6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167789
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Film strasznie poschizowany... tu nie chodzi o to aby nas przestraszyc ale o to by wczuc sie w ta poschizowana fabue. Jest tu dosc duzo nowatorskosci ale sa takze elementy zaczerpniete z innych horrorow. Do pierwszej grupy mozna zaliczyc polacznie (w taki sposob) dwoch odmiennych swiatow jak rowniez groteskowe wrecz odrazajace monstra ktorymi cechowala sie swietna gra a takze mily bardzo oryginalny element - padajacy z nieba popiol. Do drugiej grupy mozna zaliczyc np postac dziewczynki - podobne patety byly dla przykladu w Ringach. Jednakze wszytkie te elementy zostaly zaczerpniete z tradycji japonskiej tak roznej dla europejczykow iz strasznie sa dla nas interesujace.
Obraz te poprzez swoj klimat mozna po czesci porownac do Innych lub tez mozna dostrzec cos z Blair Witch'a. Pomimo slabej jakosci filmu jaka mialem (ahh te nagrania z kin) film mi sie strasznie podobal. Bije od niego specyficzna nigdzie do tad nie spotykana przeze mnie aura tajemniczosci. Wyimaginowane monstra co i roz pojawiajace sie to tu to tam wprowadzaja swego rodzaju niepokoj do naszego ciala... czuc chlod i odraze. Zaczynamy sie zastanawiac co my bysmy zrobili stajac na przeciwko czego co nie posiada rak ale stapa na dwoch nogach.
Mnie ta magia urzekla! Ten film koniecznie trzeba obejrzec w porzadnym kinie aby dostrzec wszystkie jego zalety. Ja osobiscie odejmuje 0,5 gwiazdki za jakos filmu jaka posiadalem i drugie 0,5 za kilka scen niepotrzebnych obrazowi ktore moga powodowac momenttami znudzenie ale takich chwil jest naprawde malo.
Jest to najlepszy horror jakie mi bylo dane zobaczyc w tym roku a w 2005 tez trudno byloby taki znalezc.
Za naprawde ciezki, unikalny klimat i ogolny czar filmu...

9/10

ocenił(a) film na 9
Martin1987

Etiopczyku nie odejmuj filmowi 0,5 gwiazdki za jakość filmu jaką posiadałeś!

ocenił(a) film na 9
molko

to jest moja ocena i specialnie napisalem iz odejmuje te 0.5 noty za to jaka wersje ogladalem aby kazdy mogl sobie uzmyslowic iz w kinie z prawdziwego zdarzenia film ten by jeszcze wieksze zrobil na mnie wrazenie