6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167789
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Muzyka

ocenił(a) film na 7

Temat skierowany do fanów gry. Nie będę rozpisywał gługaśnych wstępów i rozwodził się nad urokiem (jeśli można tak to nazwać w przypadku muzyki do horroru- a SH pokazuje, że można;) muzyki do komputerowych odsłon "Silent Hill", ale zastanawiam się za to, która muzyczna odsłona podobała Wam się najbardziej. Z przykrością stwierdzam, że póki co grałem tylko w 2 i 3 część (no cóż, do jedyneczki nie mam niestety konsoli, ale za to czwóreczka już jest w drodze;) ), ale jeśli chodzi o jakość muzyki, a szczególnie tych typowo "muzycznych" kawałków, to zdecydowanie bardziej podobała mi się w dwójeczce. "Thehe of Laura" i "Promise" to po prostu perełki, niesamowicie podkreślają klimat i wymowę fabuły.
To w takim razie która z odsłon muzycznych najbardziej podobała się Wam?

ocenił(a) film na 10
Damnit

mi chyba jednak najbardziej podoba sie czwórka- oczywiscie jezeli idzie o muzyke. te kawalki z wokalem takie jak room of angel lub cardel of forrest robia swoje. musisz jak najszybciej sie z nimi zapoznac.

ocenił(a) film na 9
duende_2

Zgadzam się z przedmówcą-kawałki z SH4 są zarypiste.Waverera, czy cradel of forest moge słuchać non stop.

ocenił(a) film na 9
duende_2

Zgadzam się z przedmówcą-kawałki z SH4 są najlepsze.Waverera, czy cradel of forest moge słuchać non stop.

Damnit

Do SH1 nie musisz mieć konsoli - wystarczy w miarę dobry PC (P200 wystarczy :P) i emulator (VGS lub ePSX) - ja własnie w ten sposób mogłem poznać SH1 :).

Zas co do muzyki - to na pewno nie lubię (pomijając kilka kawałków, m.in. opening) muzyki z Silent Hill 1.

Zaś co do SH2, SH3, SH4 - każda z tych części ma swoje genialne utwory.
Moje typy:
*SH2 - "Theme of Laura", "Love Psalm", "Betrayal", "Promise", "Bark!" (Dog Ending jest chore :D)
*SH3 - "Clockwor little happiness", "A stray child", "Walk on Vanity Ruins", "Rain of Brass Petals (Three Voices Edit), "Hometown", "Letter - from the lost days"
*SH4 - "Melancholy Requiem", "Nightmarish Waltz", "Cradel of Forest", "Room of Angel", "Waiting for you"

ocenił(a) film na 7
Mr_Zombie

Ja co do twoich typów do SH2 pozwolę sobie jeszcze dodać świetne "Letters" i "Theme of Laura (Reprise)". Zresztą większość kawałków typowo instrumentalnych jest świetna:)
A teraz jeszcze pytanko co do SH1- czy prócz emulatora i samej gry rzecz jasna potrzebne jest coś jeszcze (mam tu na myśli pada;)), czy można przy większym bądź miejszym bólu głowy uporać się ze wszystkim na klawiaturze?

ocenił(a) film na 9
Damnit

Można,ale wtedy sterowanie byłoby jeszcze straszniejsze od gry

ocenił(a) film na 9
Damnit

ocenił(a) film na 9
Damnit

ocenił(a) film na 9
Damnit

ocenił(a) film na 9
Damnit

ocenił(a) film na 9
Damnit

ocenił(a) film na 9
Damnit

ocenił(a) film na 9
Damnit

ocenił(a) film na 10
Eden

Muzyka najlepsza jednak z części czwartej, poza wymienionymi wyżej utworami mnie szczególnie jakoś przeraża "Prayer" bardzo trafnie wykorzystany w filmie. A co do sterowania w SH1 klawiaturą to nie jest tak tragicznie tzn. grać się da.

Damnit

Ja we wszystkie Silent Hill'e (tzn. SH1-3, czwórki jeszcze nie mam :)), oraz wszystkie gry z serii Resident Evil, w które można zagrać na PC (w tym te, emulowane, czyli RE Survivor i RECV) grałem na klawiaturze (w wszystkie na podobnym schemacie klawiszy :)) i nigdy nie miałem większych problemów ze sterowaniem. To tylko kwestia przyzwyczajenia.

