6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167790
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Witam, zamierzam użyć Silent hill (filmu oraz gry) do prezentacji maturalnej. Czy osoby które przeszły grę i obejrzały film są w stanie mi wymienić jakieś poważne różnice? Najbardziej oddanymi scenami też nie pogardzę :) Sama również to zrobię, ale może ktoś jest w stanie mi pomóc :)

ocenił(a) film na 10
ProdukcjaChaosu

Zacznijmy od tego, jeżeli jest to twoja praca maturalna to nie wybieraj gier czy filmów których nie grałaś/oglądałaś ponieważ moim zdaniem jest to totalna głupota, nie ubliżając tobie albo przejdź pierwszą część i oglądnij wtedy pisz pracę... A co do różnic jako w pierwszej części gry i pierwszej części filmu?? Jeżeli tak to różnica jest diametralna, ponieważ reżyser filmu poszedł w kierunku innej zupełnie fabuły, zmienił historię, ale założenie jest podobne... W grze jest mężczyzna poszukującej córki, w filmie jest to kobieta, z tego co pamiętam w grze nie było wytłumaczenia ciągłej mgły a w filmie tak... Z resztą w grę grałem wieki temu i ciężko jest mi mówić tutaj o szczegółach ale powiem ci jedno, nie zabieraj się za Sillent Hill ponieważ fabuła gry jest bardzo zawiła i skomplikowana... szczerze odradzam...

ocenił(a) film na 10
ProdukcjaChaosu

Z resztą sama zobacz:
"Fabuła skupia się na losach Harry’ego Masona, który wraz z córką Cheryl wybiera się na wakacje do tytułowego miasteczka. Na drodze wjazdowej do Silent Hill dochodzi do wypadku, w wyniku którego Harry rozbija swój samochód. Kiedy po jakimś czasie odzyskuje przytomność, okazuje się, że Cheryl zaginęła, a miasto jest opuszczone i całkowicie spowite grubą mgłą. Protagonista rusza na poszukiwanie dziewczynki i dość szybko zauważa we mgle postać zdającą się być jego córką. Nie reaguje ona jednak na wołanie ojca, wręcz przeciwnie – zaczyna uciekać i prowadzi podążającego za nią Harry’ego do jednej z wąskich alejek. Gdy tylko dziewczynka znika za furtką z tablicą ostrzegającą o groźnym psie, zaczynają się dziać niepokojące wydarzenia. Wpierw Harry odnajduje szczątki psa. Chwilę potem odzywają się przeraźliwe syreny alarmowe, a miasto pogrąża się w nienaturalnym mroku. Mimo to bohater kontynuuje poszukiwania córki, coraz to bardziej zagłębiając się w koszmar, aż dochodzi do ślepego zaułku, w którym zostaje zaatakowany przez grupę potworów."

Pierwsza część Silent Hill oferuje pięć zakończeń – cztery główne (wartościowane na lepsze i gorsze) oraz żartobliwe zakończenie UFO. Główne zakończenia zależą od dwóch czynników:

wyniku walki z Cybil na karuzeli w Lakeside Amusement Park – czy zostanie zabita, czy przeżyje w wyniku użycia na niej czerwonego płynu znalezionego w szpitalu (aglaophotis)
obecności doktora Kauffmanna podczas finalnej konfrontacji Harry’ego z Dahlią. Żeby lekarz pojawił się w tym momencie rozgrywki, Harry musi uratować go w Annie’s Bar oraz sprowokować do zabrania fiolki z czerwoną substancją (aglaophotis) z garażu w motelu.
Zakończenie UFO dostępne staje się dopiero po ukończeniu gry z zakończeniem opisanym jako GOOD+. W tym wypadku, przy ponownym podejściu do gry będzie dostępny tzw. Chanelling Stone, którego użycie w odpowiednich miejscach zaowocuje otrzymaniem zakończenia UFO.

