Chyba częściej będę oglądał filmy zjechane na filmwebie. Obejrzałem film po raz drugi i
muszę przyznać, że to znakomite kino. Jak na tak niewielki budżet to filmu, to czapki z głów.
Efekty nie gorsze od produkcji grubo ponad 100 mln $. Chciałbym, aby polskie kino, przy
osiągalnym dla nas budżecie potrafiło zrobić taki obraz, a nie tylko beznadziejne komedyjki z
do mdłości występującymi Adamczykiem, Karolakiem, Sochą i Kotem, i z mnóstwem
przekleństw jako głównym atutem. Moim zdaniem bardzo oryginalna i ciekawa wizja inwazji
z kosmosu. Można dyskutować nad zakończeniem - dla mnie przekonujące i bardzo
ciekawe. Film dużo zyskuje gdy się go porówna z innymi produkcjami sc-fi o inwazji obcych
(transformers, dzień niepodległości, bitwa o los angeles). Klimatem przypomina project
monster - który mi osobiście się bardzo odpowiadał. Lepszy niż wojna światów.
Zgadzam się z Tobą.
Film jest naprawdę dobry, ciekawy.
Nie wiem dlaczego ma taką ocenę - może dlatego że większośc ludzi oczekiwało super kino akcji i miliony wojskowych walczących z obcymi. A może dlatego że nie było happyendu?
Lubię takie ciekawe, przerażające rzeczy, np. dla mnie to przerażające takie wyrywanie mózgów ludzi i wkładanie ich do ciał obcych, to ciut niehumanitarne, przez co daje mi do myslenia jak okropnie może czuć się taki człowiek - jesteś świadomy lecz pozbawiony swojego ciała i kontrolowany.
Jedyne co mogę uznać nie tak to jest to, że reżyserom się chyba kończą pomysły na wygląd kosmitów - W skyline kosmici są podobni do tych z Wojny światów i bitwa o los angeles, osobiście nie podoba mi się tylko to, że wszyscy ostatnio za sobą "papugują" z wygladem kosmitów.
Jeśli ktoś widział film Alien (1979) to powinien wiedzieć w jakiej formie powinni wyglądać kosmici, aby byli przerażający. Alien to krzyżówka - wygląda jak człowiek lecz nie ma oczu, i jest zwinny jak małpa itd, to w nas budzi strach i przerażenie coś co znamy lecz jest w innej formie. Gdzieś kiedyś był opis Aliena, tam było wszystko idealnie napisane a nie to co ja wypisałem powyżej.
7/10