PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35264}

Siódmy kontynent

Der Siebente Kontinent
1989
7,5 6,6 tys. ocen
7,5 10 1 6563
7,7 29 krytyków
Siódmy kontynent
powrót do forum filmu Siódmy kontynent

to pewnie pierwsze, co by mi przyszło na myśl, to aby pogratulować mu tego dzieła. Film oszczędny w środkach, doskonale pomyślany, nakręcony i zmontowany, z dbałością o każdy szczegół. Wystarczy oglądać cierpliwie i mieć oczy skupione na ekranie - film na pewno się obroni.

ocenił(a) film na 9
lowcaszyi

A ja bym mu powiedziała: "Człowieku, czy ty rozumiesz na pewno siłę oddziaływania swego przekazu? Nie widziałam czegoś tak dotkliwego.O mało nie oszalałam od tej wizji. "

ocenił(a) film na 10
mojekonto1

i też miałabyś sporo racji... Może dzięki temu godny jeszcze większego podziwu.

ocenił(a) film na 9
lowcaszyi

to prawda, mnie tak zmiotło po tym filmie, że jakaś część mnie żałowała, że go obejrzałam.

ocenił(a) film na 9
interplaygirl

Niedługo minie trzeci miesiąc od obejrzenia, a ja nadal mam ten film w głowie. Dlatego jestem tutaj i przeglądam tematy. Nie wiem co mi to da. Odnośnie żałowania - to miewam podobnie. Szczególnie Haneke potrafi wwiercić się w głowę. Brakuje mi takiego kina.

ocenił(a) film na 9
Troublesome

dlatego to ostrzeżenie na początku filmu, którym się za bardzo nie przejęłam - chociaż złe przeczucia miałam.
ja się staram go wypierać. i na pewno nigdy więcej nie obejrzę (z całą wielką miłością do MH)
inaczej jest z Pianistką - moim zdaniem Arcydziełem - mimo, że boli, jestem w stanie oglądać wielokrotnie.

myślę, że SK dotyka jakiegoś bardzo czułego punktu u ludzi wrażliwych i to jest nie do zniesienia.
pozdrawiam!

ocenił(a) film na 9
interplaygirl

Też uważam Pianistkę za arcydzieło!!! I zgadzam się, bardziej nadaje się do wielokrotnego użytku. ;)

Takie ostrzeżenia widywałem często, więc szybko o nim zapomniałem. Jednak jest coś na rzeczy. Fakt, wrażliwość w połączeniu ze świadomością, - że ty też możesz dojść do takiego momentu w swoim życiu. To jest straszne...
Pozdrawiam. ;)