Nie miałam okazji obejrzeć tego filmu, ale kilku znajomych już widziało.
Takie pytanie od de mnie :
Skąd biorą te wszystkie rzeczy typu jedzenie, naboje itd. skoro cały świat jest zamarznięty???
Odpowiedzi na obydwa pytania można znaleźć w filmie. Ciężko bez spoilerów na nie odpowiedzieć (szczególnie na pytanie z amunicją).
Ciekaw jestem co Twoja pani od polskiego by zrobiła widząc twoje posty xd. To tak w odniesieniu do Twojej odpowiedzi na post vinglot85 ;)
Ona juz pewnie slabo widzi Rychu, wiec pewnie duzo by nie zobaczyla. Jakbym jej nie lubil, to bym jej powiedzial zeby wasze 'arcydzielo' obejrzala, to by juz wtedy zupelnie oslepla, jak kura ;)
Dobra widzę że do Ciebie trzeba bardziej wprost. Pisałem odnośnie Twojego 'oszczec'. Nie kojarzę takiego słówka więc mogę tylko przypuszczać, że miałeś na myśli 'oszczędź'...
CukierekOlunia, film pozbawiony jest jakiegokolwiek sensu, stad pytania i odpowiedzi tez nie beda mialy sensu - przegapienia takich 'okazji' nie ma co zalowac ;)
"Gwiezdne Wojny" są pozbawione jakiegokolwiek sensu, "Powrót do przyszłości" jest pozbawiony jakiegokolwiek sensu, "Matrix" jest również pozbawiony jakiegokolwiek sensu.
Ba!
"Granica" Nałkowskiej jest pozbawiona jakiegokolwiek sensu, "Ferdydurke" Gombrowicza jest pozbawione jakiegokolwiek sensu, "Sto lat samotności" Marqueza jest pozbawiane jakiegokolwiek sensu, KAŻDA książka Vonneguta, jest również pozbawiona jakiegokolwiek sensu.
Więc, sokol8, naprawdę ubolewam nad ludźmi, którzy nie potrafią zrozumieć czym może być groteskowe pokazanie świata, aby cebulakom pozbawionym jakiejkolwiek WYOBRAŹNI i WRAŻLIWOŚCI spróbować (jak wyżej widzę bezskutecznie) pokazać jak bardzo ich światopogląd jest wąski. I do czego może doprowadzić
Pozdrawiam
Twoja pani od polskiego by sie przerazila ;) Ty tez z tych nadgorliwych co wszedzie symbole widza? Powinni wam okulary jakies specjalne zrobic, z korekta na te symbole i metafory, to moze byscie w koncu zalapali ze nie warto wszystkiemu dorabiac ideologie. Bym Ci scenariusz o piesku, kupie, i wlascicielu przytoczyl tutaj zeby zobaczyc jaka wrazliwa interpretacje przygotujesz, ale mi sie juz nie chce tego szukac na forum.
Jeszcze rozumiem ludzi którzy uważają symbolikę w snowpiercerze za zbyt nachalną czy banalna, ale trwanie w przekonaniu, ze film takowej warstwy nie ma jest wręcz zabawne. Juz samo główne założenie filmu pachnie metaforą na kilometr..
Tobie Rychu to i te okulary by nawet nie pomogly, moze jakies pachnidlo na nos, co by Ci metafora wszedzie nie pachnialo ;)
Trzeba zrozumieć Sokołą, w realu ma pewnie fabrykę batoników z karaluchów więc trzęsie się ze strachu że się wyda. A jego śwagier z kolei ma ręczną tkalnię dywanów gdzie zatrudnia przedszkolaków. Film powinien mieć znaczek zakazu- przekreślony gruby pan z cygarem wtedy było by mniej nieporozumień.
Bieglosc literatury/filmu (jednego egzemplarza) widac jak na dloni, oby wiecej kwiecistej mysli pisanej a wszyscy tu na forum skorzystamy. I szwagra mi tu nie strasz, bo z tego poplochu mi/ci do batonow narobi.
No, ale skąd biorą naboje? I czego te naboje są symbolem?
P.S. cygaro mi upadło.
Wilford ma wladze i kieruje tramwajem, obrocony do wszystkich tylem strzela z niego nabojami sygnalizujac taki stan rzeczy. Stad naboje sa symbolem wladzy, wladzy smierdzacej ;)
Mają po prostu zapasy naboi, od kiedy jeżdżą pociągiem bez przerwy. Jest scena, w której Curtis zauważa, że żołnierze nie mają amunicji, bo zużyli dużo w czasie poprzedniego powstania i teraz oszczędzają. Dlaczego naboje miałyby być symbolem?
Naboje nie są żadnym symbolem, a że nie mieli ich zbyt wiele, zaczęli korzystać z broni palnej dopiero gdy rewolucja wymknęła się spod kontroli willforda. Wszystko jest czytelnie do bólu pokazane w filmie więc akurat w tej kwestii nie ma się do czego przyczepić.
No tak, chyba tak. Naboi mieli mało i papierosy im się kończyły (ten jeden miał tylko dwa) . Te papierosy to pewnie jednak są czegoś symbolem?
Szkoda, że nie powiedzieli w filmie: jak się do tego pociągu dostawali, czy stał na jakimś peronie? Czy mieli miejscówki i czy wiedzieli że z przodu są lepsze miejsca? Czy ten facet co to zorganizował od początku, że się będą chcieli przesiadać?