PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=139742}
6,6 167 tys. ocen
6,6 10 1 167406
4,8 29 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

Że Sharon jest dzieckiem tej spalonej ? Bo ten cieć ją zgwałcił i z tego to wynika.

ocenił(a) film na 8
szakal666

Nie.

Der_SpeeDer

Nie.Alessa miała 9 lat więc nie mogła zajść w ciąże poza tym to bzdura by była.
Sharon była drugą połową Alessy.Tą dobrą,czystą oraz niewinną stroną.

użytkownik usunięty
Omen_Girl

To nie jest czasem tak, że między zdarzeniami (torturowaniem Alessy a momentem, w którym Rose trafia do Silent Hill) minęło 30 lat? Wydaje mi się, że tak właśnie mówili w filmie, chociaż ludzie tam nie za bardzo się postarzeli... :) W każdym razie jeżeli mam rację to chyba niemożliwym byłoby, żeby Sharon był córką Alessy... Jak już to wnuczką. :P

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
lechu15

'Po części...' Ona jest jej drugą połową..ech...
Nie,nie uważam się za fankę...gdybyś chciał wiedzieć (o dziw nadal jestem zdziwiona,że ten film ma tak wysoką ocene [...])
Ech nie ma się co kłócić-radzę zapoznać się z wikią ang. sh ;p ;p

Omen_Girl

Drugą połową, to może jest w grze, ale w filmie wyraźnie jest powiedziane (i to kilkukrotnie) że Sharon jest dzieckiem Alessy, i nie wmówisz mi że nie jest. Idź do słownika sprawdź co znaczy słowo "Pomiot".

lechu15

jak już mówiłam odsyłam do wiki lepiej.
a kłócić się dalej nie zamierzam ;]

Omen_Girl

Co mi po fanowskiej wikipedii? Najlepszym źródłem jest sam film, w którym jest jasno powiedziane że Sharon jest dzieckiem Alessy.

lechu15

i Jeszcze ten tekst "Nie,nie uważam się za fankę...gdybyś chciał wiedzieć (o dziw nadal jestem zdziwiona,że ten film ma tak wysoką ocene [...])"

A pod spodem "Omen_Girl
3 dni temu ocenił(a) na:10/10 ♥"

lechu15

No dobrze.Najwyraźniej wikipedia kłamie i koniec.xDD'

ocenił(a) film na 7
lechu15

lechu nie masz pojecia o co chodzi.
Tak Sharon w pewnym sensie jest dzieckiem Alessy, ale nie w sposób jaki to rozumiesz. Tak była molestowana, ale nie była w ciąży.
Sharon jest wytworem (pomiotem jak wolisz) pogrążającego sie w mroku umysłu Alessy. Jest jej dobrą cześcią, jako, że Alessa aby zawrzeć pakt z demonem musiała wyzbyć sie resztek znajdującego sie w niej dobra.

Dealric

Nie, Dealric... to Ty nie wiesz o co chodzi... może też przez to że mój pierwszy wpis został zblokowany (WTF? Nie było wulgaryzmów czy też innych elementów łamiących regulamin), przez zgłoszenie naruszenie przez Omen_Girl.
W filmie nie była pokazana magia więc jakoś musiała wydalić tą 'dobrą wersję siebie'. A sądząc po rozmowach bohaterów, to Alessa naprawdę urodziła Sharon. "To nie jest Twoje dziecko, tylko jej". "To pomiot szatana." etc.
Nie musicie mi tłumaczyć fabuły, bo jestem zapalonym maniakiem SH, a zwłaszcza gier z cyklu... Film według mnie trzyma poziom i jest fajnym dodatkiem do Historii SH ;)

Nie mówię że Alessa zaszła w ciążę z woźnym ;) I nie mówię też że zaszła w tę ciążę w sposób 'naturalny'.

