6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167790
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Wiem, wiem ile można wiercić temat "Nie rozumiem tego..."
Ale mam jedno pytanie, które dla mnie nie zostało wyjaśnione
Czemu Rose i Allesa nie widzieli się w realnym świecie?
To, że nie spotkali się w Silent Hill tłumaczę tak, iż Rose znalazła się jakby w "portalu" nie
rozumiem jednak, czemu ten portal nie znikł po opuszczeniu miasta?

ocenił(a) film na 8
weekendowy_filmowiec

Najpierw chciałbym z góry zdementować pojawiającą się bardzo często w odpowiedzi na takie pytania bzdurę - że niby główne bohaterki zginęły w wypadku i wróciły jako duchy. Nie, wcale nie zginęły i nie były żadnymi duchami.

Silent Hill to tak naprawdę stan rzeczywistości. Jasne, jest to również nazwa miasteczka, ale sęk w tym, że bohaterki - wkrótce po owym "wypadku" znalazły się jakby obok naszej rzeczywistości, w innym wymiarze, będącym domeną odpowiedzialnego za całe zamieszanie Demona. Ten Demon zresztą zwabił Rose do Silent Hill, jako że potrzebował jej do realizacji swoich planów - w związku z tym nie zamierzał jej wypuścić z miasteczka. Dlatego właśnie drogi wyjazdowe kończyły się bezdennymi przepaściami (zwróć uwagę, że kiedy Rose zrobiła to, czego od niej oczekiwał Demon, drogi pojawiły się ponownie - nic już jej nie trzymało w miasteczku, więc Demon pozwolił jej wyjechać).

Jednak mimo że Rose spełniła żądanie Demona, pozostała w Silent Hill (w sensie: stanie rzeczywistości), gdyż podczas masakry w kościele Demon opętał Sharon. Widać to wyraźnie w scenie, gdy Sharon wbrew nakazowi Rose otwiera oczy i napotyka spojrzenie Demona. Ponieważ zaś Rose jest z Sharon związana, pozostała w owej koszmarnej rzeczywistości razem z nią. Wróciła wprawdzie do domu, ale wciąż była w innym wymiarze, w Silent Hill - dlatego Christopher jej nie widział (podobnie jak nie widział jej w mieście, choć wyczuwał jej obecność - geograficznie była w tym samym miejscu, ale obok naszej rzeczywistości).