6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167789
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Na początek powiem że jestem fanem serii i grałem we wszystkie cześci gry. Znam je bardzo dobrze, wiekszość smaczków filmu zrozumiałem (radio, lisa garland w szpitalu, piramidogłowy) ale film mnie rozczarował... Przecież ten film jak dla mnie nie oddawał klimatu Silent Hilla... Ktoś napisał że w SH boi się tego czego nie widać(potwierdzam bo tak jest)... ale czego tam było sie bać? Uwielbiałem sytuacje jak w grze wchodzi się do pokoju i słyszysz odgłos tłuczonej szyby... odwracasz się, patrzysz, a szyba jest cała. Wtedy można powiedzieć że boisz się tego czego nie widać a przez cały film nie było chyba ani jednej takiej sytuacji. Ponadto to głupie tłumaczenie pod koniec filmu gdy Rose wchodzi do pokoju 111... Przecież serii Silent Hill nie wypada wszystkiego podawać w tak oczywisty sposób. Przecież wiekszość dało się wywnioskować... Wtedy byłaby możliwość do własnej interpretacji. A tak scena gdy Alessa wychodzi z podziemi i mści się na wszystkich była żałosna jak dla mnie. A tak wogóle to ciekawe czy któryś fan zauważył że Alessa (według ekranizowanej pierwszej części) leżała w Alchemilla Hospital a nie Brookheaven Hospital (chyba że cos przeoczyłem),ponadto fany motyw z radiem ale przecież on powinien ZAWSZE piszczeć jak były potwory a nie tylko na samym początku...
Ogólnie rzecz mowiąc film nie dorównuje geniuszowi gry i niech fani naprawdę się zastanowią czy ten film jest taki świetny

ocenił(a) film na 7
mr_kwolf

Prawda, pisze to z wielkim bolem, ale to prawda. Film w porywach jest dobry, "tylko" dobry. A jak na SH to o wiele za malo.

ocenił(a) film na 8
Mulambo

"Przecież serii Silent Hill nie wypada wszystkiego podawać w tak oczywisty sposób." - Nie zapomniałeś wizytu w hotelu ? Druga część gry, kiedy James ogląda kasetę. W filmie jest to pokazane w podobny sposób, może nie za pomocą kasety wideo a przy narracji Samaela.

ocenił(a) film na 7
Kolbe

Dobra faktycznie jakos nie wzielismy tego pod uwage. Ale w filmie wyjasnione jest wszytko do samego konca, a po skonczeniu SH zostaje jeszcze bardzo duzo pytan i niedopowiedzen.

ocenił(a) film na 8
Mulambo

Tylko jakich pytań ? Ja np. nie mam żadnych. Wszystko w zasadzie zostało wyjaśnione. Nie no poza jedną rzeczą, kim byłdzieciak którego wrzucono do szybu ? Czyżby cześć w kierunku waltera Sullivana ?

Kolbe

Ja już troche czasu temu grałem w sh2 ale pamietam że dużo nie zostało tam wyjaśnione... Wiesz dlaczego James pojechał do Silent Hill? Skąd przyszedł ten list do niego? To tylko nieliczne pytania...

ocenił(a) film na 8
mr_kwolf

James pojechał do Silent Hill po tym jak dostał list od swojej zmarłej żony - Mary. Wyjechał do Silent Hill mając nadzieję spotkać żonę, dopiero później ma się wyjaśnić że w 2 część Silent Hill odgrywa rolę jego własnych wyrzutów sumienia, skesualności i grzechów. Tam przeżyje dwukrotną śmierć "żony" i tam dowie się co tak naprawdę stało się z Mary.
Ten list był tylko albo aż kluczem do miasteczka jednocześnie do wspomnień które zatarł.

Kolbe

No dobra, to to ja wiem... Ale skąd się wziął ten list? z kosmosu? przeciez ktoś musiał go napisać albo ten list naprawde nie istnieje i James sobie go wyobraża żeby mieć powód wyjazdu do Silent Hill. Albo skąd się wzięły inne postacie w Silent Hill? A może ich też nie ma, a James ich sobie tylko wyobraża. Ponadto czemu tamte postacie nie widzą potworów? Po obejrzeniu filmu NIE MAM takich pytań. Chyba nie rozumiesz o co mi chodziło pisząc że wszystko zostało powiedziane w filmie. Nie można tego wszystkiego zinterpretować inaczej niż chciał tego reżyser a w grze KAŻDY może mieć własną wizje tego wszystkiego

ocenił(a) film na 8
mr_kwolf

No tak, w filmie jak najbardziej, jednak i tak znajdą się jakieś zagubione dusze i nie bardzo komon o co chodzi. Gans nie miał takiej możliwości bo musiałby nakręcić kilka zakończeń - co na sali kinowej raczej by nie przeszło.

Mnie się wydaje że list fizycznie nie istniał, nikt poza Jamsem go nie widział. TO jest jego wspomnienie, jego pierwsze wspomnienie. Skąd postacie ? Maria jest jego wspomnieniem z dawnych lat, kiedy była jeszcze seksowna, na długo przed chorobą. Ogląda jej śmierć dwukrotnie, zostaje zabita przez Pyramid Heada - czyli odzwierciedlenie winy Jamesa. Eddie i Laura to jedyne fizyczne postacie - Eddie chyba nie jest tajemnicą ? Laura została ściągnięta by pomóc Jamesowi bo to ona była przy niej w szpitalu przez cały czas. Ma rolę podobną jak list, pomóc przywrócić mu wspomnienia.