PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=165853}
7,8 5,9 tys. ocen
7,8 10 1 5925
Sie macie ludzie
powrót do forum filmu Sie macie ludzie

"Skazany..."

ocenił(a) film na 9

Bardzo dobry film, bardziej trzymajacy się faktów niż "Skazany na bluesa"

BerniNoel

I tu się zgodzę, w Skazanym na bluesa pare scen to ewidentna fantazja reżysera...

ocenił(a) film na 10
Konrad_2

Nie ma sie co dziwic wkoncu to jest film dokumentalny a Skazany to film fabularny. Ale mimo wszystko i jeden i drogi jest arcydzielem przynajmniej ja tak uwazam!

niebonie

Też sobie tak pomyślałam jak oglądałam 'Sie macie ludzie'. Aczkolwiek oba filmy mi się bardzo podobały ;))

ocenił(a) film na 8
BerniNoel

bliższy prawdy raczej jest "Sie macie ludzie" niż "Skazany na bluesa". Cały klimat wokół zespołu, ich brak
odpowiedzialności za Ryśka jako frontmana, ale przede wszystkim jako człowieka został pokazany dopiero w
tym dokumencie. Dążenie do sławy za wszelką cenę nie bacząc na innego człowieka. Strasznie smutny film.
Kilka razy byłam na koncercie Dżemu z Ryśkiem, potem także bez niego. On był Dżemem. On tworzył klimat
tego zespołu. To bardzo przykre, że tak wielcy ludzie odchodzą za wcześnie, że nikt nie był w stanie mu
pomóc. Cały ten polski szołbiznesik miał go w nosie, a on był naprawdę wielkim artystą.
Film ciekawy, mówiący wiele osamym Ryśku, ale także o jego walce z otaczającą go rzeczywistością,
akceptacją jego odmienności, a w końcu z okrutną chorobą. Każdy fan zespołu Dżem powinien ten film
zobaczyć. Pozostali także chociażby po to, aby poznać historię jednej z najważniejszych osobowości polskiej
muzyki.