6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167789
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Z żalem muszę przyznac, że byłem bardzo rozczarowany po wyjściu z kina... Dodam, że jako fan gry nie pokrywałem w tym filmie wielkich nadzieji bo chyba każdy wie, że dotychczasowe ekranizacje gier były nieudolne. Nie mogę powiedzieć że film był całkowitą klapą... Potwory znane wszystkim fanom serii SH zostały idealnie przeniesione na wielki ekran, i tak naprawdę to dzięki nim i muzyce zaczerpniętej z gry widz mógł poczuć klimat filmu ( który i tak jest bardzo słaby ). Lokacje również odwzorowano bardzo dobrze ale wg mnie zabrakło paru miejsc, które urzekły mnie podczas grania w grę ( więzienie, park ). Na tym kończą się zalety tego filmu... To co odrzuciło mnie i zirytowało najbardziej to męcząca i czasem nieprzemyślana fabuła, która była przecież podstawą i głownym wyznacznikiem każdej odsłony tej kultowej gry. Osoby, które twierdzą że film jest tylko dla fanów gry, że tylko oni mogą zrozumieć co sie dzieje na ekranie i tylko oni się będą tym jarać są w całkowitym błędzie. Na filmie byłem z moim znajomym, który nigdy nie miał styczności z grą i według niego film był bardzo dobry. To chyba o czymś świadczy... Tak więc sumując... Na film można iść z samej ciekawości, nie żałuje straconego czasu i pieniędzy. Oczywiście z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że był to jeden z ciekawszych horrorów, które ostatnio widziałem.

protosster

Przecież nie można tego filmu porównywać do gry moim zdaniem. Czemu ludzie to wciąż robią? Sam nie wiem. Gra była tylko fundamentem, ale wcale nie musiały na wielkim ekranie znaleźć się wszystkie lokacje z gry, albo bohaterowie. Film jest filmem, gra jest grą. Przekonali się o tym twórcy Doom'a którzy chcieli stworzyć film bardzo podobny do gry i się poparzyli. Bo klikania na padzie nie da się przenieść do sali kinowej. Koniec kropka. A podczas kręcenia takich filmów logiczne jest to, że autorzy nie robią go, dla fanów gry, ale także dla szerszej widowni, i dla mojej matki, która nie wie pewnie co to PS 2.
Pozdrawiam.