PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=170154}
6,8 32  oceny
6,8 10 1 32
Siostrzyczki Zusje
powrót do forum filmu Siostrzyczki Zusje

wg mnie nie. sadząc po średniej i opiniach na imdb, oraz nagrodach, jakie film otrzymał, spodziewałem się więcej.
do siostrzyczki przyjeżdża braciszek z kamerą i filmuje jej życie. a my to oglądamy. braciszek jest dość wkur*iający. relacje pomiędzy rodzeńswtem są dość dziwne i ocierają sie o kazirodztwo. dziwny film, chyba nie do końca go zrozumiałem, może za mało wiem o Holendrach, a podobno ich relacje pomiędzy braćmi i siostrami są specyficzne... ode mnie 6/10

ocenił(a) film na 6
kangur_msc_CM

Uwaga, spoiler na spoilerze.
Brat odwiedza siostrę po latach rozłąki, filmuje jej życie - owszem, choć to jedynie tło obrazu, jego treścią zaś jest rozliczenie się z wydarzeń z przeszłości. Kilkanaście lat wcześniej, podczas urodzin głównej bohaterki, dochodzi między nią a jej bratem do rozmowy na temat relacji damsko-męskich, a następnie do niewinnej "inscenizacji" owych relacji. W tym czasie rodzice obojga wchodzą do pokoju z kamerą i tortem urodzinowym, zastany widok ich przeraża, a przestraszona dziewczynka zrzuca całą winę na brata. W efekcie tego zdarzenia chłopak opuszcza dom rodzinny, najpierw uczy się w szkołach z internatem, później mieszka w Londynie. Kiedy wraca po latach główna bohaterka znowu obchodzi urodziny, tym razem on ma kamerę i tort, filmuje wszystko chcąc wymusić na siostrze powrót do trudnych spraw, a całe przedsięwzięcie jest dla niego pewną formą terapii, gdyż jak wyjawia w jednej scenie, od chwili wyrzucenia go z domu, wyrwania z dotychczasowego życia czuje ciągłe osamotnienie, opuszczenie. Na koniec siostra zdobywa się na odwagę, wracają do przeszłości, wyjaśniają ją sobie, dziewczyna przeprasza brata, a ten może zacząć żyć, skupiając się na teraźniejszości i przyszłości. Tak zrozumiałem ten film.

ocenił(a) film na 6
Szulc

lol, no patrząc na mój komentaż i Twoje streszzcenie - wówczas chyba nie oglądałem filmu uważnie. Obecnie już nie wiele pamiętam. Dzięki zaprzybliżenie treści, która, być może, mi umknęła.