PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=451244}
7,4 293 tys. ocen
7,4 10 1 293125
7,5 66 krytyków
Skyfall
powrót do forum filmu Skyfall

Film był naprawdę dobry. Nie rozczarowałem się najnowszą częścią przygód legendarnego
agenta. Niestety, scena na końcu zepsuła całe napięcie i tragizm sytuacji... w momencie kiedy
starszy mężczyzna prowadził M. za rękę, widać było, że noc jest jasna. Chyba jakiś cichy geniusz
wpadł na to, żeby w czasie skrytej ucieczki machać włączoną latarką na prawo i lewo. Może
czepiam się szczegółów, ale kiedy zobaczyłem jego zaskoczoną twarz gdy M. umarła,
wybuchnąłem niepohamowanym śmiechem, bo w bardzo dużym stopniu była to jego wina. Tak
nieznacząca postać w filmie spowodowała śmierć jednej z najważniejszych postaci w historii
"Bondów". Może jestem bezduszny, ale komizm sytuacji wziął górę nad próbami opanowania się.

ocenił(a) film na 8
Akar_filmweb

muszę przyznać że też zwróciłam na to uwagę, bo mimo tego że po połowie filmu naprawdę stwierdziłam, że jest lepszy od poprzedniej części, końcówka po prostu mnie rozwaliła. W takich momentach tylko czepianie się szczegółów ma sens bo one budują cały film, a tutaj było wyraźne niedociągnięcie ;> Uważam że sam powrót do starego domu Bonda był trochę... naciągany? Ten film zrobił się za bardzo sentymentalny.

ocenił(a) film na 8
partyintokyo

Ale przynajmniej końcówka nie pozostawia wątpliwości: jeszcze nie raz obejrzymy nowego Bonda :).

partyintokyo

Ale na czym ma polegać owo niedociągnięcie?

ocenił(a) film na 8
saferdrunk

Kretynizmie sytuacji.

Akar_filmweb

Dlatego że łowca świecił latarką w cztery strony świata i ich wypatrzyli? No cóż, biorąc pod uwagę, że w każdym momencie mogli natrafić na podobną ''pułapkę'' jak np. to zamarznięte jezioro/zbiornik wodny i oboje (łowca i M) byli osobami w podeszłym wieku, to użycie latarki (nawet tak chaotyczne - w końcu balansując na granicy życia i śmierci niekoniecznie myśli się o wszystkich detalach) nie było chyba czymś kretyńskim w tej sytuacji. Łowca poza tym na pewno myślał, że Silva zajmuje się przeszukiwaniem zgliszczy. Jedynie mógłbym uczepić się światła z samej kaplicy. W sumie nawet bez tego byłoby wiadomo, że właśnie tam się schronili.

ocenił(a) film na 8
saferdrunk

Wiadomo, że można jakoś zawsze usprawiedliwiać to zachowanie, ale moim skromnym zdaniem jedna z najważniejszych i najinteligentniejszych osób w Wielkiej Brytanii (a nawet świecie) zdaje sobie sprawę, że świecenie latarką po oczach może przyciągnąć uwagę wrogów. Ale każdy ma swoje zdanie.
Pozdrawiam ;).

ocenił(a) film na 9
partyintokyo

Dla mnie to akurat brak tego sentymentalizmu w poprzednich czesciach, juz nawet tych z Brosnanem razil po oczach.
Cieszy mnie ten lekki powrot do tego co bylo ale spodziewam sie ze bedzie to nowa interpretacja i o to czy bedzie udana nadal sie obawiam.
Pozdrawiam serdecznie :)