Zakończeniem kanonicznym pierwszej części Silent Hill jest GOOD[3], w którym Harry wydostaje się z miasta z niemowlęciem, a Cybil ginie na karuzeli. Wprawdzie scenarzysta Hiroyuki Owaku stwierdził, że los Cybil jest pozostawiony wyobraźni gracza[4], ale co najmniej cztery argumenty zdają się podważać możliwość GOOD+ jako zakończenia ortodoksyjnego:

Harry dowiaduje się o właściwościach aglaophotis dopiero po walce z Cybil – czytając odpowiednią książkę w Nowhere, a następnie (w przypadku zakończeń GOOD i GOOD+) obserwując efekty jej użycia na żywo.
Wisiorek, który posiada Heather w Silent Hill 3, zawiera skrystalizowany aglaophotis. Z kolei, jeśli Harry użyje cieczy podczas walki z Cybil, da się zauważyć, że cała butelka zostaje opróżniona, a następnie znika z ekwipunku.
Cybil nie zostaje ani razu wspomniana w Silent Hill 3[4]. Możliwe, że Harry wolał zupełnie pominąć jej obecność w relacji swoich przeżyć w mieście, aby nie być zmuszonym do wspomnienia faktu, iż zginęła ona z jego ręki.
Jeden z bohaterów Silent Hill: Homecoming – Wheeler – wspomina, że w Silent Hill zaginęła policjantka z Brahms, co bez wątpienia odnosi się do Cybil[5]

A tu opis filmu:
"Główną bohaterką filmu jest Rose Da Silva, matka chorej Sharon. Podczas koszmarów dziewczynka powtarza regularnie nazwę tajemniczego miasta Silent Hill. Rose wraz z dzieckiem postanawia wybrać się do tej miejscowości, mając nadzieję, że Sharon przestaną śnić się koszmary. Sprzeciwia się temu jej mąż Chris, wyraźnie zaniepokojony sennymi majaczeniami córki. Jego obawy sprawdzają się – Rose, wraz z policjantką Cybil Bennett, zostaje uwięziona w Silent Hill, a Sharon znika. Chris nie zaprzestaje poszukiwań żony i odkrywa coraz to nowsze tajemnice dotyczące miasteczka. Dowiaduje się również o przeszłości swojej adoptowanej córki oraz poznaje jej powiązanie z Silent Hill."

WujekChu1ek

Film oglądałam, gre zamierzam przejść. Nie rozumiem hejtu w moją stronę, szczególnie jeżeli napisałam, że zamierzam sama to zrobić, ale mogę nie wychwycić kilku rzeczy dlatego pytam na tym forum. Dżizas, takie to trudne do pojęcia?
Wybrałam dokładnie ten film i gre ponieważ mnie interesują i uważam, że będę w stanie wypowiedzieć się w tej kwestii. Na innym forum bez problemu dostałam odpowiedź na podobne pytanie, a tu widzę, że nie mogłeś sobie odpuścić.
Jednak mimo wszystko dziękuję za jakąś pomoc, niestety wycinki z wikipedii i opisu z filmwebu nie do końca mi pomogą, mimo wszystko dziekuje. Już teraz znam kilka różnic o których mogę opowiedzieć na maturze [nie jest to moja jedyna pozycja, więc mogę sobie pozwolić na chwilę o tym, a rozwinąć inne pozycje;)]. Mimo wszystko na przyszłość radzę przemyśleć czy jest sens hejtować na podstawie swojej subiektywnej opinii i czy jest sens mi wklejać opisy z wikipedii i filmwebu, które sama mogę znaleźć. Moja ocena przy nicku świadczy o tym, że film oglądałam ;)

