Dla mnie to takie 6/-7 no niech będzie to -7.

ocenił(a) film na 10
spanky

Muszę przyznać, że mam trochę inne wyobrażenie Boga. Wierzę w Boga z długą białą brodą, złotą koroną i długą szatą z mnóstwem klejnotów. Siedzi on na wielkim tronie w chmurach i ma ze dwieście metrów wzrostu. Mówi naprawdę niskim głosem, np. ?JA... JESTEM... BOGIEM!? I może wysadzać rzeczy wzrokiem. To moje własne, osobiste wyobrażenie Boga.

Gecko

Muszę przyznać, że mam trochę inne wyobrażenie Boga. Wierzę w Boga z długą białą brodą, złotą koroną i długą szatą z mnóstwem klejnotów. Siedzi on na wielkim tronie w chmurach i ma ze dwieście metrów wzrostu. Mówi naprawdę niskim głosem, np. ?JA... JESTEM... BOGIEM!? I może wysadzać rzeczy wzrokiem. To moje własne, osobiste wyobrażenie Boga.

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 7
spanky

Ja również muszę przyznać, że podskoczyłem na fotelu kilka razy w trakcie prawie półtora godzinnego seansu, i to - a może przedewszystkim to - zdecydowało, że ocena filmu jest równa z oceną bardziej znanego THE RING jak i jego kontynuacji.
Filmowi dałem 7/ 10 [w hierarchi filmwebu znaczy to, że film jest dobry] bo wg. mnie film jest dobry i choć nie widziałem wszystkich "AZJATYCKICH PRZERAŻACZY" to ten będzie w szufladce z napisem ulubione.
Przyznam, że fabuła zbyt wyszukana nie jest, łatwo ją przewidzieć, tak jak większość niektórych sytuacji, jednak mimo wszystko film ogląda się świetnie.
Zdjęcia i muzyka to są sprawy, które grają tu pierwsze skrzypce, zarówno jedno jak i drugie stoją na bardzo wysokim poziomie.
Ktoś powie, że po dwóch częściach THE RING, każdy zapomni o bladej dziewczynie z kruczo czarnymi włosami.
Ja temu komuś polecam Shutter:Widmo gdzie owa "piękność" występuje w jeszcze bardziej demonicznej formie.
To chyba tyle.
Niewiem co tak na mnie podziałało ale wydaje mi się, że to [chyba] najlepszy horror jaki widziałem od kilku miesięcy.
Do kin będą napływać kolejne Piły i Hostele, ale pocieszające jest to, że zawsze zrobi ktoś horror taki jak ten - oklepany, schematyczny - mimo tego skutecznie zrealizowany i potrafiący przestraszyć widza.
Tyle. 7/ 10