Sterowanie u mnie wyglądało mniej więcej tak:
chodzenie - strzałki, ekwipunek - Z, celowanie - X, strzał/akcja - C, bieg - L Ctrl, strafe left/right - A/D, mapa - Shift, latarka - S, FPP - Spacja.

ocenił(a) film na 7
Damnit

Na jednej z polskich stronek o Silent Hill gdzieś w dziale download można już znaleść zemulowaną wersje na PC już poprzerabianą tak, że można zapisywać gre w dowolnym momencie, zmeiniać rozdzielczość itp ja sam właśnie w taki sposób mogłem zapoznać się z prekursorem tej genialnej serii gier :):):):)

Co do muzyki to najlepsza jest moim zdaniem ścieżka dźwiękowa z Silent Hill 2 :):):):) GENIALNA!!!!

ocenił(a) film na 8
Damnit

Osobiście mi najbardziej podoba się muzyka z SH1. Jest mroczna, tajemnicza, groteskowa, wgryzająca się w głowę, rozpruwająca mentalne flaki. Moim zdaniem takie utwory jak All, Half Day, Don't Cry, Die, For All czy Devil's Liryc mają nieziemski, agresywny klimat i żałuję, że w filmie nie było więcej takiej muzyki. Również w kolejnych odsłonach serii Yamaoka poszedł trochę w stronę większej melodyczności. Trochę szkoda, bo lubię takie klimaty.

ocenił(a) film na 9
Damnit

Ja po obejrzeniu filmu normalnie zachorowałem na muzykę z Silent Hill. Sciągnąłem sobie wszystkie cztery soundtracki i przez długi czas słuchałem ich na okrągło. Nadal nie moge uwierzyć, że do gry komputerowej można było napisac tak genialną muzykę. Nie wiem co prawda jak się ona spawdza jako podkład pod akcję, ale do słuchania oddzielnie jest fantastyczna.
Moim zdanie bardzo dobrze, że w filmie wykorzystano utwory ze wszystkich czterech odsłon gry.

Najbardziej podoba mi sie natomiast soundtrack do Silent Hill 2.

A o moim szaleństwie świadczy m.in. to, że nawet sobie dzwonek w telefonie ustawiłem z Silent Hill - Theme of Laura (reprise) XD

ocenił(a) film na 7
milczacy

Najlepszy jest dla mnie soundtrack z SH2. 3 na drugim miejscu, 4 i na końcu 1. W grze soundtrack z 1 świetnie tworzy atmosferę, ale na wieży słuchać tego nie mogę.

December_Man

Dokładnie tak samo uważam - w grze ścieżka dźwiękowa z SH1 sprawdza się doskonale, jednak już do odsłuchu oddzielnie - nie za bardzo (przynajmniej dla mnie).

milczący - muzyka do gry pasuje idealnie. O dziwo, nawet pojawiające się kawałki wokalne ("Letter - from the lost days", gdy Heather jedzie z Douglas'em samochodem, czy też "Room of Angels" w SH4 w scenie śmierci... pewnej osoby) wpasowują się świetnie, dodając jedynie klimatu (szczególnie w drugiej z wymienonych przeze mnie scen).

Przy okazji, czy w jakiejś innej grze wykorzystano,podczas akcji gry (czyli nie Opening ani Credit Lines), utwory wokalne?

Mr_Zombie

Grałem w tysiące gier.. ale jakoś sobie nie przypominam żadnego śpiewu w trakcie rozgrywki :]
Może tylko Final Fantasy VIII i piosenka Eye on Me...

PS.
Też mam dzwonek z SH na komie :P :D

ocenił(a) film na 9
Mithrill

A można wiedzieć tak z ciekawości jaki utworek?

ocenił(a) film na 9
Mr_Zombie

To jestem jeszcze bardziej zaskoczony.
Część utworów jest tak spokojna, i cicha, że gdybym je usłyszał u kogoś, lub np. w radiu, to w życiu bym nie pomyślał po pierwsze, że mogą one pochodzić z horroru,a już wogóle nie podejrzewałbym o to gry komputerowej!. Gratulacje dla Akiry Yamaoki, bo to co stworzył graniczy z geniuszem.

ocenił(a) film na 8
Damnit

Polecam tę stronkę - dużo utworów z Silent Hill. Sa nawet takie, jakich nie znajdziesz na oficjalnym soundtracku.
http://www.hometown.ru/sh2ost.html [www.hometown.ru/sh2ost....]

ocenił(a) film na 9
Samael

matko... rosyjska strona!!
Nie wolisz amerykańskiej? :]

http://www.shm.dustfungo.com/shm.htm [www.shm.dustfungo.com/s...]

ocenił(a) film na 9
milczacy

Tutaj są wszystkie soundtracki z wszystkich części(nawet z filmu)+plus różne dźwięki które można usłyszeć w grze np.śpiewający duch z SH4
http://silenthillmedia.tk/ [silenthillmedia.tk/]

użytkownik usunięty
Eden

No cóz dal mnie osobiście żadzi OST z 2, pożniej 3 i 1 ez eqou i na końcu SH4 - nie wiem dalcego muza całkiem fajna, ale jakoś gra mi nie podeszła. Może dlatego :0
Z SH - znaczy pierwszej częsci - obowiązkowy Silent Hill oraz Esperandote :D

Milczący.. mam kawałek z intra do SH1 i Waiting for You z SH4.
Póki sie nie znudzą to będą :P :D