ocenił(a) film na 10
ProdukcjaChaosu

Żaden hejt z mojej strony!!!!!!!! To było dość głębokie przemyślenie i pomoc z mojej strony by odradzić ci właśnie tą grę, ponieważ jest zawiła i skomplikowana, nie miałem zamiaru hejtować!!!!!!!!
a tu moje słowa: " ponieważ moim zdaniem jest to totalna głupota, nie ubliżając tobie"(czyli napisałem to ogólnikowo) A co do drugiego posta chciałem ci tylko pokazać PRZYKŁAD(nie kopiowałęm bezmyślnie, chciałem żebyś zobaczyła dwa opisy obok siebie proste?), że łatwe to nie będzie bo jeżeli już się orientujesz to gram miała 5 zakończeń a film jedna jak rozwiążesz chociażby tą kwestie?? Łatwiejszym wyborem było by wziąć street fighter,Mortal kombat albo chociażby Super Mario Bros :P A gry tak łatwo nie ukończysz o ile w ogole ci się uda...

ps. Wy dzieciaki wychowane w erze komputerów macie dziwne zboczeniei dziwne podejście, bo jeżeli ktoś neguje wasze zdane odradza wam czegoś, pomagając przy tym to od razu musi być HEJT, bzdurne rozumowanie i idiotyczna logika, nie piszę konkretnie o tobie ale ogólnie...

WujekChu1ek

Sądzisz, że po oddaniu bibliografii oraz mając 2tyg do matury mogę zmienić pozycje? :)
Dwa opisy obok siebie mogę sobie otworzyć dwie strony. Jak rozwiąże tą kwestie? Mam dokładnie taki temat, że mogę to przedstawić jako różnice :) Nie pomyślałeś o tym prawda? W grze doszłam już sama do połowy :) Nie martw się o mnie :)

Skąd wywnioskowałeś ile mam lat, że nazywasz mnie dzieciakiem? To, że zdaje maturę teraz nie oznacza, że mam lat 19 ;) Muszę Cię zawieść, bo komputer pojawił się u mnie dosyć późno w życiu ;) Więc daleko mi do wychowywania się na nim ;)

Nie jestem tu po to żeby się kłócić. Dziękuję za próbę nieudolnej pomocy. Miłego dnia.

ocenił(a) film na 10
ProdukcjaChaosu

No nie wiem ja pisałem maturę w wieku 18 lat jak normalni ludzie, i nie ma problemu za moją "nieudolną pomoc"... życzę również miłego dnia

ocenił(a) film na 10
WujekChu1ek

" Mam dokładnie taki temat, że mogę to przedstawić jako różnice :) Nie pomyślałeś o tym prawda?" Nie, nie pomyślałem o tym ponieważ nie da się o czymś dywagować nie znając danego tematu, wymądrzasz się tak, ale nie przedstawiłaś mi DANEGO TEMATU MATURALNEGO tylko napisałaś o różnicach gra/film...

WujekChu1ek

Bo na tym polega mój temat głównie :) Jak widać niektórzy nie są "normalni".

ocenił(a) film na 6
ProdukcjaChaosu

,,szczególnie jeżeli napisałam, że zamierzam sama to zrobić, ale mogę nie wychwycić kilku rzeczy dlatego pytam na tym forum,,

Jak zamierzasz sama zrobic to nie zadawaj glupich pytan na forach ... Dziwna jestes.

ocenił(a) film na 10
aproxx

Ta i obraża ludzi którzy chcą jej pomóc dobrą radą...
A poza tym słowa "Film oglądałam, gre zamierzam przejść" a później mówi, że już jest w połowie... Moim zdaniem gra nie jest lekka nawet dla wytrawnego gracza...A co dopiero dla kobiety...:P

ocenił(a) film na 10
WujekChu1ek

Jej słowa ewidentnie wskazywały na to, że gry nawet nie zaczęła a potem mówi, że jest w połowie... A i jestem hejterem jeżdże rowerem...

WujekChu1ek

Bo gre zaczęłam i doszłam samodzielnie, bez żadnych walkthrough do połowy, jakieś 2miechy temu ;) Po czym stwierdziłam, że żeby wszystko wychwycić zaczne i będę robiła to krok po kroku ;) Ot tyle.

