6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167789
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Od tego należy wyjść - to nie jest klasyczny horror. To chyba w ogóle nie jest horror - stąd głosy rozczarowanych, ortodoksyjnych zwolenników gatunku, którym zabrakło uczucia strachu. Dla mnie wyglądało to raczej jak mieszanka sf, dramatu psychologicznego z elementami horroru - co najwyżej. A jednak tym, co zapamietałem z tego filmu najbardziej, jest uczucie niepokoju. To oczywiste, że "Silent Hill" to nie metafizyczny moralitet, a jednak Zło i Dobro są tu stosunkowo wyraźnie oddzielone. Najciekawsza jest atmosfera - mgła, spadające z nieba płatki popiołu, tajemnicze dźwięki, postaci wychodzące z mroku. Wszystko to tworzy niezwykle sugestywną plastycznie wizję - oklaski dla scenografa i twórców efektów komputerowych. Bardzo dobre jest również tło muzyczne i aktorstwo. Zastanawiałem się, co w takim filmie mogą robić tak dobrzy aktorzy?Po projekcji stało sie dla mnie jasne, że wyczytali w scenariuszu więcej niż tradycyjnie durną i błahą opowiastkę, opartą na grze komputerowej. Paradoksalnie film jest dla mnie najsłabszy w kulminacyjnej scenie krawawej zemsty - efekciarstwo przechodzi tu w ponure okrucieństwo. Byłem w tym momencie raczej zdenerwowany niż przestraszony. O wiele większe wrażenie robi pewna pojedyncza, krótka scena z niejakim Piramidogłowym. Choć równie drastyczna, robi ogromne wrażenie - wrażliwym nie polecam.
A już samo zakończenie jest bardzo dobrym pomysłem i zgrabnie zamyka wszystkie wątki. Choć pytania pozostają...

ocenił(a) film na 7
J__van_den_V_

Niewyjaśnione wątki i pytania pozostawione na koniec to zawsze był swoisty fetysz tej serii gier. Film więc wiernie ją odwzorował, choć gdyby miało być jeszcze bardziej podobne do gry, to wyobraź sobie zrozumienie filmu bez 10 minutowej sceny wyjaśniającej niemal wszystko...