PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=139742}
6,6 167 tys. ocen
6,6 10 1 167442
4,8 29 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

dla mnie zdecydowanie 1 gralem we wszystkie 2 tez bradzo dobra, ale najlepszy klimat zdecydowanie w 1. tworcy robiac nowa czesc za kazdym razem "cos" tracila 4 to w ogole jest bardzo kiczowata.

ocenił(a) film na 7
say_2

najlepsza 1 część. Przechoziłem pare razy za każdym bałem sie grać bo wiedziałem co mnie czeka.

ocenił(a) film na 6
laki

Oczywiście 1 którą przeszedłem enty raz z kolei. 2 przeszedłem i nie powiem, jest dobra ale z każdą częścią jest coraz więcej przeciwnków Gore coraz bardziej powymyślanych itd.

Czemu 1?

Wejdźcie sobie do szkoły i przed i po zmianie. Nawet jak macie rozwalone wszystkie karły które robiły wrażenie przerażające,, pochodźcie sobie po klasach. Muzyka... Skrzypienie, otwieranie drzwi zamykanie, metalowe coś ni to łańcuchy ale i inne odgłosy.

Mrok. Tam jest mrok. Nie tylko mgła ale MROK! Latarką wręcz się KROI ten mrok! W 2 już tylko mgła. Widać co jest przed tobą. Tutaj jest mrok który po syrenach jest jeszcze gętniejszy!

Szpital i pielęgniarki... Kocham je choć to potwory :D Ale cała ta lokacja gdzie widać ciemno i mroczno pod podłogą. Podłoga z krat we krwi, dziurawa. Walcz tutaj z pielegniarkami w takich wąskich "kondomach" :D Dość że korytarz wąski to jeszcze dziury w nim.

A wesołe miasteczko?? No bomba!

2 spoczko i tylko tyle. Ale to co widac to to że im mocniejszy sprzęt i lepsza grafa tym gorzej stworzyć klimat... Jest.. jaśniej.. a potwory nie straszą..

W Jedynce działała wyobrażnia.. W 2 już tylko ogladanie coraz to wymyslnych stworów gore które w 3 to były przesadzone..

ocenił(a) film na 8
Wiatr1000

Dwójka ma moim zdaniem genialną fabułę, piękna ponura melancholijna historia (notabene miłosna), która swoją treścią i ambicją przewyższa większość 'ambitnie fabularnych' filmów z Hollywood. Dla mnie mistrzostwo fabularne. Poza tym, dla mnie klimat jest lepszy właśnie w drugiej części, ale to może poprzez niesamowicie wykreowane postacie poboczne Laury, Eddiego czy Angeli, no magia! Niesamowita muzyka, niesamowity klimat. Czasami się zastanawiam, jakby historia z tej części, mogłaby być częścią świetnego scenariuszu do filmu, ale chyba lepiej by tak się jednak nie stało... Wiemy jak to z tym bywa. ^^ NO I PIRAMIDOGŁOWY! To przecież już kultowa postać, ale również tak świetnie wykreowana, tak tajemnicza, tak intrygująca, a... jednocześnie tak przerażająca. :)

Dla mnie jedynka i trójka były jednak słabsze. Reszty nie liczę, chociaż "The Room" nawet mi się podobał (chociaż nie jako Silent Hill, a powiedzmy... osobna gra).

laki

Jak dla mnie,zdecydowanie :

Silent Hill 2-za tak dobrą fabułę,której żadna gra nie posiada i cudowny soundtrack,poprzez depresyjne melodie aż do tych mocniejszych brzmień

Silent Hill 1- dobry,mocny straszak,mimo grafiki,gra ma swoje latka ale to wciąż jedna z mocnych,przerażających części

Silent Hill 3- ...kontynuacja kultowej jedyneczki,warto zagrać i zagłębić się w dość zaskakującą fabułę

Silent Hill 4- niestety na mojej liście nieco słabsza część od poprzednich...coś w niej zabrakło jednak.