Bez różnicy, nie muszę się tłumaczyć. Miłego dnia :)

ocenił(a) film na 6
ProdukcjaChaosu

O jakiej grze kochana mowisz ? Masz do przejscia Silent Hill 1,2,3,4,5,6, Origin i Shattered Memories ... Nie wiem czy podolasz ...

ocenił(a) film na 10
aproxx

Ja przeszedłem prawie wszystkie oprócz Shattered Memories i Downpour, ale w tym temacie wydaje mi się, że chodzi tylko o część 1 gry i filmu wiec myślę, iż może sobie darować, no chyba, że spodoba jej się część pierwsza i zacznie grać w kolejne części...

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Jesli pisze na temat Silent Hill to myslalem, ze chodzi o calosc jako serie, a nie poszczegolne czesci ...

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Downpour na moje najgorsza z serii, chociaz nie gralem jeszcze w 3 i Origins no ale z tego co wiem to trojka i origins sa jednymi z najlepszych w serii wiec zapewne nie ma co porownywac ...

ocenił(a) film na 10
aproxx

Moim zdaniem trzecia część jest jedną z najlepszych z serii, więc polecam jak najbardziej.

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

No kazdy tak mowi ... Ale mi sie ogolnie wszystkie czesci podobaja oprocz 6 ... Dla mnie nawet piatka byla wspaniala ...

ocenił(a) film na 10
aproxx

Właśnie dużo ludzi mówi, że 2 jest najlepsza ale moim zdaniem 3...

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Mnie od trojki jak dotad odtracalo granie kobieta ... I to jest jedyna przyczyna zapewne dlaczego jeszcze tej gry w ogole nie rozpoczelem ...

ocenił(a) film na 10
aproxx

A widzisz, po pierwsze to nie kobieta tylko młoda dziewczyna, przez to gra jest bardziej straszna...

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Jesli chodzi o budowanie strachu poprzez bardziej niedolezne postacie to akurat na mnie zbytnio nie dziala bo najzwyklej nie zwracam na to uwagi ... Jednak bieganie po mapie czyms w sukience sprawia, ze czuje sie jednak troche niekomfortowo ...

ocenił(a) film na 10
aproxx

To trochę seksistowskie... Po za tym radzę się jednak zapoznać z płcią przeciwną ponieważ jest diametralna różnica pomiędzy sukienką a spódnicą...

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

W dupie to mam jakie to jest ... Nie jestem w kolorach teczy jak Grodzka czy ten pedal z ruchu Palikota ... Miejsce kobiet jest w kuchni i lozku, a nie w ciemnych korytarzach Silent |Hill w walce ze zlem ... Jestem facetem to chce grac facetem, ogolnie powinien byc wybor w trojce ...

Gry powstaly z mysla o plci meskiej, a nie damskiej dlatego trzymajmy sie tej reguly ... To tak samo jakby nakrecili nowego Jamesa Bonda bez James Bonda ale z Jenna Bond ... No ku...wa ?

ocenił(a) film na 10
aproxx

Miejsce kobiety jest tak gdzie jej się podoba, to nie średniowiecze, człowieku obudź się... z resztą znajdź sobie najpierw taką i powiedz jej co o tym myślisz ciekawy jestem jej zdania na ten temat...

ocenił(a) film na 10
WujekChu1ek

ps. Gry powstały bo powstały nigdy nie było konkretnego odbiorcy, chyba, że dzieci były potencjalnymi odbiorcami kiedy przemysł gier raczkował...

ocenił(a) film na 10
WujekChu1ek

Z resztą jestem kucharzem i czy to oznacza według twojej logiki, że jestem kobietą??

ocenił(a) film na 9
ProdukcjaChaosu

Napisz do mnie na priv, postaram się pomóc. ;-)