PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=451244}
7,4 293 tys. ocen
7,4 10 1 293186
7,5 66 krytyków
Skyfall
powrót do forum filmu Skyfall

Już czuję jak dostanę w kość w postaci komentarzy za to moje porównanie... ale muszę to
napisać, że mam po filmie potężne odczucie, że reżyser kręcąc ten film starał upodobnić się do
Nolanowskiego Batmana. Szczerze nie mam żadnych konkretnych argumentów, tylko zwykłe
poczucie, ale czułem tu jakąś chęć zrobienia z Bonda epickiej opowieści z wdrożeniem mroku,
historii, dzieciństwa, momentami podobnej muzyki, przeciwnika, który dla mnie był najbardziej
barwną postacią tego filmu a zarazem niezwykle szalonego i niebezpiecznego, Bond upada i
powstaje, pokazany jest jako osoba ze słabościami.

A tak już poza tą moją myślą... dla mnie film niezły ale tylko niezły. Miał swoje lepsze i gorsze
momenty. Świetna rola Javiera Bardema i ukazanie M16 jako ludzi popełniających błędy,
podejmujących złe decyzje, bezwzględnych traktujących ludzi jak przedmioty a skupiających się
tylko i wyłącznie na wykonaniu misji, tworząc miedzy innymi Raoula Silve... co swoją drogą też
jakoś mi śmierdzi to Batmanem... Jedno jest pewne, jest to na pewno Bond inny do którego
nas przyzwyczajono... Czy wyszło to mu na plus czy na minus? Mi szczerze trochę brakuje w
Bondzie chociażby jakiś drobnych gadżetów :) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
kokss

I mardzo dobrze że jest iny ten Bond to najlepszy Bond wreszczie niema tych tandetnych gadzetów ze starych Bondów z Piercem Brosnanem

ocenił(a) film na 9
Spiderman_filmaniak

Q wyraźnie się naśmiewa z oczekiwań bonda co do "sprzętu" jaki mu daje. Zresztą już sam nadajnik wygląda jak z ery zimnej wojny :D
Skyfall pokazuje Bonda jako człowieka a MI6 jako organizację, która wyraźnie potrzebuje reorganizacji. I Skyfall to właśnie taki przełom. Z jednej strony kończy pewną epokę a z drugiej otwiera zupełnie nowe rozdziały. Pytanie czy w kolejnych częściach Craig powinien zagrać? Moim zdaniem tak, bo trochę głupio by było ze starą (a w zasadzie to nową) obsadą ról drugoplanowych zaczynać serię od początku. Niech nasz staruszek wykaże się jeszcze raz a potem przekaże pałeczkę, a raczej pistolet, dalej :)