mam pytanie: skad mozna wziac pierwsza czesc gry na playstation 1?
posiadam playa jedynke i chcialbym sobie zagrac w silent hilla ale nigdzie w sklepach nie maja jusz gier na PS1 a przed premiera filmu chyba warto byloby zapoznac sie z gra co nie?
są w internecie wersje na PC, normalne wersje z plikiem instalacyjnym i tak dalej, zajmują nie całą jedna płytkę, chyba 400 mb :)
dzieki za pomoc :) ale ja mam stary komputer :( i to mi nie pojdzie chyba, a pozatym wolabym pograc na playstation. Chociaz wlasciwie... a jakie to ma na kompa mniej wiecej wymagania? bo z tego co wiem to tez nie jest jusz najnowsza gra
Te 'wersje na PC' to tak naprawde obraz płyty na PSX'a, tylko całośc jest tak skonfigurowana że odpalasz jak na pc (cięzko mi to wytłumaczyc, nieznam się na tym). W kazdym razie: możesz pobrać wersje na PC, gry ją zainstlujesz wfolderze będzie plik z obrazem płyty (z rozszerzeniem ".iso" czyli np 'silent hill.iso'. Jeśli chcesz grać na PSX'ie wypal ten obraz odpowiednim programem, dobry bedzie Alcohol 120%. Najlepiej wypalać przy bardzo niskich prędkościach.
Tak naprawde te wersje "z PSX" to nic innego jak rom z konsoli z zaimplementowanym emulatorem srodowiska PSX. Nie sugeruj sie grafika i data gry - emulacja zazwyczaj potrzebuje dosyc mocnego komputera.
Co do wymagań, zależy to w dużym stopniu od wtyczki graficznej w epsx (domyślny emulator z wtyczką Pete's Open GL), wiele osób podaje zalecane wymagania mniej więcej tak:
ponad 1Ghz w procku
grafa 64mb
256 ramu.
Wymagania te można znacznie obniżyc stosując wtyczke P.E.Op.S. Soft Driver 1.17
Regash no przecież mówie, że nie przez emulator, tlyko jest normalna wersja z instalką .exe. Normalna wersja Pctowa! nie przez alcohol, normalnie instaluje się jak każdą inną grę
I ta wersja ma pctowe wymagania, czyli dośc małe, bo grafa jest słaba, nie ma co ukrywać
Nie masz racji. Gra instaluje się normalnie, jak każda inna, i tworzy się normalny skrót do bezpośredniego jej odpalenia, ale gdy zajrzysz do folderu w którym gra jest zainstalowana zobaczysz obraz płyty, i emulator epsx (1.6.0 bodajże). To jest obraz płyty + emulator, tak skonfigurowany by sterowanie, odpalanie i wszystkie inne procesy były takie same jak w grach przeznaczonych na PC.