ocenił(a) film na 7
lechu15

Aaa chyba, że w ten sposób. To wiele zmienia. W zasadzie nie było nigdzie wyjaśnione jak powstała Sharon, wiec można założyć, że w taki sposób. No tak, w ten sposób to jest sensowne. Choć też w tym wypadku cieżko nazywać to jej dzieckiem;)

ocenił(a) film na 7
lechu15

Według mnie te słowa niczego nie dowodzą, ani nie wskazują, że Alessa dosłownie urodziła Sharon. "To nie Twoje dziecko, lecz jej" znaczy nie więcej niż tyle, że Alessa dała życie Sharon (w dowolny sposób), zaś określenie "pomiot" również można interpretować wielorako (pomiot szatana np nie jest przez niego fizycznie rodzony :P).
Ponadto w filmie ukazany jest moment, w którym demon zanosi Sharon (jeszcze jako niemowlę) do sierocińca - nie sądzę, by można było to interpretować dosłownie i w "fizycznym" sensie - nie zstąpiłby na ziemię i nie przechadzał się z noworodkiem na rękach ;) (to właśnie kwestia tej "magii", o której wspomniałeś, której w filmie jednak było dość sporo). On (Demon) po prostu "sprawił, że się tam pojawiła".
W dodatku Szatan podkreślił, że w momencie narodzin Sharon, Silent Hill było już miejscem osobnym od rzeczywistego świata ("Ukryliśmy ją w świecie poza tym piekłem") , nie mógł więc fi zycznie jej przenieść, musiały zostać w tym celu powzięte działania nadprzyrodzone.
Bardziej wydaje się więc prawdopodobna wersja "kanoniczna" - Alessa po prostu podzieliła swoją duszę na dwie części zarazem wyzbywając się i ocalając swoją dobrą część za przyzwoleniem Demona poprzez przeniesienie jej poza Silent Hill.

lechu15

Filmowi "trzymającemu poziom" dałeś 10/10, gz.

Żeby nie było, uwielbiam grę i przez to też uwielbiam film, ale zdaję sobie sprawę że 7/10 to najwyższa uczciwa ocena - za klimat i muzykę (z resztą, jak było wspomniane, autorstwa Yamaoki i wyciągniętą z gry)

Mikz

Ejj mam pare pytań
1) ale ja nie rozumiem jednego , dlaczego Rose i Sharon wrociły do domu to nie widziały tego faceta męza Rose .? bo nie rozumiem tego ://
2) w jakim pokoju Alessa została spalona .? w filmie pod 111 a w gdzie pod 301 więc który to .?
3)jaka postać się wam najbardziej spodobała .??
mi Dark Alessa szczególnie w hotelu gdy Rose podeszła do niej a ona się powoli odwracała taka smutna i zaczeła się palić , grrrr wiem że to tylko film ale szkoda mi jej ...

Team_Pentagram_TeZ

Odpowiem Ci na pierwsze bo odpowiedzi na drugie nie pamiętam a trzecie jakoś mi nie pasuje :P .
Więc:

Silent Hill przenosi ludzi którzy się w nim znajdują pomiędzy dwiema rzeczywistościami, tą "mroczną" i tą "mglistą" która to jest częścią naszej normalnej rzeczywistości. Nie jest to motyw który do końca mnie przekonał (widziałem to już w Innych a i co do tego jestem raczej przekonany że oryginalne też nie było) ale założenie tej sceny było takie że Rose i Sharon nigdy nie wydostały się z mrocznej rzeczywistości Silent Hilla i pozostając w niej wróciły do domu. Za to jej mąż wrócił do normalnej rzeczywistości i znajdowali się w tym samym miejscu w dwóch różnych wymiarach.

Mikz

bo tutaj mi odpowiedziano że one nie żyją , ze zgineły na początku filmu , nie chciało mi się w to wierzyć

ocenił(a) film na 7
Mikz

Tutaj opisałem teorię, która według mnie tłumaczy zakończenie film: http://www.filmweb.pl/film/Silent+Hill+Revelation+3D-2012-395846/discussion/Moje +przemy%C5%9Blenia+nt+Silent+Hill+Revelation,1623086#post_5535397

Team_Pentagram, jeśli masz lepsze (bardziej logiczne) wyjaśnienie tego czemu Chris nie napotkał Rose będąc w SH, ani nie dostał się do tego samego Silent Hill, co jego żona, to chętnie je usłyszę :>

Zawau

to mi pasuje :) wszystko już zrozumiałem :) a wiesz że istnieje takie miasto jak Silent Hill .? nazywa się Centralia i jest w Ameryce :) planuje tam pojechać :)

Team_Pentagram_TeZ

znaczy się beż żadnych potwórów itp . :) ale płonie pod miastem kopania od 50 kat :) i miasto jest w 98% opuszczone :)

szakal666

Nie, Sharon to ''wszystko co zosatalo z jej dobroci, czyli jej dobra strona.

SingerAlessa

I po pierwsze to Sharon to nie jest dziecko Alessy ! Widzeliście kiedys dziecko i identyczną matke ?!