6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167789
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Rozumiem, ze fani gry SH moga sie tutaj oburzac, ze to przeciez super i w ogole, ale... niestety.
Klimat ktory miala tworzyc mgla i ciemnosc... niestety sie nie udal. Udalo sie latanie mnostwa jakis flakow po ekranie, ktore w zaden sposob nie oddawaly klimatu niczego.
Ilosc watkow i postaci ktore nie trzymaly sie "kupy" byla tak duza, ze ciezko je spamietac.
Jedyne za co moge ten film pochwalic, to sposob nakrecenia. Same zdjecia, sbosob lapania ujec, byl calkiem ok, ale nic nowego. Pod wzgledem techniki montarzu i filmowania skojazyl mi sie z pila.

Moim zdaniem na podstawie tej historii mozna bylo nakrecic naprawde fajny horror w klimacie okultystycznym. Niestety. Okultyzm wygladal jak stowarzyszenie pacjentow psychiatryka, a z horroru to tylko krew i flaki (w ktorym momencie tego filmu mozna bylo poczuc strach i klimat zaszczucia ktory tu byl juz wspomniany przez jednego z fanow???).

Podsumowujac, wyszedlem z kina zniesmaczony, niewystraszony i zazenowany. 2/10 tylko i wylacznie za kilka technicznie specyficznych ujec.

ocenił(a) film na 7
navigator

Pfffff....a jak Ci się podobał film Resident Evil? ;) Hmm, po raz kolejny widze, że wszystko rozbija się o ten jakże elementarny wyznacznik "dobrośći" filmu, czyli KLIMAT. Problem w tym, że wszyscy o nim mówią, a nik nie potrafi go pisać;). W sumie to nic dziwnego, sam nie bardzo wiem jak go słownie zobrazować, za cholerę się tego nie da pomacać, powiedzieć że jest ładne, dopracowane, no "ni chuja";). Wobec braku racjonalnej definicji, pozostaje się jedynie kłucić bezsensu i drzeć papska w imię czegoś iluzorycznego - fajnie, nie? A może to jest tak, że dla każdego KLIMAT znaczy coś innego?!?;)
Trzeba sobie powiedzieć jasno, jeśli dla Ciebie KLIMATYCZNY horror to taki, na którym co 5 min. ze strachu spadasz pod krzesło i generalnie KLIAMT mierzysz ilością zawałów serca, to masz rację, SH jest wyjątkowo cieńki. Niestety nie udało się oddać twócom filmu tak zawiesistego klimatu, z jakiego słynie gra. Nie udało się i już, sam wystraszyłem się tylko raz i to dlatego że subwoofery ryczały jak dzikie. Jednak gdybyś kiedykolwiek grał w SH, nigdy nie napisałbyś czegoś podobnego. Ja grałem i film jest dla mnie niesamowicie klimatyczny.Wniosek jest jeden, FILM TYLKO I WYŁĄCZNIE DLA FANÓW I OSÓB KTÓRE GRAŁY W SILENT HILL. Twój przypadek pozwolił mi się ostatecznie o tym przekonać, dziękuję;)

ocenił(a) film na 10
BelzeBoobies

Może i masz rację, ja też przy silencie spędziłem godziny, i wg. mnie film jest naprawdę dobry.