6,6 168 tys. ocen
6,6 10 1 167789
5,0 22 krytyków
Silent Hill
powrót do forum filmu Silent Hill

po obejrzeniu długo jeszcze uginały mi się nogi,a dźwięki straszyły mnie przez cały film,co na niektórych scenach czułam jak cały rząd skacze ze strachu,a conajmniej 3 razy słyszałam piski połowy sali,nie przesadzam,mocno przerażona wyszłam z kina,wypaliłam 2 papierosy jeden po drugim i jeszcze było mało.

ocenił(a) film na 7
krzyk_szczescia

No może nie byłem tak bardzo przerażony PO seansie ale FAKT, że DAWNO już nie czułem autentycznego przerażenia wykreowaną w filmie grozą i klimatem, dodatkowo spotęgowaną doskonałą muzyką.
Jest to bezsprzecznie najlepsza ekranizacja gry i jednocześnie mocny, klimatyczny i inteligentny horror! Film posiada świetną fabułę, jest efektowny i mroczny; dzięki 50-milionowemu budżetowi i pasji reżysera w sposób perfekcyjny dopieszczono stronę wizualną (zarówno to zamglone jak i to pokryte krwawą rdzą Silent Hill to prawdziwa uczta dla oka), znakomicie i bardzo realistycznie przedstawiono wszystkie potwory, które autentycznie są przerażające. Całą tą odrealnioną wizję piekła doskonale dopełnia znakomita muzyka Akiry Yamaoki.
Gans stworzył własną interpretację wydarzeń w Silent Hill, z własnymi pomysłami i nowymi elementami fabularnymi, ale zachowując to, co było w grze tak istotne, czyli niejednoznaczność - jedynie wątek poszukującego prawdy Chrisa i jego konfliktu z Oficerem Gucci niepotrzebnie spowalnia akcję, nie wnosząc nic do fabuły a skutecznie psując budowany wcześniej nastrój.
Jednym słowem naprawdę dobra pierwsza połowa filmu, póżniej narracja nieco zwalnia na rzecz wyjaśniana co głupim Amerykanom (to takie typowe - Amerykanie właśnie dosłownością i łopatologicznością zabijają w swoich filmach to co najlepsze :-/), o co w tym wszystkim naprawdę chodzi, finałowa scena w kościele naprawdę niezła - gore w najlepszym wydaniu - no i to dosyć enigmatyczne, niepokojące i melancholijne zakończenie - jak najbardziej na plus dla obrazu.

ocenił(a) film na 10
radex78

mimo wszystko strach szydził ze mnie krążąc w głowie jeszcze długo,a to rzadkość i nieprzeciętność.dzięki za dołączenie do forum.

ocenił(a) film na 10
krzyk_szczescia

Genialny i basta ! Jednak mieli racje ci co zachęcali do pujścia do kina. Na kompie nie miałby jush tej mocy. Clive from the WC Rulezz !!!

moneyareforthebrave

szczerze mówiąc jedyny moment w którym coś poczułem, był ten kiedy typka sie potneła o wiaderko (lol), mimo że widziałem te wiaderko i wiedziałem że sie potknie (rotfl) głębia dźwięku robi swoje ;)
a klimat grozy jest w grze :P w filmie troche mało :P