6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167789
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Dzięki poznańskiej przedpremierze i mojej kochanej drugiej połówce jestem właśnie świeżo po obejrzeniu tego filmu. Jak wrażenia?
Na wstępie należy zaznaczyć, że to zdecydowanie najlepsza ekranizacja gry i pomimo tego, że wydawało się niemożliwym przenieść klimat gry na ekran, wyszło całkiem nieźle. Wspaniale odwzorowane miasteczko Silent Hill, całkiem niezła gra aktorska głównej bohaterki (Radha Mitchell już w 'Człowieku w ogniu' pokazywała, że grać potrafi), smaczki dla fanów gry (radio, lokacje, Piramidogłowy, mapy na ścianie i ten cholernie przerażający wózek inwalidzki), no i przede wszystkim cudowna muzyka sprawiają, że nie żałuje się pieniędzy wydanych na bilet. Całkiem niezłe zakończenie (chociaż do growych mu daleko) jak i pozostawienie kilku otwartych wątków (ostatnie słowa policjantki, policjant pomagający Christopherowi, kanarek jako GPS :P) również mogą się podobać.
Jeśli chodzi o podejście ludzi, którzy gry nie widzieli na oczy, to już kwestia indywidualnego upodobania. Moje Słońce, które dzielnie trzymało mnie za rękę przez cały seans ;) uważa film za dobry, jednak podobnie jak ja jest zdania, że za dużo rzeczy było podanych na tacy i zbyt dosłownie ukazanych (i pomyśleć, że to opinia osoby nie grającej w żadną część :). Oprócz tego nie podobał mi się tak natarczywy wątek wiary wpleciony w całość fabularną. Zło nie powinno być określone tak dosadnie, chociaż i tu twórcy zostawili furtki...
Reasumując, jeśli kochasz Silent Hilla (grę), powinieneś wyjść z seansu z miną błogiego zadowolenia (nie spieprzyli klimatu, film bardzo udany), jeśli zaś nie masz pojęcia o grze i 'z czym to się je', również się wybierz. Otrzymasz klimatyczny, surrealistyczny, a miejscami nawet nostalgiczny (ach, ta muzyka) film, którego proste zdefiniowanie jako horror nie jest do końca prawdziwe.
To po prostu i aż Silent Hill.
I pamiętajcie - kto raz tam zajrzy, zostanie tam na zawsze...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
morbius6

Co racja to racja. To z tą tacą :] To zależy co wyłożyli. Bo tak naprawde zakończenie według mnie świadczy o tym, że one umarły przy wypadku (ROse, Cybil, córka). Obie mówią, że straciły na długo przytomność. COś ala szósty zmysł i "Inni". Niby mógłby być to inny wymiar, ale wątpie, bo nawet tamci ludzie w kościele się nie zestarzeli i też byli dead, o czym chyba ktoś gdzieś wspomina. Taki świat na granicy życia i śmierci, bo przeciez tam mogli zginąć też. Jakby czyściec

ocenił(a) film na 8
morbius6

Wyłożony na tacy, a mimo to większość kryrtyków nie zrozumiała o co w nim chodzi :(.

ocenił(a) film na 10
morbius6

„Surrealizm wiary” piękne stwierdzenie, film jest głębszy niż z pozoru się wydaje , ale to dostrzegą chyba tylko fani i znawcy Sileni hill, oraz miłośnicy ambitnego kina, ci co doceniali filmy typu „Drabina Jakubowa” się nie zawiodą. Film daje do myślenia i po to był kręcony, strach i przerażenie to tylko dodatek (który i tak wciska w fotele). Pozdrawiam miłośników milczącego wzgórza.

ocenił(a) film na 10
pattern_2

nie sądze aby Rose, Sharon, Cybil oraz mir=eszkańcy byli martwia to z tego powodu że, wtedy zemsta Alessy byłaby bezsensu, po co zabijać osoby które nie żyją, według mnie Sharon i Rose trafiły do alternatywnego miasteczka Silent Hill

ocenił(a) film na 9
Syaimaral_sama

możliwe. No film na ten temat jest otwarty :D przypomina mi się Donnie Darko

Syaimaral_sama

A może to właśnie "śmierć po śmierci" jest największą karą. Zabić dusze i uniemożliwić jej życie wieczne? Dla mnie to super zemsta i kara :P

ocenił(a) film na 9
Mithrill

Optuje za opcją czyścca, gdzie trzeba odpokutować za popełnione grzechy :-]